Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj robiłem porządek w piwnicy i oczywiście coś znalazłem :D . Jest to nowiutka lampa halogenowa 150W z czujnikiem ruchu. I tak sie zastanawiam czy nadaje się ona do zastosowania w akwarium??Oczywiście trzeba by wyłączyć czujnik ruchu :P . Proszę o odpowiedzi, pozdrawiam

Opublikowano

Nadaje sie do zastosowania w akwarium. Nie ma oczywiscie mowy o umieszczeniu w pokrywie, chyba ze jest to pokrywa diy o dosyc duzej wysokosci i z rozwiazanym problemem temperatury. Musisz tez pamietac, ze zwykle zarniki halogenowe maja niezbyt przyjemne i blade swiatlo.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz, z pokrywą nie będzie problemu bo chcę z niej zrezygnowac a lampa byłaby przymocowana do ściany za akwarium :D . No narazie ją właczyłem tak normalnie(nie w akwarium) i światło mi się wydaje ok, ale sprawdzę dzisiaj jak się w akwa przezentuje i wtedy napisze :wink: .

Opublikowano

150W halogen jest mało wydajny do akwarium...

daje słabe światło w stosunku do pożeranej energii

w dodatku barwa światła może nie być satysfakcjonująca - najczęściej poniżej zakresu światła słonecznego (żółte)

zdecydowanie lepsze jest HQI

Opublikowano

Wiem, że hqi jest lepsze i właśnie się zastanawiam na kupnem, a to było takie pytanie żeby się dowiedzieć czy można halogen stosować w akwa, bo chcę sprawdzic jak będzie bez pokrywy i ogólnie ta lampa będzie tymczasowa aż kupie hqi :D

Opublikowano

Dzięki za link, ale czytałem ten artykuł już parę razy i to właśnie przez niego chcę mieć hqi, największe wrażenie zrobiły na mnie te zdjęcia z różnych etapów rozpalania się lampy, rewelacja :D

Opublikowano

to zależy od dekoracji, sposobu mocowania lampy itp...

generalnie, jak jasno i nisko (jak Cezarix zawieszone) to dwie 70W...

jeśli ciemne dekoracje i troche wyżej, lub niesymetrycznie (z boku po skosie) to można próbować z jedna 150W...

powiem tak, ja próbuję ze 150, ale tylko dlatego że ją mam.... zobaczymy... (140x55x55h)