Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie łupków... czarnych zwykłych łupków...gładkich -> nie wiem czy to są łupki filtrowe czy jakie ale mniejsza z tym... mam problem mam ph 7.5 - 8.0 i dosyć twardą wode ale twardość nie jest tak istotna... mam następujące pytanie. Czyłupki w jakić sposób zmieniają ph? aha chodzi o około 1 moża 1,5 kilo - nie dużo kilka cienkich płytek bo do akwa 112l już więcej nie zmiaszcze. Także proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Łupki nie reagują z wodą. Nie podnoszą ph, ale też go nie obniżają. Zresztą kg nawet i piaskowca czy wapienia nie wpłynie znacząco na parametry.

Opublikowano

Zasadowa woda o odczynie 7,5 - 8 jest OK dla pyszczakow, wiec nie musizsz jej specjalnie zmieniac.. Lupek, zwykly czarny nie wplynie w ogole na odczyn wody, ale co do...

nie dużo kilka cienkich płytek bo do akwa 112l już więcej nie zmiaszcze

w 112lirach spokojnie mozesz wsadzic ze 2o kg sporych bryl, 1kg czy nawet 2kg w 80 cm akwarium to zdecydowanei za malo..

Opublikowano

Dziękuje wiem że mało ale to jako dodatek bo mam za mało kryjówek ty chodzi o kilka płytek bo mam 2 małe i 1 duży wapień koralowy i troche płytek skalnych i troszku mi zabrakło a łypki mi się podobają bo yellow się na nich odznacza i ładnie wygląda :P