Marcin0603 Posted August 19, 2008 #1 Posted August 19, 2008 Mam akwa 140x35x50cm i w nim 3 gatunki młodzieży, ale już teraz widze, że to jest zdecydowanie za dużo i chcę miec jednogatunkowe . Tylko, że chcę miec więcej niż jednego wybarwionego samca, i tak się zastanawiam czy lepiej jak zostawie sobie same demasonki(może byc problem z większą ilościa samców) czy wymienic całą obsadę i spróbowac z aulonkami, np maleri maleri (tutaj może byc problem z wielkością akwa) co o tym myślicie?? Pozdrawiam
makok Posted August 20, 2008 #2 Posted August 20, 2008 demasoni beda dobre w tym akwa... trzech IMHO utrzymasz... tylko wysokie plaskie tlo i kamienie na calej dlugosci - nie tylko po dwie gory po bokach.... duzo szczelin i IMHO dadza rade we trzech widowiskowo bedzie na pewno
sision Posted August 20, 2008 #3 Posted August 20, 2008 No i przy demasonach różnice między samcem i samicą nie są tak widoczne, jak przy nonmbunie. stawiałbym również na Demasoni
Marcin0603 Posted August 21, 2008 Author #4 Posted August 21, 2008 No ja właśnie też skłaniam się ku demasonkom, tylko nie wiem co z tymi samcami :? . Dzisiaj robie zupełne przemeblowanie w akwa, wieczorem wstawię fotkę, spróbuje tak zrobic żeby były 3 rewiry nie za blisko siebie . Największy problem z tym jednogatunkowym to mam z tym co zrobic z resztą ryb...Pochodzę po zoologicznych, może gdzieś przyjmą, zobaczymy . Czekam na dalsze sugestie co do obsady i czy rzeczywiście demasoni są lepsze na jednogatunkowca niż aulonocary, pozdrawiam
makok Posted August 21, 2008 #5 Posted August 21, 2008 lepsze bo mniejsze... a Ty nie masz szczegolnie duzej powierzchni dna z tymi 35cm....
Marcin0603 Posted August 24, 2008 Author #6 Posted August 24, 2008 Zdecydowałem się na demasoni, zrobiłem już pod nie "remont" w akwarium, i teraz muszę już tylko znalezć chętnych na moje inne ryby(jutro popytam w sklepach).Od razu jak wstawiłem tło i dość duża ilość kryjówek(można zobaczyć w galeri) wybarwiły się 2 dodatkowe samce, plus stary dominat, a we wcześniejszym wystroju dominat rządził w całym akwa, i nie było mowy o tym żeby któraś z ryb z jego gatunku mu podskoczyła, a teraz szok . Zobaczymy czy uda się tak utrzymać po pozbyciu się reszty ryb, pozdrawiam
Marcin0603 Posted August 26, 2008 Author #7 Posted August 26, 2008 To znowu ja . Umówiłem się z jednym sklepem w Gdańsku, i przyjmą ode mnie ryby, prawdopodobnie jutro, jak uda mi się wyłowić . I tutaj mam pytanie ile muszę mieć w akwa młodych demasoni jak chcę mieć jeden gatunek?? Narazie mam 7 sztuk(miałem 10 ale 3 zostały zabite przez dominata), wydaje mi się, że tak 12 sztuk chyba by wystarczyło, czy więcej??
makok Posted August 26, 2008 #8 Posted August 26, 2008 w tym akwa spokojnie wladuj 16-18 ale musisz brac poprawke na to ze trudno Ci bedzie zredukowac samcow, a IMHO wiecej niz 3-4 nie utrzymasz moim docelowym typem byloby tutaj 3 + 8 (jesli 16 mlodych) lub 4+8 (jesli 18) piekne bedzie to akwa... oj piekne ... a ja moje oddalem :oops:
Marcin0603 Posted August 26, 2008 Author #9 Posted August 26, 2008 Ok, dzięki to jutro jak będe oddawał ryby to od razu dokupie kilka demasonków . A ile samic i samców zostanie to się zobaczy, i tak mi się wydaje, że jak będzie o jakiegoś samca za dużo to mój dominat sam zredukuje :?. No mam nadzieje, że będzie pięknie. To żałuj, że oddałeś, bo jak patrze na moje to se nie wyobrażam żeby tego gatunku nie mieć w akwa .
Recommended Posts