Skocz do zawartości

Białe " oczka " na powierzchni wody co to ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Na powierzchni wody pojawiły sie jakies dziwne "oczka "...

Wyglądają jak tłuszcz w zupie :)

Moze ktos z was miał doczynienia z takim przypadkiem ... Proszę o wyjśnienie co to takiego i ewentualne porady co z tym zrobic .

Dzięki !!

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja zaczne troche nie na temat, jestem tu od niedawna i w sumie to jestem zielony jak glony na kamieniach w akwarium ale wiem że masz za dużo rybek. Twoje akwa to minimalne mimimum i z tego co słyszałem (moge nie mieć racji) nie można trzymać dwóch gatunków w 112-stce nawet tych mniej agresywnych no i sztuk też jakby trochę przydużo. Jeśli czytałeś to forum to powinieneś wiedzieć jaką powinieneś mieć obsadę. Wybór coprawda nieduży ale nie znaczy że nie nie możesz mieć pięknego akwa.

A co do kropek to cięko wyczuć ale może np. masz młodebo brata lub siostrę lub ew. przyjechała do ciebie jakaś rodzina z dziecmi no i ktoś ci zrobił psikusa (jeśli można to tak nazwać) a znam taki przypadek, albo może wsadziłeś coś nowego do wody???

Opublikowano

Albo sprubój kubkiem jakimś lub czymś w podobie pozbierać i wylewać te "kółka" jaśli pływają tylko po powierzchni nie powinno byc problemu.

Może więcej nie wrócą. Ale mówie nie znam sie i nie ździwiłbym sie jesli to coś całkiem innego o czy nie mam pojęcia

pozdrawiam

Opublikowano

Narazie ryby są małe ( 4- 6 cm ) czekam na to co sie bedzie działo. Z 12 ryb mysle że zostanie 7- 8 bo będę musiał oddać nadwyżkę samców . A co do saulosi i rdzawych nie zawuważyłem żeby miały jakieś problemy ze sobą jak tylko coś będzie nie tak oddam ryby w dobre ręce.

Jeszcze tak z ciekawości zapytam Ciebie Medyk i innych klubowiczów ... Jak to jest że w akwariach 240 L trzymają po 3- 5 gatunków dużo bardziej agresywnych ( co można zobaczyć w opisach pod zjęciami ) i wszystko gra a każdy pisze że do 112 L tylko jeden gatunek ? co o tym sadzicie ?

Opublikowano

Te białe oczka, to prawdopodobnie korzuch białkowy. Jeśli dobrze pamiętam (jak nie, to poprawcie), to bakterie, żywiące się zbyt dużą ilością substancji organicznych rozpuszczonych w wodzie. Ma to cw akwarium hyba znakomita większość z nas, kwestia tylko jak dużo tego jest.

Pozbyć się można poprzez np. skimmer, czy też usunięcie tego np. gazą, czy skierowaniem wylotów filtrów na powierzchnię wody iawiększenie ruchu powierzchni, czy mocne napowietrzanie wody, czy... :) Tyle, że to usuwanie efektów a nie przyczyn i samo w sobie jest kuteczne na chwilę (no, poza skimmerem, czy kominem ściągającym wodę do sumpa). Przyczyną może być zbyt częste i obfite karmienie, zbyt mało podmian wody, za dużo ryb w akwarium itd... Nie dam recepty na 100% pozbycie się przyczyn korzucha, bo jej nie znam, a może i jej wcale nie ma (odpieniacz słodkowodny?). Można raczej walczyć z samym korzuchem. Żeby nie był gruby, a jedynie ledwo widoczny, to juz będzie dobrze. Przynajmniej mnie to zadowala. Także raczej należy się przyzwyczaić i starać się go ograniczyć jak najbardziej się da...

także to nie żadne psikusy dzieci, czy inne tego typu teorie spiskowe.. :twisted: