Marcin0603 Posted August 23, 2008 #1 Posted August 23, 2008 Dzisiaj robiłem porządek w piwnicy i oczywiście coś znalazłem . Jest to nowiutka lampa halogenowa 150W z czujnikiem ruchu. I tak sie zastanawiam czy nadaje się ona do zastosowania w akwarium??Oczywiście trzeba by wyłączyć czujnik ruchu . Proszę o odpowiedzi, pozdrawiam
Guest pfpp Posted August 23, 2008 #2 Posted August 23, 2008 Nadaje sie do zastosowania w akwarium. Nie ma oczywiscie mowy o umieszczeniu w pokrywie, chyba ze jest to pokrywa diy o dosyc duzej wysokosci i z rozwiazanym problemem temperatury. Musisz tez pamietac, ze zwykle zarniki halogenowe maja niezbyt przyjemne i blade swiatlo.
Marcin0603 Posted August 23, 2008 Author #3 Posted August 23, 2008 Dzięki za odpowiedz, z pokrywą nie będzie problemu bo chcę z niej zrezygnowac a lampa byłaby przymocowana do ściany za akwarium . No narazie ją właczyłem tak normalnie(nie w akwarium) i światło mi się wydaje ok, ale sprawdzę dzisiaj jak się w akwa przezentuje i wtedy napisze .
makok Posted August 23, 2008 #4 Posted August 23, 2008 150W halogen jest mało wydajny do akwarium... daje słabe światło w stosunku do pożeranej energii w dodatku barwa światła może nie być satysfakcjonująca - najczęściej poniżej zakresu światła słonecznego (żółte) zdecydowanie lepsze jest HQI
Marcin0603 Posted August 23, 2008 Author #5 Posted August 23, 2008 Wiem, że hqi jest lepsze i właśnie się zastanawiam na kupnem, a to było takie pytanie żeby się dowiedzieć czy można halogen stosować w akwa, bo chcę sprawdzic jak będzie bez pokrywy i ogólnie ta lampa będzie tymczasowa aż kupie hqi
cezarix Posted August 23, 2008 #6 Posted August 23, 2008 Proponuję poczytać - jeśli planujesz HQI http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/zrob_to_sam/hqi_-_nie_tylko_nad_morzem.html
Marcin0603 Posted August 23, 2008 Author #7 Posted August 23, 2008 Dzięki za link, ale czytałem ten artykuł już parę razy i to właśnie przez niego chcę mieć hqi, największe wrażenie zrobiły na mnie te zdjęcia z różnych etapów rozpalania się lampy, rewelacja
makok Posted August 23, 2008 #8 Posted August 23, 2008 tylko dobrze dobierz moc do wysokości zbiornika... jednak nie zawsze pasuje... na moim przykładzie...
Marcin0603 Posted August 23, 2008 Author #9 Posted August 23, 2008 A jaką byście radzili do wysokości 50cm i długości akwa 140cm??
makok Posted August 24, 2008 #10 Posted August 24, 2008 to zależy od dekoracji, sposobu mocowania lampy itp... generalnie, jak jasno i nisko (jak Cezarix zawieszone) to dwie 70W... jeśli ciemne dekoracje i troche wyżej, lub niesymetrycznie (z boku po skosie) to można próbować z jedna 150W... powiem tak, ja próbuję ze 150, ale tylko dlatego że ją mam.... zobaczymy... (140x55x55h)
Recommended Posts