Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

osobiscie wpuszczalem na 24h po zalaniu i delikatnym odchlorowaniu wody przez ruch wody spowodowany powietrzem z brzeczyka.moimi starterami byly molinezje,glupiki i mieczyki(lacznie ok 20 sztuk, akwa 240l),po czym oddalem je za free mlodym hodowcom(wpadaja teraz do mnie regularnie na pogaduchy i sluchaja nauk :wink: ). wszystkie przezyly skoki parametrow,rosna zdrowo i maja mnostwo potomstwa :wink:

Opublikowano

Na dobrą sprawę to wcale nie musisz żadnej wpuszczać :wink: A jeśli już to im dłużej będziesz zwlekał tym lepiej dla rybki, no i jeszcze zależy jaką chcesz wpuścić, lepiej te kilka dni odczekać

Opublikowano
Na dobrą sprawę to wcale nie musisz żadnej wpuszczać :wink:

Właśnie o to chodzi. Żadna rybka startowa wcale do szczęścia nam jest nie potrzebna, tutaj rozwlekamy się nad uwielbieniem naszych pysiów, ale molinezję czy jakąkolwiek rybę można już wpuścic w kanał? Często starter przeżywa, niestety i na naszym forum czytałem wpuściłem jednego yelowka jako starter ale zdechł , drugi również ( ale przecież to tylko starter).

Można wpuścić kostkę zamrożonego pokarmu, wypłukać gąbkę z sprawnie działajacego akwarium, a do uruchomienia cyklu azotowego wcale nie jest niezbędna rybka startowa - tylko dlatego że jest pierwsza ma przechodzić wszelkie stadia dojrzewania akwarium i rozkoszować się wszelkimi skokami parametrów?

Opublikowano
rozwlekamy się nad uwielbieniem naszych pysiów, ale molinezję czy jakąkolwiek rybę można już wpuścic w kanał?

Yaro .....czytajmy ze zrozumieniem... pisalem ze wszystkie rybcie przezyly, splodzlily juz n potomstwa....

Opublikowano

Ryby startowe wpuszczamy przed wpuszczeniem docelowej obsady, np na tydzien przed zarybieniem. Wczesniej to nie ma sensu, tylko meczymy stworzenie..

Pys, mieczyk czy "welon" nie robi - rybka startowa ma glownie "dokupkac" i "sprawdzic" zbiornik mczy aby na pewno mozna wpuszczac inne/reszte towarzystwa (life s life).

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, ponieważ temat aktualny, dlatego beż najmniejszego wahania pozwolę sobie dodać kolejny post :mrgreen:.

Akwarium najtrudniejszy okres ma już za sobą, postanowiłem więc powoli przygotować się do wpuszczenia rybki, lub rybek na start. Ponieważ przyszła obsada będzie jednogatunkowa - P. saulosi "Coral", które najwcześniej będę miał w połowie lutego. Dlatego chciałbym, aby do tego czasu biologię w akwarium trzymały rybki z przyszłej obsady. Tutaj jednak pojawia się problem, ponieważ w żaden sposób nie jestem w stanie rozróżnić młodych ryb z gatunków:

1. P. saulosi,

2. P. saulosi "coral"

3. P. membe deep,

Z tego co zdarzyłem się już dowiedzieć nawet doświadczeni hodowcy mają z tym problem. Jedyne wyjście jakie przyszło mi do głowy to zamiast młodych ryb kupić np. osobnika po redukcji. Tu chyba będę miał 100% pewności, że jest to właściwy gatunek. Zastanawiają mnie tylko późniejsze relacje na linii zadomowiony już samiec - reszta obsady(4-5cm rybki).