Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

Mam pewien dylemat, zakupiłem akwarium 100x40x50,na allegro http://www.allegro.pl/item402963126_uwa ... niej_.html

wraz z pokrywą ABS z oświetleniem 2x30W. Planuje wkomponować tam dwie świetlowki na przód POWER-GLO ,tył MARINE-GLO tylko nie wiem jakiej mocy mają być tak ,aby nie prześwietlić zbytnio akwa...I czy ktoś może mi napisać jakiej długości są stosowane w tego dypu pokrywie świetlówki.Bo czekając na paczkę z akwa zamówił bym już sobie te świetlówki.. Jeżeli chodzi o mieszkańców akwa to yellowki, rdzawe oraz socolofi.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

moc swietlowek masz scisle zwiazana z ich dlugoscia.... wiec nie ma za duzego pola manewru..

pamietaj tylko ze power glo to "spawara" i w polaczeniu z np.bialym piaskiem bedzie ploszyc ryby....

zadaj sobie pytanie czy tak niewielkie akwa chcesz miec tak mocno doswietlone? ja w 120 cm mam philips aquarelle 1x 30 W i mam dosc...akwa jest sliczne ,mroczne...

kwestia gustu :D

btw obsady.... pewnie ktos powie ze moze przesadzam ale do takiego akwa 2 gat to max ! ja bym odpuscil socolofi ...

ale to tylko moje zdanie i mozesz sie z nim nie zgodzic :)

Opublikowano

dzięki za odpowiedz, podłożem będzie piasek budowlany made in castorama a skałki to wapienie i piaskowce...tył, tło czarne , matowe zewnętrzne...Czyli co, nie ma sensu ładować 2 świetlówek w to akwa... ?

Opublikowano

Wiesz co IMO najlepiej pokombinować i tak i tak. Troszke to kosztuje ale nigdy się nie przekonasz jak to u Ciebie wygląda jeśli nie zamontujesz;)

Wg. mnie rób 2x20W. Masz osobne stateczniki wieć dwa włączniki czasowe i będziesz miał zarówno mroczno jak i jasno. Do tego jeszcze zabawa ze świetlówkami;)

Troche to kosztuje ale wg mnie najlepiej doświadcza się tego indywidualnie w akwa.