malawi20008 Opublikowano 30 Lipca 2008 #1 Opublikowano 30 Lipca 2008 Witam wszystkich, Moje pytanie kieruje głównie do posiadaczy kubełka fluval 205, Przed zakupem tego filtra czytałem wiele opinii i większość ludzi zachwalała ten filterek , że jest bardzo cichy, praktycznie nie słyszalny... Dzisiaj odpaliłem swoja 205, i jestem trochę rozczarowany, bo jego praca jest dosyć głośna ...i nie wiem czy to tak jest na początku ? czy coś mam uszkodzone...filtr chodzi u mnie około godziny, hałas jaki się wydobywa to głównie szemranie .., i z wylotu czasami wylatuje skumulowane powietrze...Słyszałem że filtry się odpowietrza... Na czym to polega... ? Proszę o jakąś pomoc
slawek gorol Opublikowano 30 Lipca 2008 #2 Opublikowano 30 Lipca 2008 filterek jest zapowietrzony.... potrzep nim w prawo , w lewo, gore i dol.... po chwili szmer ustapi Powodzenia
malawi20008 Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor #3 Opublikowano 30 Lipca 2008 niestety nie pomaga...ruszam nim w lewo, prawo, góra , dół, wtedy mocno słychać jak powietrze wylatuje ale to "szemranie".."chrobotanie" nie ustępuje...a możliwe, że to ten "wirnik" tak hałasuje ?
slawek gorol Opublikowano 30 Lipca 2008 #4 Opublikowano 30 Lipca 2008 potrzep nim porzadnie... powinno chodzic cicho...oczywiscie ze z czasem jak wirnik "obrosnie" bedzie sie mniej tlukl , ale nie powinno to i teraz miec miejsca... wiec nie ruszaj tylko trzep...
malawi20008 Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor #5 Opublikowano 30 Lipca 2008 trzepie i trzepie i ciągle tak samo...z tym, że za każdym razem jak potrząsam to słyszę jak masowo powietrze wylatuje...mam tak długo trzepać nim aż nic nie będzie leciało...A może to coś mieć wspólnego z tym że na wlocie mam zdjęty ten koszyczek i założoną watę poli...Bo w tym koszyku jest jakaś biała kulka jeszcze...
slawek gorol Opublikowano 30 Lipca 2008 #6 Opublikowano 30 Lipca 2008 trzep az powietrze wyleci odwroc kubel do gory nogami
mutra Opublikowano 30 Lipca 2008 #7 Opublikowano 30 Lipca 2008 problem może być częściowo w wacie bo ona dosyć mocno tłumi przepływ(to może być przyczyna słabego strumienia na wylocie o którym pisałeś) - ja bym zamienił na grubszą gąbkę. A skoro przy potrząsaniu wylatuje powietrze to znaczy że w tym jest problem i musisz go dalej odpowietrzać. Mój 205 schowany w szafce jest całkowicie niesłyszalny. Z tym odwracaniem to niekoniecznie bo obie dziurki są na górze i w standardowej pozycji odpowietrzy sie najszybciej.
malawi20008 Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor #8 Opublikowano 30 Lipca 2008 @ mutra aha, w jak masz szafkę otwartą to słyszysz jak pracuje filtr to chrapolenie ?
czester_ Opublikowano 30 Lipca 2008 #9 Opublikowano 30 Lipca 2008 Druga sprawa że filtr jest nowy i musi troszke pochodzić może. Porośnie i będzie cicho;) Możesz spróbować wyjąć i nasmarować wirnik choć nie wiem czy to coś da.
malawi20008 Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor #10 Opublikowano 30 Lipca 2008 @czester_ No właśnie też już nad tym myślałem..bo z trzepaniem kubła to raczej nie wypał, jak opętany trzepałem go 20 minut i ciągle tak samo...Możliwe że to przez to, że nie jest do końca cały wypełniony ceramiką ?..tzn. prawa komora z koszykami jest cała wypełniona ,a lewa bez koszyków (sypane prosto w wiadro) jest wypełniona tak na 3/4...
Rekomendowane odpowiedzi