Jump to content

Białe " oczka " na powierzchni wody co to ?

Recommended Posts

Posted

Czesc

Na powierzchni wody pojawiły sie jakies dziwne "oczka "...

Wyglądają jak tłuszcz w zupie :)

Moze ktos z was miał doczynienia z takim przypadkiem ... Proszę o wyjśnienie co to takiego i ewentualne porady co z tym zrobic .

Dzięki !!

Pozdrawiam

Posted

Ja zaczne troche nie na temat, jestem tu od niedawna i w sumie to jestem zielony jak glony na kamieniach w akwarium ale wiem że masz za dużo rybek. Twoje akwa to minimalne mimimum i z tego co słyszałem (moge nie mieć racji) nie można trzymać dwóch gatunków w 112-stce nawet tych mniej agresywnych no i sztuk też jakby trochę przydużo. Jeśli czytałeś to forum to powinieneś wiedzieć jaką powinieneś mieć obsadę. Wybór coprawda nieduży ale nie znaczy że nie nie możesz mieć pięknego akwa.

A co do kropek to cięko wyczuć ale może np. masz młodebo brata lub siostrę lub ew. przyjechała do ciebie jakaś rodzina z dziecmi no i ktoś ci zrobił psikusa (jeśli można to tak nazwać) a znam taki przypadek, albo może wsadziłeś coś nowego do wody???

Posted

Albo sprubój kubkiem jakimś lub czymś w podobie pozbierać i wylewać te "kółka" jaśli pływają tylko po powierzchni nie powinno byc problemu.

Może więcej nie wrócą. Ale mówie nie znam sie i nie ździwiłbym sie jesli to coś całkiem innego o czy nie mam pojęcia

pozdrawiam

Posted

Narazie ryby są małe ( 4- 6 cm ) czekam na to co sie bedzie działo. Z 12 ryb mysle że zostanie 7- 8 bo będę musiał oddać nadwyżkę samców . A co do saulosi i rdzawych nie zawuważyłem żeby miały jakieś problemy ze sobą jak tylko coś będzie nie tak oddam ryby w dobre ręce.

Jeszcze tak z ciekawości zapytam Ciebie Medyk i innych klubowiczów ... Jak to jest że w akwariach 240 L trzymają po 3- 5 gatunków dużo bardziej agresywnych ( co można zobaczyć w opisach pod zjęciami ) i wszystko gra a każdy pisze że do 112 L tylko jeden gatunek ? co o tym sadzicie ?

Posted

Te białe oczka, to prawdopodobnie korzuch białkowy. Jeśli dobrze pamiętam (jak nie, to poprawcie), to bakterie, żywiące się zbyt dużą ilością substancji organicznych rozpuszczonych w wodzie. Ma to cw akwarium hyba znakomita większość z nas, kwestia tylko jak dużo tego jest.

Pozbyć się można poprzez np. skimmer, czy też usunięcie tego np. gazą, czy skierowaniem wylotów filtrów na powierzchnię wody iawiększenie ruchu powierzchni, czy mocne napowietrzanie wody, czy... :) Tyle, że to usuwanie efektów a nie przyczyn i samo w sobie jest kuteczne na chwilę (no, poza skimmerem, czy kominem ściągającym wodę do sumpa). Przyczyną może być zbyt częste i obfite karmienie, zbyt mało podmian wody, za dużo ryb w akwarium itd... Nie dam recepty na 100% pozbycie się przyczyn korzucha, bo jej nie znam, a może i jej wcale nie ma (odpieniacz słodkowodny?). Można raczej walczyć z samym korzuchem. Żeby nie był gruby, a jedynie ledwo widoczny, to juz będzie dobrze. Przynajmniej mnie to zadowala. Także raczej należy się przyzwyczaić i starać się go ograniczyć jak najbardziej się da...

także to nie żadne psikusy dzieci, czy inne tego typu teorie spiskowe.. :twisted:

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• @Przemysław Woźniak a kupiłeś taki test jak ten mój wyżej, czy ten ze zdjęcia:
    • A tak poza tym co powyższe to tak sobie myślę że prędkość napełniania sumpa przez kubeł będzie inna niż opróżnianie sumpa przez pompę...
    • No tak,ale można zrobić dziurkę w rurce wylotowej z akwarium na takiej wysokości żeby po zapowietrzeniu nadmiar wody zmieścił się w sumpie.
    • To jest proszenie się o kłopoty. Przy pierwszym braku prądu kubełek ściągnie wodę z akwarium do sumpa, który ma znacznie mniejszą pojemność niż akwarium i nie trzeba tęgiego umysłu by przewidzieć co się stanie. Grawitacja jest bezwzględna. 
    • Tak oglądałem filmy Przemka oraz innych użytkowników i będą kratki na dnie. Bardziej chodziło mi o efektywność takiego sumpa-czyli żeby media filtracyjne miały jak najlepszy przepływ wody.
    • A powrót w taki sposób że w ostatniej komorze sumpa jest pompa która podaje wode do akwarium. Dlatego tak kombinuję bo nie chcę wiercenia w akwarium a akwarium z kominem to raczej na zamówienie tylko. Tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie i opinię.
    • Ja bym  te przegrody, które które sięgają do górnej krawędzi sumpa obniżył o 2 cm.  Jeżeli przepływ normalną drogą się zatka (mało prawdopodobne, ale prawa Murfiego nadal obowiązują), to woda się przez nie przeleje, a nie pójdzie na pokój.  Poza tym niedobrze jest, jak media leżą na dnie, powinna być pod nimi wolna przestrzeń. Ja mam kratki rastrowe (stosowane w sufitach podwieszanych) - trzeba zrobić jakieś podpórki pod nie. Niezłym pomysłem (ja za późno na to wpadłem) jest takie zaprojektowanie przegród,  żeby woda w kolejnych komorach układała się kaskadowo - to sprzyja natlenianiu. Na YouTube, na kanale  "Janusze akwarystyki" są co najmniej 2 filmiki o budowie sumpa. Polecam. Jest wątek o budowie sumpa  z 11 stycznia w dziale  TECHNIKA  --> Osprzęt do akwarium  --> Sump - projekt przegród założony przez bobasxx
    • Ja miałem podobnie, tyle że z testem JBL. Wykombinowałem sobie, że wystartuję akwarium na wodzie amoniakalnej.  Wlałem do 720 l parę  mililitrów. Test - 0, no to jeszcze i jeszcze. Test ciągle nic. Lałem i sypałem bakterie. Chyba  zrobiłem taki roztwór, że nawet nitrosomonas wytrułem. W końcu kupiłem test Salifert - wynik poza skalą nawet po podmianie 200% wody. W końcu się unormowało i cykl ruszył. 
    • A jaki jest cel takiego rozwiązania?  Normalnie to jest tak, że woda grawitacyjnie spada do sumpa, a pompa wymusza powrót. A tu jak? Woda z akwarium do kubełka, z kubełka do sumpa, a jak powrót? Poza tym sump jest tak efektywnym filtrem, że  jeszcze kubełek i prefiltr to już jest lekkie przekombinowanie.  Można by zrobić instalację do sumpa bez komina i pudełka przelewowego, ale i tak trzeba by wywiercić dziurę w ścianie akwarium i tam założyć przelew na takiej wysokości żeby woda powyżej dolnej krawędzi przelewu  zmieściła się w wolnej przestrzeni sumpa.  Chyba coś takiego pokazywał Łukasz na kanale Podwodne Światy na YouTube. Jeżeli dobrze zrozumiałem Twoje zamysły, to to nie ma sensu.
    • Acryfix 192. Dzięki za odpowiedz👍
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.