Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie w sprawie jak w temacie. Moje akwarium dojrzewa i zastanawiałem się czy mógłbym wpuścic za kilka dni do niego właśnie dorosłego osobnika socolofi jako rybę startową i już go zostawić na stałe. Tego osobnika znalazłem w jednym ze sklepów akwarystycznych, jest najładniejszym socolofi jakiego widziałem, i tutaj moje pytanie czy jak będzie on sobie pływał w moim akwa ten 1 lub 2 tygodnie, nie będzie potem problemu z wpuszczeniem reszty obsady (chce kupic młode socolofi i jeszcze dugi gatunek też młode - wszystkie młode z innego sklepu) ?? Co o tym myślicie??Mógłbym tak zrobic??

Pozdrawiam

Opublikowano

Tylko że potem, nie ma co z nimi zrobic...Ale tutaj nie chodzi mi o to czy można go wpuścic jako startową bo w sumie nie muszę miec startowej rybki ale bardziej o to czy można zrobic coś takiego że wpuścic jedną dorosłą rybę, a resztę obsady zupełnie młodą, jest szansa że to się uda i nie będzie problemów??

Pozdrawiam

Opublikowano

to zalezy jakiej wielkosci beda te mlode osobnika, zeby sie nie okazalo ze dorosly socolofi je zje.

Zawsze lepiej jest dolaczac do doroslych ryb, mlode niz laczyc dorosle z doroslymi

Opublikowano

Zawsze lepiej jest dolaczac do doroslych ryb, mlode niz laczyc dorosle z doroslymi

To racja, ale ryzyko jest duże i cześć młodych możesz stracić, ja tam zaczął bym od młodych, rybki między sobą zaczną układać hierarchię, a tak z góry będą skazane na dominację dorosłej ryby i Ty nie zobaczysz sporo ciekawych zachowań.

Opublikowano

Dzięki za rady, domyślam się że nie zobaczyłbym wielu ciekawych zachowań, ale potem jak rybki by podrosły napewno nie byłoby nudno :wink: . No w sumie nie wiem czy go kupic, ale naprawdę jak go zobaczyłem to od razu chciałem go miec w swoim akwa, nie wiem czy tak ktoś miał ale ciężko się temu oprzec :roll: :lol:

Opublikowano

Zrobisz jak uważasz, wielu z nas miało pewnie podobne sytuacje i jedno jest pewne, akwarystyka min. uczy wstrzemięźliwości i cierpliwości :D:wink:

Opublikowano

Cierpliwości to wiem że potrzeba, szczególnie jak akwa stoi zalane a nie można wpuścic jeszcze ryb :lol: . A jeszcze jedno pytanie, kiedy od zalania akwarium należy wpuścic rybkę startową?? I czy lepiej jedną czy dwie??

Pozdrawiam

Opublikowano

W sprawie socolofi pomyśl tak: jak kupisz młode będzie Cię rozpierać duma, jak jeden albo 2 z nich się wybarwią tak pięknie jak ten w sklepie. Także lepiej kup młode wszystkie.

Co do rybek startowych. Ja wpuściłem karasie złociste po chyba 2 tygodniach od zalania akwa (oczywiście starter, dosypywanie trochę pokarmu w trakcie startu).

Nie wiem jak inni koledzy polecają, ale uważam, że te 2-3 tygodnie to dobry okress, aby woda się w miarę ustabilizowała i jakieś zalążki kultur bakterii się zagnieździły. Po wpuszczeniu starterów czekasz, aż parametry się ustabilizują (NO2 = 0, NO=3 >= 10 mniej więcej).

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.