Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Neno powaznie odpowiadam - potrzeba i to nawet bardziej!

sump opiera sie na kominie, ktory to zbiera wode z tafli i to z tafli wylacznie, bo grawitacyjnie...

bez wewnetrzego z sumpem... mialbys kloake na dnie i dramat w akwarium :wink:

Nie do końca się z Tobą zgodzę:)

Można zrobić podwójny płaszcz w kominie z otworami przy dnie i w środku wysokości , do środka dajesz ze dwie pompy o wydajności ok 3000l/h i nie potrzeba żadnego wewnętrznego filtra:)

Do 600l ja dałbym sump ok 120l, ale to tylko moje widzimisię :wink:

Opublikowano

Niezupełnie Makok- mozna zrobić osobny zbiornik w kominie i dac tam np. włóknine filtrująca- czyli jakby dobudować część panelu filtracyjnego- raczej nie zrobisz lepszej filtracji przy pomocy wewnętrznych.

Daniel dobrze pisze, warto jednak zwrócic uwagę na jedną rzecz- sump 120 litrów nie będzie tańszy niż kubeł np. Unimax 700. Bedzie lepszy, ale nie tańszy.

Opublikowano

nie mówię że sump nie będzie lepszy, bo oczywiście będzie, ale miałem włókninę w kominie i jej wyciąganie i czyszczenie nie było wcale wygodne...

takie moje przemyślenia... :wink:

bo nie twierdze że moja koncepcja w temacie jest jedyną słuszną :P

Opublikowano

Ale jeżeli zrobisz osobna przegrodę i wate perlonowa umieścisz w koszu zrobionym z siatki ogrodniczej- będzie raz na miesiąc ją wyjmował i wyrzucał zwyczajnie. Myślę, że koszt rzędu 4-10 złotych na miesiąc to w przypadku ogólnego kosztu miesięcznego 600 litrow to drobiazg i wygoda jest warta tych pieniążków.

Opublikowano

Możecie się rozpisać na ten temat filtracji mechanicznej w sumie, bo ja nie umiem sobie tego wyobrazić :) Na jakiej zasadzie miałoby to działać, jak to wszystko zrobić i co byłoby potrzebne do zrobienia tego. Jakby ktoś mógłby to jakoś dokładniej wyjaśnić byłbym ogromnie wdzięczny, ponieważ ja jestem kompletnie zielony w tym temacie :oops:

Opublikowano

Zawsze byłem fanem SUMPów i uważałem je za jedynie słuszne rozwiązanie...

Namówiłem na nie makoka... Zrobiliśmy u niego... i na szczęście u siebie już nie popełniłem tego błędu ;D

2 kwestie - rozmiar komina wewnątrz zbiornika + hałas przelewającej się wody.

Do autora topicu. Zobacz sobie w DIY mój temat... na razie chyba 2 osoby na forum mają taką filtracje i jak na razie to sie sprawdza. Kosztorysowo jak w przypadku sumpa pewnie ale 100% bezpieczniej, bez wiercenia dziur w dnie akwarium (a uwiesz mi, że to może być problem - zapytaj makoka ile było z tym problemów) no i system podmiany wody półauomatyczny jest bardzo prosty do zmontowania. System w 100% bezgłośny (pompy CO są cichsze od dedykowanych)....

Każdy system ma swoje wady i zalety. Każdy wykonany prawidłowo spełni się w 100%. Kwestia na co się zdecydujesz... Ja już wiem jakie błędy popełniłem przy filtracji... następne akwa będzie już pod tym względem idealne ;D