Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

musze sztucznie podbic temat, bo nie chce zakladac nowego

prosil bym was o ladna i ciekawa obsade do tego akwa pyszczakow mbuna :)

i niech matka jzu sobie wybierze co jej pasuje :P

1 opcja beda Aulonocary

a 2 opcja bedzie to co zapodacie :)

najlepiej by to nie byly jakies wielkie agresory

licze na wasza fachowosc i tyle :)

przypomne 130x50x50 (325L)

pozdrawiam i z gory dziekuje !

Opublikowano

Też postawiłbym na mbunę. Do tego zbiornika max 3 gatunki, więcej bym nie dał. Wspominałeś o Caeruleusach i Afrach. Ciekawa opcja, choć niektórzy uważają, że Afra dla tych drugich może być za mocna. Ja jednak nie "osłabiam" tak bardzo tej ryby i osobiście próbowałbym takie ustawienie. Sam z resztą może będę łączył Afry z Caeruleusami....

Generalnie powyższa obsada jest taka, że mogłaby być tą główną - bez 3 gatunku. W takim przypadku trochę większy harem Yellowów niż Afr. Oczywiście jestem zdania (to tak na marginesie), żeby nie łączyć w tym akwa mbuny i nonmbuny :wink:

Opublikowano

no dobra !

ale ile Afr ile Yellowkow

fajnei by bylo dorzucic jeszcze jakis 4 gatunek

wiekszy haremik Yellowkow i 2 mniejsze Afry i czegos tam jeszcze :)

P.S. jak to wkoncu z Afra jest? nie chce by mi zabila wszystko co sie rusza ;)

edit: a moze Yellow + Afra + Maingano? czy to bezdie mieszanka wybuchowa czy mzoe byc OK?

i 1+3 Afra, 1+3 Maingano, 2+5(6)Yellow?

Opublikowano

wiekszy haremik Yellowkow i 2 mniejsze Afry i czegos tam jeszcze :)

co znaczy 2 mniejsze afry? masz na myśli jej dwie odmiany?bo jeśli tak, to zdecydowanie odpada. Nie trzyma się w jednym akwa ryb jednego gatunku.

P.S. jak to wkoncu z Afra jest? nie chce by mi zabila wszystko co sie rusza ;)

Bez przesady, owszem, Afra nie jest najłagodniejszym pyszczakiem, ale nie róbmy z niej nie wiadomo jakiego "zabójcy" :wink:

Czy może być Maingano?hmm, jest wszystkożercą, ale z przewagą roślinnego. Poza tym nie wiem, czy przy dwóch mocniejszych gatunkach cała agresja nie będzie skierowana na Caeruleusa... Ryzyko zawsze jest przy pyszczakach. Można by spróbować.

Opublikowano

no wlasnie to jest problem ... Afra i Yellow sa bardziej miesozerne

sa jakies ciekawe rybki tez miesozerne? szukalem ale nie znalazlem

i prosil bym o napisanie ilosciowej obsady bo takim specem to nie jestem ;) moge sobie tylko strzelac jak by mi pasowalo, a co nie musi byc za dobrym rozwiazaniem

Opublikowano

Inne typowo mięsożerne i łatwo dostępne gatunki mbuny będzie ciężko znaleźć, ale są też gattunki wszystkożerne. Ja zaryzykowałem z obsadą jak widać nizej i narazie właściwie sobie chwalę. Napisałem właściwie bo najgorzej przedstawia się sytuacja red-blue. Bardzo szybko po ich kupieniu padły mi wszystkie samce i jedna samiczka. Prawdopodobnie było to spowodowane zbyt częstym podawaniem pokarmu mrożonego, a konkretnie tzw "malawi-mix". Ostatnio nawet sprzedawca, (nasza dobra znajoma z Sklepu Malawi) odradził mi jego stosowanie, a raczej poleciła "jednogatunkowe" mrożone pokarmy podawane nawet często, ale w małych ilościach. Paralleusy i elongatusy mają się cały czas świetnie. Zaznaczyć jeszczę muszę, że moje akwarium ma dopiero 4 miesiące, więc zarówno ono jak i moje doświadczenia są raczej świerze.

Opublikowano

Możesz dać np Chisumulae, który na pewno woli mięsko od roślinek. Ale jak napisał greghor,łatwo z tymi gatunkami nie będzie (czysto mięskolubnymi :wink: )

Gdybyś zdecydował się tylko na Afry i Caeruleusa w tym zbiorniku, dałbym mniej więcej 10 Caeruleusów i 6 Afr. A rozkład płci to jest inna bajka, w sklepie i tak nie kupisz ułożonej dla siebie obsady :wink:

Opublikowano

Nie4 jest tak źle z tymi gatunkami, są jeszcze crabro, flavus, z melanochromisów można coś wybrać np. joanjohnsonae, williamsi- ale raczej za duży do tego akwa, zebra long pelvic, można coś pokombinować.

Opublikowano

panowie pewnie ze mozna pokombinowac ! ale zalezy mi na tym by w tym akwa nie bylo morderczych ryb typu szerszen :D

elongatus tez nie jest za ukladny ;)

red-red mi sie nie podoba akurat :P

ale ta "moja" obsada byla by ok?

Afra, yellow, Maingano

napewno bym chcial miec Afre i Yellowa :) ten 3 gatunek mnie meczy tylko :P

a np. Acei? wymaga niby 150cm ale ja mam 130cm ale za to 50cm szerokosci, wiec powierzchnia dna i tka bedzie wieksza nzi w np 150x40... ale to tak tylko sobie pisze :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.