Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Coraz bardziej dojrzewa we mnie pomysl zrobienia samorobki pod moj profil 216L. Niestety wpakowalem sie w ten zbiornik z pokrywa bo byl bardzo tani i z dowozem ale teraz nie popelnil bym tego bledu za zadne skarby. Funkcjonalnosc na poziomie kwadratowego kola!

Czy ktos robil moze pokrywe pod profilowany zbironik, z czego zrobic panel czolowy, a moze macie jakies projekty?

Z gory wielkie dzieki za pomoc!

Pozdrawiam!

Marcin

Opublikowano

Marcinie może spróbowałbyś lekko przerobić patent Eremity.

Panel czołowy może udałoby się wykonać też z listwy przypodłogowej, one są dość elastyczne.

Pozdrawiam !

Opublikowano

Pokrywa Eremity jest super tylko moze byc problem przy laczeniu luku z bokami. Sam klej moze wytrzyma ale przy nagrzaniu moge kiedys listwa w glowe dostac. Chyba zebym pokombinowal z tymi lacznikami. Czy uda sie wygiac panel/listwe przypodlogową na tyle zeby nie zrobil buuum?

Znalazlem cos takiego. Sadzilem ze pcv spienione nie da sie giac przy tej grubosci(6mm) a jednak wyszlo calkiem zgrabnie.

http://www.akwa.pc-net.pl/foto.php?gale ... wa/pokrywa

Opublikowano

Spokojnie mozesz sie pobawic listwami przypodlogowymi - jesli boisz sie ze narozniki nie wytrzymaja - mozesz zrobic jeszcze cos innego - zrobic ramke z jednego kawalka polaczonego z tylu akwarium. Kwestia dobrego wymierzenia odleglosci i podciecia panelu od srodka na zagieciach naroznikow.

Opublikowano

Możesz również wyprofilować łuk takiej listwy przypodłogowej ogrzewając ją nagrzewnicą i przykładając do profilu szyby w akwa, aż do ostygnięcia.

Nie wiem czy pomysł się sprawdzi ale ja bym tak postąpił 8) .

Akwa z profilowaną szybą to porażka ... zawsze tak będę twierdził :!: 8)

Opublikowano

listwe dogiac da rade ale laczenie by trzeba zmienic bo konta prostego tam nie bedzie :)

albo mozesz zobaczyc by zrobic cala z boazeri do tego typu boazeri sa specjalne laczenia ( wciskane) do tego klejem potraktowac i powinno sie trzymac :D:D:D

Opublikowano

A nie łatwiej przód zrobić z pleksi :?: Przecież, jak boki i tył będą sztywne, to przód można zrobić z elastycznej płyty, nawet 0,3cm. Jeśli dodatkowo "zepniesz" przód z tyłem, to nie będziesz miał żadnych problemów z wytrzymałością pokrywy.