Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy atrapy jajowe występują tylko u samców dominujących i jeszcze jedno czy w pierwszej kolejności pojawiają się atrapy a następnie samiec się wybarwia czy odwrotnie?

Opublikowano
czy atrapy jajowe występują tylko u samców dominujących,czy w pierwszej kolejności pojawiają się atrapy a następnie samiec się wybarwia czy odwrotnie?

Nie tylko u samców dominujących..A co do wybarwiania to różnie to bywa...Widzę że sie koledze nie chce szukać więc pozwole sobie wkleić ku potomnym kawałek opisu ze stronki klubu :

Rozróżnienie płci

Jest to jeden z tych gatunków, które cechują się wyraźnym dymorfizmem płciowym w ubarwieniu. Ponieważ ubarwienie różnicuje się już w przypadku młodych rybek, w wieku 4-6 miesięcy i przy długości około 4 centymetrów, akwarysta ma szansę nabyć przemyślany i zaplanowany wcześniej zestaw osobników.

Kształt ciała przedstawicieli obu płci jest podobny i typowy dla większości Pseudotropheus. Jest to więc ryba umiarkowanie wygrzbiecona, z krótkim i wysokim "karkiem" oraz mocnymi, grubymi wargami. Tęczówka oka złota z przebarwieniami do koloru ciała.

Osobniki młode, a także samiczki jednolicie żółte, do żółto-pomarańczowego. Samce intensywnie niebieskie, na bokach niekiedy lodowo-błękitne, z wyraźnym, granatowo-czarnym prążkowaniem. Pręgi rozpoczynają się już na głowie, wyraźnie rozpięte między oczami ryby, na karku tuż za linią oka, na krawędziach pokryw skrzelowych, zanikają ku końcowi. W chwilach napięcia wyraźniejsze, nawet do nasady płetwy ogonowej. Zazwyczaj - poza 4-5 wyraźniejszymi pręgami na bokach ciała - lekko rozmyte i zlewające się na krawędziach z kolorem podstawowym. W wielopokoleniowej hodowli wsobnej może się utrwalać i powielać pewna specyfika prążkowania, układająca się w specyficzny wzór i deseń (np. wrażenie kratek, rozdwajających się prążków, itp.).

"Policzki" mogą połyskiwać głębokim granatowo-fioletowym metalicznym połyskiem. Płetwy nieparzyste z wyraźnymi zaczernieniami i kontrastującym białym grzebieniem. Atrapy jajowe w zaniku.

BTW polecam przeczytac : http://www.malawi.org.pl/?view1=bazar&v ... &gat=00073

oraz http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... ulosa.html

Pamiętaj..Google nie twój wróg.. :wink:

Opublikowano

Myślę, że nie do końca wyraziłem się jasno .

Chodzi mi o to, że mam 10 sztuk młodych saulusi które właśnie zaczynają się wybarwiać .

Wszystkie z nich mają ciemne zabarwienie na płetwie grzbietowej ale tylko jedna sztuka ma atrapę jajowa i proces wybarwiania jest bardziej zaawansowany.

Dlatego nie wiem czy mogę się już cieszyć, że pozostałe sztuki to samice.

Opublikowano
Myślę, że nie do końca wyraziłem się jasno .

Chodzi mi o to, że mam 10 sztuk młodych saulusi które właśnie zaczynają się wybarwiać .

Wszystkie z nich mają ciemne zabarwienie na płetwie grzbietowej ale tylko jedna sztuka ma atrapę jajowa i proces wybarwiania jest bardziej zaawansowany.

Dlatego nie wiem czy mogę się już cieszyć, że pozostałe sztuki to samice.

na moj gust ta sztuka z atrapa jajowa bedzie dominujacym samcem. jako pierwsza sie wybarwi.

z moich 6-ciu mlodych saulosi, 4 mialy czarne zabarwienie pletwy grzbietowej i 4 ryby okazaly sie samcami, z tym ze nie dam glowy ze to wlasnie te ryby ;)

jest duza szansa ze bedziesz mial sporo samocow.

w moim akwa ostatni samiec zrobil sie niebieski rok pozniej niz alfa.

Opublikowano

na moj gust ta sztuka z atrapa jajowa bedzie dominujacym samcem. jako pierwsza sie wybarwi.

Jas jeżeli uważasz że ryba która ma atrape jajową będzie DOMINUJĄCYM samcem to niestety jesteś w błędzie...Atrapka o niczym nie świadczy...Już nie mówiąc o dominacji w akwa...

z moich 6-ciu mlodych saulosi, 4 mialy czarne zabarwienie pletwy grzbietowej i 4 ryby okazaly sie samcami

A tutaj mówisz że na 6 sztuk miałeś 4 samce...Zdarza się...U młodych osobników nie jesteśmy w stanie stwierdzić płci, więc jest to istna loteria.

nie dam glowy ze to wlasnie te ryby ;)

Tego nie rozumie zupełnie

Opublikowano

Hmm Jaś73 hoduje saulosi od ładnych paru lat więc pewnie wie co pisze i dzieli się wiedzą popartą własnymi doświadczeniami. Ja tam wszystko zrozumiałem łącznie z „z tym ze nie dam głowy ze to właśnie te ryby” :wink: . Atrapa niby o niczym nie świadczy – moja samica ma atrapę, jednakże ryba u której najwcześniej pojawiła się atrapa okazała się samcem i od początku dominowała. Z drugiej strony można wyczytać, że samice (wyrośnięte) też potrafią dominować, ale do czasu. Temat ciężki – pozostaje się nie stresować, obserwować i nie redukować pochopnie :wink:

Opublikowano

Jas jeżeli uważasz że ryba która ma atrape jajową będzie DOMINUJĄCYM samcem to niestety jesteś w błędzie...Atrapka o niczym nie świadczy...Już nie mówiąc o dominacji w akwa...

bardzo smiala teza ;)

ja zakladam tylko ze pierwsza ryba ktora sie wybarwi bedzie dominujacym samcem. atrapa jajowa imo moze swiadczyc o tym ze wlasnie ta ryba bedzie pierwsza.

z moich 6-ciu mlodych saulosi, 4 mialy czarne zabarwienie pletwy grzbietowej i 4 ryby okazaly sie samcami

A tutaj mówisz że na 6 sztuk miałeś 4 samce...Zdarza się...U młodych osobników nie jesteśmy w stanie stwierdzić płci, więc jest to istna loteria. [/quote:3vqmqfqv]

no prosze, potwierdzasz oczywista oczywistosc ;)

nie dam glowy ze to wlasnie te ryby ;)

Tego nie rozumie zupełnie[/quote:3vqmqfqv]

gdybym byl zlosliwy zapytalbym kto nie rozumie ;)

pozdrawiam i zachecam do czytania ze zrozumieniem

Opublikowano

no ja u siebie naliczylem 3 sztuki z atrapami , wszystkie narazie okazuja sie byc samcami. Na poczatku byly dwie takie sztuki, jeden z nich zajal sobie grotke i zaczal przeganiac innych. Nie wiadomo skad nagle pojawil sie trzeci z atrapa i mocnym ubarwieniem i zdominowal pol akwa, narazie mam tak, ze 2/3 akwa zajmuje 9 sztuk i 1/3 jeden samiec, ktory goni wszytsko co sie i jak sie da. Co do atrap jajowych, zauwazylem,.ze szczegolnie jeden samiec upatrzyl sobie w gonitwach, jedna niby samice, bez ubarwienia i atrapy. Dam sobie reke uciac, ze to bedzie tez samiec. Zauwazylem, ze w okresie dojrzewania i wybarwiania soulusi poza gdybaniem nic nam nie pozostaje wiecej. Wszystko i tak pozniej wychodzi w praniu, przewaznie inaczej niz sobie zalozylismy.

Opublikowano

Witam na forum to mój 1 post :) Nie będę zakładać nowego tematu bo widzę , że podobnych tematów jest dużo.

Mam od niecałego miesiąca(z rybami)akwa 126l wpuściłem tam 8 saulosi i po tygodniu/dwóch jeden pyszczak zaczął się wybarwiać . Dniami i nocami "zamulał" siedział w jednym miejscu nic nie jadł .Minęło kilka dni wstając do szkoły patrze ,że ten osobnik leży zdechły.Mówi się trudno...ale po 2 dniach od tego wydarzenia zaczęły sie wybarwiać dwie inne ryby.Na początku było dobrze , wybrały sobie rewir pilnowały go toczyły walki między sobą .Ale zbiegiem czasu też zaczęły "zamulać".I przed wczoraj wstając patrze ,że zdechły...Teraz mam 5 rybek i wszystko jest ok.. tylko jedna rybka jest ciemniejsza i rzadko "zamula" ale to o niczym nie świadczy .Jak myślicie co mogło być powodem zgonu rybek ??

Dzięki za odpowiedzi i PozDrawiaM :)