Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam standard pokrywe 120x40 z 2 świetlówkami 30w i jest za jasno w akwa, dlatego wpadłem na pomysł aby mieć możliwość wył./zał 2 świetlówki w razie potrzeby itd.

obecnie świecą 2 i to za dużo.są to na razie zwykłe światlówki, będę teraz kupował akwarystyczne :) i chce od razu jakoś :lol: poprzemieniać te kabelki żeby świeciła lub 1 lub 2ga. mam już 2gi przewód z załącznikiem ale jak je rozdzielić???

czy może ktoś próbował????

pozdr

Opublikowano

najprosciej bedzie obrucic jedna ze swietlowek w oprawce i odpalac bedzie tylko ta druga

jest to jednak upierdliwe w dzialaniu

Opublikowano

Temat już był kilkakrotnie przerabiany. Potrzebujesz dwóch stateczników – indukcyjnych bądź elektronicznych (10 lub 50-60zł). Podłączasz to wszystko według schematu na stateczniku

najprosciej bedzie obrucic jedna ze swietlowek w oprawce i odpalac bedzie tylko ta druga

jest to jednak upierdliwe w dzialaniu

To tylko połowiczne rozwiązanie, statecznik i tak będzie pobierał swoje – ihmo szkoda kasy/prądu (zwłaszcza że dławik kosztuje 10zł)

Opublikowano

Nic dodać nic ująć :) trzeba to klasycznie przerobić na układ z dwoma starterami, podejrzewam jednak że umieszczenie dwóch starterów pod obudową jest b. trudne bądź niemożliwe. Dodatkowo całość będzie grzała wodę dość mocno. Wiem jak to jest przerabiałem swoją obudowę w 70l baniaku z 2x18W na 4x24W

Proponuję zastosować zapłonniki elektroniczne (może być nawet jeden, są takie podwójne niezależne dla każdej lampy) bo taki zapłonnik można umieścić poza akwarium i wtedy mniej się wszystko grzeje. I więcej miejsca mamy na gmeranie pod ubudową.

Opublikowano

Ciekawe jaka pokrywę ma bartex – pisze standardowa więc pewnie abs. Przerabiałem kiedyś pokrywę aquaela 80/35 u jakoś udało się wcisnąć 2 dławiki 1x18W – tyle tylko że wtedy ta i tak już nieporęczna pokrywa staje się jeszcze cięższa, dużo bardziej się grzeje i dochodzą dwa kable zasilania.

Opublikowano

hmm moja pokrywa po otwarciu :D ma 2 dławiki i 2 startery wiec zrobie standardowe 2 obwody niezalezne od siebie tak abym mogł dowolnie doswietlać akwa.

może sie uda :D

Opublikowano

dziś rozebrałem całą pokrywę i od nowa podłączyłem instalację, udało się zrobić 2 niezależne obwody 1x30 i dołączany czasowo z programatorem 1x30.