POMPKA DO WODY
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez Vrzechu · Opublikowano
@Tomasz78 może tak jak mówisz była to trefna partia. Na forum więcej osób się skarżyło na ten test więc zdecydowałem się zakupić po prostu Zooleka. -
Przez Tomasz78 · Opublikowano
Trafiłeś na jakąś wadliwą partię. U mnie test NO3 spisuje się bardzo dobrze pod warunkiem że stosuję się do starej instrukcji, czyli wstrząsanie 1 minuta. Pomiar wody w akwa przed podmianką 30, woda z kranu 1-3, także logika tu jest, dodatkowo wspomagam się testem salifert i wyniki są takie same. Można się tylko domyślać co JBL odpie...lił z ta nową instrukcją, może starzy pracownicy co ten test wymyślili odeszli/zostali zwolnieni... nowi pracownicy pojęcia niemają co robią... trudno stwierdzić co tu się stało. Nie może Ci się wydawać, żeby pomiar był dokładny musi być dokładnie 1 minuta silnego wstrząsania, nastepnie czekasz 10 minut do całkowitego rozwinięcia koloru. -
Przez Oldzik · Opublikowano
Czyli kucie i wylewka sprawa jasna w takim razie a stelaż z suporexu 8 czy 12 i na to blat ma sens ? Bo widziałem w necie kilka takich zdjęć ale nie znam nikogo osobiście żeby podejrzeć i zobaczyć jak to wygląda w praktyce z otwarciami na kable, rury od filtra itd -
Ja miałem trzy razy taką sytuację, która za każdym razem trwała od tygodnia do dwóch. - pierwsza - przyczyną tak jak u @hilux był wyjazd wakacyjny, - druga - przyczyną było polowanie siatką na kilka określonych ryb, - trzecia (najśmieszniejsza) - zwykle ubieram się w jakieś stonowane kolory, założyłem pomarańczową koszulkę do biegania i poszedłem nakarmić ryby Myślałem, że się pozabijają o skały! Przez tydzień tak reagowały na podejście do zbiornika. @Maciek 1205 Nie podałeś nigdzie informacji jak długo ryby pływają u Ciebie? -
Wg mnie testy JBL (przynajmniej w zakresie NO3) są jakimś kompletnym nieporozumieniem. U mnie zawsze pokazywały 5mg/l bez względu na to czy woda była z akwarium, z kranu czy z kubka w którym dwa dni moczył się pokarm. Próbowałem różnych wariantów wstrząsania i zawsze to samo. Przerzuciłem się na Zooleka i tutaj widzę jakąś logikę tych wyników. -
Przez Paula099 · Opublikowano
Zmierzę jeszcze raz i dam znać co wyjdzie. Wydaje mi się,że jednak długo wstrząsałam, ale powtórzę to. -
Przez Oldzik · Opublikowano
Chyba masz rację że tak będzie najlepiej wykuć podłogę tam gdzie ma stać akwarium i zrobić zbrojona wylewkę i spać spokojnie, nie jest to też jakiś ogromny metraż -
Przez yaro · Opublikowano
Troszkę większe akwarium postawiłem niż Ty, nie mam poziomowanego stelaża, więc zależało mi na tym by podłoga była równa. Jeżeli nie jesteś pewien wylewki lepiej jest ją zrobić od nowa, tak jak robiłem, wykułem 5 cm, podłogi, wzmocniłem prętami metalowymi i wylałem 4 cm wylewki. Ostatnia warstwa to wylewka samopoziomująca. -
Przez Tomasz78 · Opublikowano
No tak, wynik jest dziwnie niski. Pisałem temat o tym, wyniki NO3 są różne w zależności od długości i intensywności wstrząsania próbką. W instrukcji starszych testów jest napisane że trzeba mocno wstrząsać próbke przez 1 minutę, natomiast w instrukcji nowych testów pisze żeby wstrząsać do rozpuszczenia białego proszku, tylko że ten proszek rozpuszcza się w kilka sekund, więc po kilku sekundach wstrząsania wynik jest właśnie 1 do 5 NO3 a po 1 minucie wstrząsania próbką z tą samą wodą wychodzi już dużo wyższy wynik pomiaru.
-
-
Tematy
-
Grafiki
-
Przez amac1975,
-
Przez marcin73m,
-
Przez Vrzechu,
-