Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

prosil bym was o pomoc w doborze obsady do akwarium 325L (130x50x50)

marzy mi sie Aulonocara i to nie jedna

ale niestety samiczki tego gatunku nie naleza do najpiekniejszych

akwarium bedzie w firmie i musi spelniac nastepujace warunki ;)eleganckie(o to jzu zadbam), kolorowe(ale tez nie wszystkie kolory teczy) i chcial bym by ryby byly widoczne, zeby nie trzeba bylo 10min sie wpatrywac by jakas rybe zobaczyc(ale nie chce przerybienia)

wiem ze Aulonocary sa miesozerne wiec polaczenie ich z innymi pysiami nie bedzie proste, jednak chce podjac sie tego wyzwania

zeby wam ulatwic, te ryby mnie interesuja :)

2+5 Aulonocara baenschi

2+5 Aulonocara stuartgranti (ewentualnie A. Nyassae)

3+6 Saulosi

1+3(4) "Yellow"

1+3 L. Sprengerae

1+3 Pseudotropheus Acei

prosze sie nie sugerowac liczbami ;) wiecej jest by latwiej usunac

najbardziej mi zalezy na tych 2 Aulonocarach

a najmniej na "rdzawym"

oczywiscie jestem otwarty na kazdy inny gatunek z poza listy

z obsady widac ze akwarium bedzie(chyba;))niebiesko/zolte, i w tej kolorystyce chce pozostac by bylo elegancko ;)

prosil bym was o roszady w obsadzie i zmiane (badz nie) liczebnosci osobnikow

czekam na porady i z gory dziekuje !

pozdrawiam

P.S. mam nadzieje ze nie za chaotycznie to napisalem

Opublikowano

Nie będę wypowiadał się na temat aulonocar - nigdy ich nie trzymałem, ale połączenie w trakim małym akwarium mbuny i aulonokar, jakoś skazuję na niepowodzenie. Ponad 15 cm Acei chcesz trzymać w takim akwarium ? to nie tyle barbarzyństwo ale i wizualnie i na pewno z taka rybą w środku nie będzie to wyglądało ekstra.

Wg mnie jednak jeżeli będziesz chciał aby i w pracy takie akwarium ładnie wyglądało i ryby dobrze się czuły powinieneś zmienić plany.

Opublikowano

Za małe akwarium masz dla trzymania takiej obsady:(

Poza tym samiczki aulonek też są piękne , tylko.... trzeba to piękno dojrzeć:)

Samiczki Stuartgranti , przy dobrym oświetleniu mają piękne błękitne refleksy na płetwach:)

A co do obsady to dałbym tylko te dwa gatunki aulonek , ale w obsadzie 3+4.

Stuartgranti jest aulonką skalną , więc przy dobrym ustawieniu dekoracji trzy samce powinny się ładnie wybarwić:)

Baenschi lubi piaski , i nie będzie przeszkadzać Stuartom , a jest też łagodniejsza.

Ja zostałbym przy takiej obsadzie :D

Opublikowano

A ja w żadnym wypadku nie trzymał razem baenschi i stuartek. Krzyżówki murowane. To podstawowa zasada, żeby nie łączyć Aulonocar z jednej grupy, a i jedne i drugie wchodzą w skład tzw. kompleksu stuartgranti. Również nie do końca zgodziłbym się z tym, że baenschi są łagodniejsze od stuartek. Kwestia jest dość trudna do rozstrzygnięcia, bo odmian barwnych stuartgranti jest multum i każda ma nieco inne zachowania. Skłaniał bym się jednak ku temu, że to baenschi mają nieco ostrzejszy charakter od stuartów.

Jeśli koniecznie chcesz połączyć aulony z mbuną to polecam A. stuartgranti i L. caeruleus. Połączenie nie jest jakieś szczególnie konfliktowe, zwłaszcza, że yellowy na diecie "aulonowej" radzą sobie doskonale. Co do liczby ryb to Aulony 3+4 i 3+5 yellow.

Opublikowano

Nie zgodziłbym się Mat z Tobą:)

One występują w innych siedliskach i krzyżówki nie są wcale takie pewne.Stuartgranti jest pielęgnicą strefy przejściowej , a Baenschi piaszczystej.

Miałem w akwa razem Stuartgranti Cobwe oraz Hongi , gdzie samice są prawie identyczne , nie licząc kształtu pyszczka , do żadnych krzyżówek nie dochodziło.

U Stuartgranti , samiczki mają odcień błękitu , u baenschi żółty.

Kwestia jest tego rodzaju by dobrać odpowiednie haremy.

Ja jednak dałbym je razem:)

Opublikowano

panowie

wyraznie napisalem ze te ryby mnie interesuja

to nie znaczy ze musze miec w takim akwa 40 ryb ;)

Acei napewno sie nie nada? :(

myslalem czy nie zrobic tak:

1+3 Aulonocara baenschi

1+3 Aulonocara stuartgranti

2+5 Saulosi (albo 1+3 Pseudotropheus Acei)

1+3 "Yellow"

razem by wyszlo 19 ryb(wersja Saulosi) lub 16 ryb(wersja Acei)

czy to tak duzo na akwa 325L? wy osądźcie

Aulonki bardziej trzymaja sie dna, Acei gornych warstw ;) wiec mzoe....

oj nie wiem

wy tu sie znacie i prosze o porady

Opublikowano

Daniel nie musisz się zgadzać :) . Ja jednak podtrzymuje moje zdanie, że baenschi i stuartki są niezbyt bezpiecznym połączeniem. Nie chodzi tylko o zajmowane strefy jeziora. Istotne jest bardzo bliskie spokrewnienie. Przez pewien czas nawet zastanawiano się, czy nie są to tylko różne odmiany geograficzne tego samego gatunku. W samej grupie stuartgranti znajdziesz kilka odmian występujących na różnych głębokościach, zarówno w strefie przejściowej, piaszczystej i skalistej. Również samo występowanie baenschi nie jest tak do końca tylko piaszczyste...

http://www.bigskycichlids.com/Abaenschi_article.htm

Wyraźnie napisane: "strefa przejściowa między skałami a otwartymi piaskami". Źródła wykorzystane w artykule raczej wiarygodne ;) .

Nie będę się upierał, jak chcecie, możecie próbować. Ja jestem pewien, że nie spróbuję i takiego połączenia polecać nie będę. We wszystkich pozycjach dotyczących krzyżówek jest to jeden z "pewniaków". To mnie przekonuje. Z resztą sam Daniel widzisz, że Freelanc3r chce zdecydować się na niezbyt optymistyczny wariant 1+3 z obu gatunków :) .

Oczywiście inną kwestią jest trzymanie ryb tylko dla dekoracji, w akwarium, w którym młode nie mają szans przeżycia. Wtedy, dlaczego nie?

Freenalc3r, w takim akwarium nie poleciłbym nic więcej niż 2 gatunki nie mbuny, lub 3 mbuny. Przykro mi, ale jak na wymagania tych ryb, to zbiorniczek króciutki...

Opublikowano

Mat , z tym co piszesz powyżej zgadzam się w zupełności , ale....

No właśnie , ja bym spróbował :D

Oczywiście z Twoim zastrzeżeniem co do obsady ilościowej oraz tego , że z takiego baniaka na wszelki wypadek maluchów bym nie chciał :D

A to moje ale jest dlatego , ze jeśli kolega nie będzie odławiał samiczek to szanse raczejmarne by coś z maluchów przeżyło:)

Opublikowano

hmmmm

troszke sie uparlem ale dobra

to powiedzmy, ze same Aulonki

to jak byscie to zestawili?

dodam ze nei zalezy mi na malych rybach :P wiec moga byc przekaska dla reszty

jak bym mial do domu akwa robic to innaczje by to wszystko wygladalo

ale poprostu: ma byc kolorowo, ciekawie, widocznie :)