Skocz do zawartości

Mniejszy bije wiekszego czyli zabity rdzawy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakladam ten watek gdzyz w glowie mi sie nie miesci jak 4-5 cm samiec saulosi(dominant) mogl mi zabic 8 cm. wielkiego rdzawego.

Ale po kolei:

Od kilku dni za moim rdzawym uganial sie samiec sauloska..gonil go i gonil...

Po wczorajszej podmiance zauwazylem rdzawego skulonego w kacie akwa,lezacego na piasku.Pozmyslalem - moze cos z woda nie tak - zmierzylem- wyniki jak z bajki.... skonsultowalem sie z kilkoma osobami i wiekszosc typowala na pobicie...

Dzis rano okazalo sie rybsko nie zyje :cry:

Po wylowieniu okazalo sie ze nie mial 2 pletw i mial wyrwane luski po lewej stronie ciala...

Mieliscie tez kiedys takie doswiadczenia, zeby taki mikrus zabil wieksza od siebie rybe ???

Opublikowano

NIestety nie zawsze jest tak że to ta największa ryba będzie rządzić w akwarium, u Ciebie wystąpił kolejny przykład tego że i saulosi potrafi pokazać rogi, a sytuacja cała miała miejsce dlatego właśnie że mniejszy dominant nie czuł się całkowicie pewnie w obecności dużo większej innej ryby, gdyby rdzawy był mniejszy pewnie nigdy by do tego nie doszło.

Opublikowano

Po przeprowadzce akwa czekałem na jakieś potyczki w zbiorniku. Kamieni nie ułożyłem tak, jak były i rewiry mogły się pozmieniać (choć układ kamieni jest podobny). Ku mojemu zdziwieniu nie samce walczyły, a samice Red Blue. Wczoraj wieczorem największa z moich samic została pobita aż do śmierci :( więc wiem, co czujesz.

Opublikowano

Heh moj dominat akwa saulosi sporadycznie równa z ziemią największego rdzawego. Juz nie licze nawet ile razy go odławiałem. Aktualnie również jest w kotniku bo dostał takiego strzała ze mogłem go ręką wyłowić.

Sławek twój malec ma to po tatusiu...

Opublikowano

w moim baniaku 300l gdzie plywaja saulosi 2 samce ,acei , yellow i maingano dominuje saulosi

i tez w sumie jest jedna z mniejszych ryb

patrzac na tego zawadiake az boje sie myslec co potrafia bardziej agresywne pyski

pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Rybki znów mi dały popalić dziś :( wczoraj miałem tarło saulosi wieczorem i widziałem, że samiec przegania wszystko co popadnie, dziś wstaje, patrze a jeden ze zdominowanych samców saulosi leży na boku, pobity tak, że aż przykro się robi, nie ma płetw, na ciele widoczne są krwawe rany. Wyłowiłem go teraz normalnie ręką do mniejszego akwa ale ciemno to widze. Trzeba mu mocno natleniać wodę albo coś?

Opublikowano
Trzeba mu mocno natleniać wodę albo coś?

albo coś to aby miał wodę w jak najlepszym stanie - czyli parametry wody bez zarzutu.

Opublikowano

wode spuściłem z ogólnego akwarium, więcej nie bardzo moge zrobić, ew. robić podmiany co drugi dzień jakiejś ilości. O ile przeżyje...

Opublikowano

5 cm ryba nie zabije 8 cm jeśli ta 8 cm jest zdrowa ... IMHO coś twojej rybie dolegało a saulosi wykorzystał swój dzień ... może też być tak, że na oko źle oceniasz wymiary i te 3 cm różnicy skurczą się do 1,5 cm a saulosi będzie większy ale to i tak uprawdopodobni zwycięstwo saulosi ale nie mord ... 5 cm saulosi jest za mały i za słaby żeby zamordować rybę prawie 2x większa od niej, rany mogły dobić rdzawego ale coś było nie tak, że ten nie potrafił się bronić ( nawet uciekając, kształt podobny a wiec szybkość większa przy większej rybie )... wątpliwym byłoby dla mnie w ogóle pokonanie 8 cm iodka przez saulosi ( u mnie rudzielce były słabsze od saulosi, mniejsze i waleczne jak diabli ) jednak u pysków różnie bywa więc nie będe się spierał ale mord nie nastąpił ze względu na cechy dziedziczne tylko jakąś bolączke rudzielca ... obserwuj ryby czy następne nie odstają ... choć nie musi tak być.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.