Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze - witam wszystkich forumowiczów :) (wszak to mój pierwszy post tutaj), ale przejdźmy do rzeczyL

Pewnie gdzieś popełniłem błąd, jak to zwykle bywa (moje pierwsze malawi). Mam w baniaku permanentną wojnę ... ale może po kolei.

Zbiornik 375L, pływa w nim:

- Pseudotropheus Saulosi 1+4

- Labdochromis caeruleus 1+4

- Labidochromis sp. hongi 1+3

- melanochromis cyaneorhabdos "maingano" 1+3

- maylandia estherae red-red 1+3

- pseudotropheus elongatus "Mphanga" 1+4

Rybki mają ~9-10 miesięcy, w sumie 6 gatunków w haremach ... i tu jest problem właśnie. O ile było po parę samców (przed redukcją) to nie było agresji zewnątrzgatunkowej, tak w tym momencie akwarium to plac boju pomiędzy Saulosi, Red-Red, Hongi, Maingano i Mphanga ... Zapewne problemem jest dobranie pysiów z różnym charakterem i agresywnością, ale uległem presji kobiety (ah te żony ...) i ... samego siebie biorąc te które mi się podobały.

Plan mam taki, żeby pozbyć się wszystkiuch gatunków poza Yellow i dołożyć do nich I.sprengerae oraz P. acei, zwiększyć liczebność każdego z gatunków do 8-10 sztuk - będzie to miało sens? A może da się w jakiś prosty sposób zredukować te walki międzygatunkowe?

Ewentualnie chciałbym dobrze dobrać obsadę z poniższych gatunków:

- Iodotropheus Sprengerae

- Pseudotropheus sp. Acei

- Labidochormis caeruleus

- Labeotropheus fulleborni

- Metriaclima sp. "black dorsal"

- Metriaclima zebra

- Petrotilapia sp. "nigra tanzania"

- Petrotilapia sp. "yellow chin"

- Pseudotropheus williamsi

Ktoś coś wie może o tych wypisanych gatunkach (poza pierwszymi trzema, bo je znam dość dobrze)? Niestety Ad Konongs w książce "Back to Nature" się ograniczył do pobieżnych opisów gatunków.

Opublikowano

więc to co napiszę to - obsada do luftu - masz obsadę na dwa takie akwaria.

Gdy miałeś więcej samców to pewnie był niezły dworzec, po redukcji dalej masz przerybienie ale w związku z tym że samce muszą podzielić się terytorium to o nie walczą, niestety akwarium nie jest z gumy i zawsze jakaś ryba wchodzi drugiej w paradę. Proponował bym Ci właśnie trzy gatunki na takie akwarium i dobrane właśnie nie tylko kolorystycznie ale przede wszystkim temperamentem.

Opublikowano
więc to co napiszę to - obsada do luftu - masz obsadę na dwa takie akwaria.

Gdy miałeś więcej samców to pewnie był niezły dworzec, po redukcji dalej masz przerybienie ale w związku z tym że samce muszą podzielić się terytorium to o nie walczą, niestety akwarium nie jest z gumy i zawsze jakaś ryba wchodzi drugiej w paradę. Proponował bym Ci właśnie trzy gatunki na takie akwarium i dobrane właśnie nie tylko kolorystycznie ale przede wszystkim temperamentem.

Trafiłeś w samo sedno - uległem euforii posiadania malawi i po zakupie saulosi i yellow "popuściłem" wodze fantazji i to był błąd. Inna sprawa, że w Krakowie o rybki z Malawi ciężko.

Teraz czas na naprawdę solidne przetrzebienie zbiornika, docelowo chcę mieć trzy gatunki i dobrane tak, by nie było nadmiernego zamieszania w zbiorniku ...

- Iodotropheus Sprengerae

- Pseudotropheus sp. Acei

- Labidochormis caeruleus

te powyższe to moi faworyci, oczywiście wszystko w haremach 1+3 lub 1+4.

Ewentualnie - które z tych moich sześciu gatunków zostawić w baniaku, by zapanował względny ład i porządek?

Opublikowano

zaczął bym właśnie od tych trzech przez Ciebie wymienionych gatunków, dla pozostałych szukał bym innego domku.

Opublikowano
zaczął bym właśnie od tych trzech przez Ciebie wymienionych gatunków, dla pozostałych szukał bym innego domku.

I haremiki 1+4?

Opublikowano

narazie oddaj nadmiar, potem obserwuj zachowanie pozostałych i gdyby była potrzebna redukcja nadmiarowych samców to dopiero wtedy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem po "pozbyciu" się dwóch gatunków - Saulosi oraz Hongi, w zbiorniku jest na pewno spokojniej, aczkolwiek Yellowki dalej mają tendencję do chowania się po kątach akwarium ... Poobserwuję ryby jeszcze parę dni, ale najwyraźniej teraz główni prowokatorzy to Mpangha oraz Red-Red.

Czyżby jednak doszło do sytuacji że zostaną Yellow i dobiorę do nich Acei oraz Sprengerae?