Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwa 140x35x50cm i w nim 3 gatunki młodzieży, ale już teraz widze, że to jest zdecydowanie za dużo i chcę miec jednogatunkowe :wink: . Tylko, że chcę miec więcej niż jednego wybarwionego samca, i tak się zastanawiam czy lepiej jak zostawie sobie same demasonki(może byc problem z większą ilościa samców) czy wymienic całą obsadę i spróbowac z aulonkami, np maleri maleri (tutaj może byc problem z wielkością akwa) co o tym myślicie?? Pozdrawiam :D

Opublikowano

demasoni beda dobre w tym akwa... trzech IMHO utrzymasz...

tylko wysokie plaskie tlo i kamienie na calej dlugosci - nie tylko po dwie gory po bokach....

duzo szczelin i IMHO dadza rade we trzech :)

widowiskowo bedzie na pewno :wink:

Opublikowano

No i przy demasonach różnice między samcem i samicą nie są tak widoczne, jak przy nonmbunie.

stawiałbym również na Demasoni :wink:

Opublikowano

No ja właśnie też skłaniam się ku demasonkom, tylko nie wiem co z tymi samcami :? . Dzisiaj robie zupełne przemeblowanie w akwa, wieczorem wstawię fotkę, spróbuje tak zrobic żeby były 3 rewiry nie za blisko siebie :D . Największy problem z tym jednogatunkowym to mam z tym co zrobic z resztą ryb...Pochodzę po zoologicznych, może gdzieś przyjmą, zobaczymy :wink: . Czekam na dalsze sugestie co do obsady i czy rzeczywiście demasoni są lepsze na jednogatunkowca niż aulonocary, pozdrawiam

Opublikowano

Zdecydowałem się na demasoni, zrobiłem już pod nie "remont" w akwarium, i teraz muszę już tylko znalezć chętnych na moje inne ryby(jutro popytam w sklepach).Od razu jak wstawiłem tło i dość duża ilość kryjówek(można zobaczyć w galeri) wybarwiły się 2 dodatkowe samce, plus stary dominat, a we wcześniejszym wystroju dominat rządził w całym akwa, i nie było mowy o tym żeby któraś z ryb z jego gatunku mu podskoczyła, a teraz szok :wink: . Zobaczymy czy uda się tak utrzymać po pozbyciu się reszty ryb, pozdrawiam

Opublikowano

To znowu ja :lol: . Umówiłem się z jednym sklepem w Gdańsku, i przyjmą ode mnie ryby, prawdopodobnie jutro, jak uda mi się wyłowić :wink:. I tutaj mam pytanie ile muszę mieć w akwa młodych demasoni jak chcę mieć jeden gatunek?? Narazie mam 7 sztuk(miałem 10 ale 3 zostały zabite przez dominata), wydaje mi się, że tak 12 sztuk chyba by wystarczyło, czy więcej??

Opublikowano

w tym akwa spokojnie wladuj 16-18

ale musisz brac poprawke na to ze trudno Ci bedzie zredukowac samcow, a IMHO wiecej niz 3-4 nie utrzymasz

moim docelowym typem byloby tutaj

3 + 8 (jesli 16 mlodych)

lub

4+8 (jesli 18)

piekne bedzie to akwa... oj piekne ... a ja moje oddalem :oops: :cry:

Opublikowano

Ok, dzięki to jutro jak będe oddawał ryby to od razu dokupie kilka demasonków :D. A ile samic i samców zostanie to się zobaczy, i tak mi się wydaje, że jak będzie o jakiegoś samca za dużo to mój dominat sam zredukuje :?. No mam nadzieje, że będzie pięknie. To żałuj, że oddałeś, bo jak patrze na moje to se nie wyobrażam żeby tego gatunku nie mieć w akwa :D.