ibanez Posted August 17, 2008 #1 Posted August 17, 2008 Co sądzicie o żwirku marmurowym białym o frakcji 2-4 mm jako podłożu dla pyszczaków?Na opakowaniu tego żwirku http://primazoo.pl/product-pol-1334-Zwir-marmurowy-bialy-24-mm-2-kg.html jest napisane iż doskonale sprawdza sie w akwariach z rybami z afrykańskich wielkich jezior i poprawia parametry wody odpowiednio do tych ryb.Chciałbym zakupić 32kg tego żwiru i usypać z niego 5 cm warstwę na dnie akwarium 120x40x50...
ibanez Posted August 18, 2008 Author #3 Posted August 18, 2008 W necie jest napisane troche nieściśle bo na samym opakowaniu jest napisane "nie polecany dla ryb kąpiących w dnie w poszukiwaniu pokarmu".Jednocześnie jest napisane iż polecany dla pielęgnic z jezior malawijskich...
yaro Posted August 18, 2008 #4 Posted August 18, 2008 ja sprzedam fiata 126p - idealny dla kobiet. nie wierz wszystko w to co piszą, jak się chce coś sprzedać to mówi się różne głupoty. Dla ryb z jeziora malawi najlepszy jest piasek, a nie żaden żwirek.
krisq75 Posted August 18, 2008 #5 Posted August 18, 2008 No to może przy okazji ja się podłączę ze swoimi wątpliwościami. A mianowicie mój kolega w swojej 500tce ma dno wysypane żwirem koralowym o dużej frakcji takiej 0.5-1,5 więc mozna już to nazwać grysem. Jak twierdzi zaletami tego rozwiazania są: - łatwość w odmulaniu - duża przeżywalność narybku (korale mają dziurki i jest też wiele szczelin) - estetyka (fajnie się to odcina od ciemnego tła i kamieni) Wada wiadomo pysie nie moga kopać. I teraz rodzi się pytanie co wy na to? Ja sam posiadam obecnie piasek i mnie drażni odmulanie i wykopy prowadzone przez rybska. Proszę o wasze opinie.
meth Posted August 18, 2008 #6 Posted August 18, 2008 Wydaje mi się, że stosując żwir jako podłoże pozbawiamy się obserwacji wielu ciekawych zachowań, a rybom ograniczamy pole do popisu, budowania kryjówek, przesiewania przez skrzela itd. Co to reszty to: „łatwość w odmulaniu” – nie mam problemu „duża przeżywalność narybku” – i tak za dużo przeżywa „estetyka” – jakoś piasek zdecydowanie mi się podoba, żwirek nie powiem z czym mi się kojarzy
ibanez Posted August 18, 2008 Author #7 Posted August 18, 2008 ja sprzedam fiata 126p - idealny dla kobiet. nie wierz wszystko w to co piszą, jak się chce coś sprzedać to mówi się różne głupoty. Dla ryb z jeziora malawi najlepszy jest piasek, a nie żaden żwirek. Nawet na tym forum znalazłem wpisy mówiące iż żwir marmurowy korzystnie wpływa na PH wody w akawrium z Malawi stąd dlatego jest pewnie polecany.Widzialem też wpisy w których ludzie nie skreślają żwirku jako podłoża dla pyszaczków gdyż taki żwirak pyszczaki też sobie przerzucają ( wkońcu nie są to takie małe rybki). Żwir marmurowy reaguje jednak z wodą i chciałbym poznać opinię kogoś kto go stosowal i czy przy ilosci trzydziestu paru kilo żwiru woda będzie miała rzeczywiście dobre parametry.
docia Posted August 18, 2008 #8 Posted August 18, 2008 ten zwirek nie ma kulistej ani owalnej struktury jest ostry na kazdej krawedzi nawet bardzo mala granulacja szybko zniecheci pyszczaki do brania tego w pyszczki z kopania nici , byc moze wieksze osobniki niebeda mialy problemu z tym
slawek gorol Posted August 18, 2008 #9 Posted August 18, 2008 ja sprzedam fiata 126p - idealny dla kobiet. nie wierz wszystko w to co piszą, jak się chce coś sprzedać to mówi się różne głupoty. Dla ryb z jeziora malawi najlepszy jest piasek, a nie żaden żwirek. Nawet na tym forum znalazłem wpisy mówiące iż żwir marmurowy korzystnie wpływa na PH wody w akawrium z Malawi stąd dlatego jest pewnie polecany.Widzialem też wpisy w których ludzie nie skreślają żwirku jako podłoża dla pyszaczków gdyż taki żwirak pyszczaki też sobie przerzucają ( wkońcu nie są to takie małe rybki). Żwir marmurowy reaguje jednak z wodą i chciałbym poznać opinię kogoś kto go stosowal i czy przy ilosci trzydziestu paru kilo żwiru woda będzie miała rzeczywiście dobre parametry. niestety kolego chodzi ci o zwir koralowy, ktory stanowi u wielu malawistow czesc podloza albo wklad do kubla. marmurek jest obojetny na parametry wody i chocbys go dal 10 kg parametry ani drgna... a co do stosowania- pewnie ze mozesz... tylko przerzucanie a przesiewanie przez skrzela to sa dwie rozne rzeczy.. zaglodzisz frontosy to i zwir beda przesiewac...
ibanez Posted August 18, 2008 Author #10 Posted August 18, 2008 Witam. Poszukaj na forum czy gdziekolwiek w necie a znajdziesz wiele informacji iż żwir marmurowy wpływa na parametry wody i podnosi PH... Jedno co mnie martwi to że żwir ten ma fakyczne ostre krawedzie i obawiam sie ze moze pokaleczyc pyszki ryb w nim grzebiacych... Ewentualnie mógłbym dać do akwarium piasek kwarcowy o podobnym do tego zwirku kolorze ( bialo -kremowy ) ale nie spotkalem jeszcze takiego ( moze ktos wie gdzie taki mozna kupic?)....Spradzilem juz jak wyglada w akwarium zwykly zolty piasek akwarystyczny i w porównaniu do zwirku marmurowego wyglada beznadziejnie...
Recommended Posts