Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hm.. a skad nasz kolega bedzie wiedzial czy cykl azotowy sie zakonczyl, czy no2=0, czy PH i KH ma odpowiednie

wlasnie o to chodzi jezeli zastosuje odpowiednie wypełnienie filtra i skałki czy podłoże dbajace o ph i ze spokojem poczeka az akwa dojrzeje to bedzie ok :wink:

a mam pytanie co robisz jak testy wychodza zle i co robisz by miec odpowiednie parametry?

Opublikowano

Witam jeszcze raz :)

Testy do wody mam, ponieważ, jak pisałem wcześniej mam rybki. O cyklu azotowym też dużo czytałem i wiem, jak wygląda jego przebieg i jak ważne jest, aby nie wpuszczać rybek do niedojrzałego akwarium. O rybkach i ich agresywności również trochę już czytałem, ale czytam dalej....

Zastanawiam się, czy będę mógł mieć roślinki w akwarium, czy tylko skały?

Opublikowano
a mam pytanie co robisz jak testy wychodza zle i co robisz by miec odpowiednie parametry?

w moim przypadku gdzie woda jest BEE musze korygowac parametry wody.do mojej korekty idealnie nadaje sie soda

oczyszczona,ktora podbija mi ph i kh.poza tym testy sa pierwsza rzecza po ktora siegamy,jesli w akwa dzieje sie cos niedobrego.

oczywiscie nie mowie ze malawi bez testow jest niemozliwe,ale takie cos pozostawiamy doswiadczonym akwarystom :wink:

a co do roslin to mozesz sprobowac z Valisnera Gigantea.

Pozdrawiam :D

Opublikowano

Jestem juz posiadaczem akwarium. Niestety nie tego 240l - przegapilem koniec aukcji i przegralem (szkoda). Kupilem natomiast 200l (100x40x50). Czy dla tych rybek te 20 cm to wielka roznica ??

Teraz planuje licytacje filtra JBL e900 - czy, myslicie, ze to dobry wybor bedzie?? (potem dokupie jeszcze jakis wewnetrzny, o ile to bedzie konieczne).

Moze polecacie jakis inny ?? Jestem podatny na wszelkie sugestie, poniewaz tak jak wczesniej mowilem, nie znam sie na tym zupelnie (ktos mi ostatnio cos pisal o wkladach do filtrow, ale prosze troche jasniej pisac - jak juz wspominalem wersje dla blondynki)

Acha i jeszcze jedno - czy moglbym trzymac tam rowniez jakies krewetki, tzn. czy sa jakies krewetki z Malawi, albo np. amano by pasowaly ????

Dzieki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jestem juz posiadaczem akwarium. Niestety nie tego 240l - przegapilem koniec aukcji i przegralem (szkoda). Kupilem natomiast 200l (100x40x50). Czy dla tych rybek te 20 cm to wielka roznica ??

Dla ryb duża , dla Ciebie ogromna . A może na odwrót . Sam zobaczysz :)

Myślę , że takie akwa mozna porównac do mieszkania 45m2 - myślę , że jako mieszkaniec takiego właśnie dałbyś dużo by miec te 20% wiecej przestrzeni ...

Opublikowano

neno ma na mysli to ze za 2 miesiace bedziesz zalowal ze nie kupiles wiekszego :D ale sie nie przejmuj :D wszyscy tak mamy :D

a co do ryb - neno ma racje- 40l netto to duzo..az 20% zbiornika...ale spoko- na poczatek wystarczy..przygotuj wszystko po bozemu i zalewaj :wink:

Opublikowano

Chociaz filtr kubelkowy kup nadwymiarowy by pasowal do nastepnego akwa. Przynajniej za to zaplacisz jeden raz, a jeśli sprawnie przeprowadzisz etap przenoszenia to i dojzały będzie od razu :)

Opublikowano

Chciałbym ponowic pytanie o filtracje, ponieważ nie miałem odzewu, a koniec aukcji zbliza sie nieuchronnie i nie wiem, czy licytować??

"Teraz planuje licytacje filtra JBL e900 - czy, myslicie, ze to dobry wybor bedzie?? (potem dokupie jeszcze jakis wewnetrzny, o ile to bedzie konieczne).

Moze polecacie jakis inny ?? Jestem podatny na wszelkie sugestie, poniewaz tak jak wczesniej mowilem, nie znam sie na tym zupelnie (ktos mi ostatnio cos pisal o wkladach do filtrow, ale prosze troche jasniej pisac - jak juz wspominalem wersje dla blondynki)"