Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, piotriola napisał(a):

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, pompa ma wydajność 4000L przy 30% a  wydajność 144L to 100 % wydajności ?
Dla mnie to trochę niezrozumiałe. 

1.  144 l/h/W czyli 6500l/h przy 45 W.

27 minut temu, piotriola napisał(a):

Witaj, odezwałem się gdyż przepływ około 4000 L przy mocy 14 W jest raczej nierealny.  Większość filtrów które mają powyżej 3000 L musi   posiadać moc 40-50 W. Podobnie filtry 20 W będą miały około 1500 L.  Gdy użyjemy pompy mniejszej mocy o podobnym przepływie, przy lekkim zabrudzeniu wsadów filtracyjnych od razu zaobserwujemy spadek przepływu.

2. Pomiar przy 30% mocy powtarzany 2 razy z wiaderkiem w wannie i potem w akwarium raz z naczyniem i potem przepływomierzem pływakowym. Nie chciało inaczej wyjść ;)

Wcześniej testował te pompy @deccorativo -np.  dcp 3000 dawało 3000l/h przy 11.2 W (ja mam rurkę 50 cm + 3 łuki; tutaj dłuższa rura... większe opory).

3. Filtry mają w większości pompy na prąd zmienny. Tanie i bez elektroniki; duży zysk producenta ;) (wyjątki to np. Aquael Hypermax, HW5000). Wirnik musi być symetryczny. Opory na wężach, czasami karbowanych, złączkach, mediach itd. Lepsze są obiegówki (stałoprądowe np. w narurowcach), ale mają działać przy większych oporach.  Stałoprądowe to nie tylko bezpieczeństwo, ale właśnie wydajność i sterowalność. Wypierają stare AC z klimatyzatorów, rekuperatorów, obiegówek itd. Czas na akwarystykę.

U mnie bardzo małe opory (K1 w  takiej ilości, że nigdy nie zarośnie), spływ przez grzebień, krótka rura wylotowa i śmiga:) Polecam!

• Lubię to 1
Opublikowano
16 godzin temu, triamond napisał(a):

czyli 6500l/h przy 45 W.

Witaj
Teraz to wygląda lepiej, poprzedni Twój wpis moim zdaniem wprowadzał zamieszanie . 
Masz racje że pompą na prąd stały lepiej sterować. Ale takie rozwiązania mają wiele wad.
Używam silników prądu zmiennego , prosta budowa bezobsługowość AC
Silniki prądu stałego wymagają konserwacji, wymiany szczotek dla tego są mniej zawodne. DC
Silniki prądu stałego bez szczotek wymagają sterowania elektronicznego BLDC, chyba o takim silniku napisałeś.
Testy zawsze mnie pociągały, to coś realnego.
Autor tych testów nie uwzględnia czasu pracy takiej pompy, dla mnie to czynnik najważniejszy.
pozdrawiam

Opublikowano

Idziemy offtopic... ale ;)

Jeśli porównamy 2 pompy J. :

DCP 2500, 23W (DC), za 329 pln

i Fa 2500, 45W (AC) za 150 pln.,

to różnica w cenie zwraca się przed upływem roku przez niższy rachunek za prąd (192 kWh po 1 pln). Po kolejnych 2 latach masz nową pompę. Stawiam, że trwalsze będą DC, bo mają zabezpieczenia przed pracą na sucho i zablokowaniem wirnika. AC w takich sytuacjach mogą się spalić. DC mają też płynny start - bez uderzeń wirnika i są ciche. W przypadku awarii można wymienić sam sterownik, albo nawet zrobić samemu (https://forums.reefcentral.com/threads/use-pwm-to-control-your-jebao-dct-pump-using-brushless-motor-controller-from-ebay.1913488/).

Opublikowano
1 godzinę temu, triamond napisał(a):

Jeśli porównamy 2 pompy J. :

DCP 2500, 23W (DC), za 329 pln

i Fa 2500, 45W (AC) za 150 pln.,

Nie wypowiem się na temat tych pomp, nie stosowałem. Cena jest atrakcyjna. Być może wypowie się ktoś kto kilka lat stosował tego rodzaju pompy. U mnie stosuje grundfosa, pracuje około 13 lat.  Bezawaryjna, bardzo cicha zastosowałem drugą taką pompę. Mam w moich zasobach pompę magnetyczną Iwaki, w pompach tego typu brak jest połączenia pompy z silnikiem. Nigdy nie miałem sytuacji aby pompy pracowały na sucho, jest to raczej niemożliwe. Co jest wadą, na pewno sposób zamocowania oraz cena. Grundfos posiada trzy biegi, w akwarium o długości 1 m  na trzecim biegu woda wylewa się z akwarium. Stosuję węże eheima 16/ 22 nie ma konieczności zmieniać ich średnicy, przy takim zbiorniku pierwszy bieg jest wystarczający to około 30 W.
Nie testowałem tych pomp na poziomie wody, zawsze na mniejszych przewodach i na wysokości podnoszenia 1,5 m.
Będę myślał, pozdrawiam.