Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Decyzja już zapadła, niemniej nie mam ostatnio czasu (od 3-4 tygodni) by odłowić ryby i zawieść do sklepu... Porażka. Najprawdopodobniej za 2 tyg. w weekend przeprowadzę tą akcję. Boli sama myśl, gdy patrzę na moje socolofy (jestem z nich naprawdę dumny, Harisimi oglądał swego czasu wnikliwie zdjęcia, to może potwierdzić, że są niezłe), ale jednak pragnę jeszcze bardziej tego poczucia 'skalnej pustki' w akwarium. Jedyne co rozważam, to zostawienie dwóch samców mphangi, bo jeden z nowego pokolenia zaczął się pięknnie wybarwiać. Ale to zobaczymy jeszcze.

Marcin, a co sam też kombinujesz w tym kierunku?

Opublikowano

Ja swoją zredukowałem w piątek. Teraz mam w 400l 4 gatunki. Przez pewien czas zajmę się uzupełnianiem haremów, bo np z Greshakei mam 1+1 (miałem 3+1). Strasznie pusto się zrobiło, oddałem 7 dorosłych ryb... ale wiem, że będzie lepiej, przede wszystkim rybom.

Opublikowano

Aha, to widzę że decyzja już podjęta, ale ja na twoim miejscu zostawił bym socolofi i johani, a oddał mpangi(średnio mi się podobają, mam jedną samice i właśnie muszę ją oddać), no ale to Twoje akwarium i Twój gust :wink: . Tak, ja też kombinuje, zastanawiam się czy można zostawić harem red redów 1/2+2 bo mam tylko 2 samice, jak myślicie? A reszta redów do redukcji, a demasony pewnie się same zredukują... Pozdrawiam

Opublikowano

Sision ja właśnie za taką pustką tęsknię! na mnie duże wrażenie robią akwa, gdzie jest pusto - daje to wrażenie przestrzeni i surowości IMHO. Dlatego u mnie redukcja jest postanowiona.

Marcin jednak zamieszał mi trochę, bo sam nie jestem do końca przekonany, który gatunek powinien pójść out... Mphangi mają jednak piękne samce, a i samice potrafią być urodziwe. Problem tylko taki, że mphangi właśnie są najbardziej płodne i non stop mam maluchy. Innego potomstwa natomiast jeszcze nigdy się nie dochowałem, poza kilkoma johanni, które jednak po pewnym czasie znikały :(

Opublikowano

Ja też właśnie chciałbym mieć pustkę w akwa, i też szykuje się redukcja ale na szczęście nie gatunku... A co do Twoich ryb to dla mnie w dwugatunkowym akwa super wygląda jeden gatunek takiego samego koloru a drugi z różnicą między samcem a samicą, i dlatego też wybrałbym na Twoim miejscu socolofi i johani, a pozatym dla mnie socolofi to jedne z ładniejszych ryb i bardzo mi się podoba :wink: . Pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym zostawił Mphangi i socolofi. Swoim socolofom zafundowałem właśnie nowe oświetlenie – power-glo i narva blue, dodatkowo przerobiłem pokrywę wromaka przesuwając obydwie świetlówki do przodu –socolofi nabrały mocniejszych barw i wyglądają jeszcze piękniej :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżam wątek.

Niestety, miękka faja ze mnie... W sobotę redukowałem obsadę, tj. odławiałem młodzież mphangi 20 sztuk. W sumie moge powiedzieć, że akwa w dużej mierze mi sie samofinansuje, bo za ten rzut dostałem 60 Euro :D w zaprzyjaźnionym sklepie akwarystycznym. Ale do rzeczy.

Socolofów nie zredukowałem niestety. raz, że nie mogłem, bo po prostu są piękne i nie miałem serca, by mojego pięknego i dorodnego samca alfa oddać. Po drugie, jako jedyne, socolofy nie dawały się nabrać na pułapkę z pleksi. No i basta. Zostały. Po odłowieniu maluchów mphangi w akwa jest dużo lepiej, swobodniej i powiedziałbym nie za ciasno.

Myślę, że kiedyś w docelowym akwa dużym zrobie mniej gatunków, natomiast teraz już chyba zostaną te 3, które mam.

Dobra - a teraz mnie rugajcie, chlastajcie ;)))

Do Metha:

ja zastanawiam się nad dołożeniem 3 świetlówki do pokrywy Wromaka, tymczasowo, by wspomóc glony.

Opublikowano

Hehe,Romek, coś czułem, że to się tak skończy. To znaczy, że ja jestem bez serca, bo zredukowałem swoją obsadę :mrgreen: Dobrze, że chociaż młode odłowiłeś. Chciałbym tyle dostawać za ryby... :roll:

Opublikowano

Sision, ja nie twierdze, żeś bez serca! - raczej pogwizduje z szacunku do ludzi, którzy mieli cohones odpowiednio duże (i włochate ;) ), aby zredukować radykalnie obsadę ;) A jak sam wyżej zauważyłem, ja się okazałem być 'miękka faja'.