Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przymierzam się do poprawienia jakości wody, która wpływa do mojego akwarium. Aktualnie jest to "czysta" kranówka. Myślę o dodaniu jakiegoś podzlewozmywakowego filtra do wody. Oczywiście RO nie chcę bo nie chcę wody miękkiej. Minimum to filtracja mechaniczna i węglowa. Gdy byłem w sklepie to wpadł mi do ręki taki filtr: http://www.osmoza.com/product_info.php/cPath/47_21_24/products_id/37. I jak zacząłem sobie o nim czytać to nasunęło mi się kilka pytań.

1. Czy będę miał jakieś korzyści z Membrany Kapilarnej, czy warto w to inwestować? I czy nie zmiękczy mi wody?

2. Czy kupować filtry o tak nietypowym rozmiarze, czy lepiej kupić stanard np: http://www.osmoza.com/product_info.php/cPath/47_21_24/products_id/281?

3. Jako że cena filtra jest spora to sprzedałem żonie pomysł, że zamontuję wylewkę i woda z filtra będzie służyła i nam i rybom. Nie wiem tylko czy da się rozdzielić wodę przed wylewką. Nie wiem czy to są standardowe przyłącza. Czy ktoś już z was próbował takiego patentu, lub ma podobny filtr i może coś poradzić w tym temacie?

Posted

ja bym zastosował standardowy filtr narurowy z dwiema komorami w jedną filtr szurkowy a w drugą węglowy (cena około 70zł)

Posted

Nad tym też się zastanawiam. Tylko nie wiem skąd taka róznica w cenach pojemników na wkłady. W sklepie ok 60 zł. Na allegro 30 zł w tym dodatkowo wkład i mocowanie. Oczywiście w sklepie facet powiedział, że ich są dobrej jakości a że tamte pewnie kiepskie. Czyli za komplet w sklepie musiałbym dać 120 za same korpusy + 40 za wkłady + mocowania. A obok leżał kompletny zestaw 4 filtrów za 180 zł. Stąd moje poszukiwania rozwiązań kompletnych.

Posted

Tylko dodam, bo chyba coraz wiecej osob na forum myli pojecia

nie chcę bo nie chcę wody miękkiej

Dlaczego?

Twardosc ogolna Malawki to cos miedzy 6 a 10 dH, zatem jest to woda umiarkowanie miekka.

Woda w jeziorze jest zarowno zasadowa jak i MIEKKA.. Z reszta wielu z nasz dodaje sody oczyszczonej do wody (podnosi twardosc wody, czyz nie?) a z drugiej stronny ja zmiękcza.

Oczywiscie , wiem o co Wam chodzi w tej dyskusji, jednak proponuje dobierac slowa nieco inaczej, coby nie zameszac w glowach poczatkujacym wielbicielom Malawki;p

Posted

wracając do kwestii filtrów :P Na allegro są tak samo dobre jak te sklepowe (jest jedna firma która sprzedaje je w dużych ilościach - swego czasu mieli wkład sznurkowy po 2,30 (przy zakupie 12 sztuk) Wpisz w wyszukiwarkę "filtr narurowy" i zobacz kto ma najwięcej kupionych egzemplarzy. To w miare dobry sposób wybrania firmy.

Posted

A czy korpus na wkład węglowy może być przezroczysty? Kiedyś czytałem że nie może. A na allegro tanie są tylko przezroczyste.

Posted
Jako że cena filtra jest spora to sprzedałem żonie pomysł, że zamontuję wylewkę i woda z filtra będzie służyła i nam i rybom. Nie wiem tylko czy da się rozdzielić wodę przed wylewką. Nie wiem czy to są standardowe przyłącza. Czy ktoś już z was próbował takiego patentu, lub ma podobny filtr i może coś poradzić w tym temacie?

Przyłącza są standardowe, znaczy calowe lub na amerykańskie szybkozłączki. Nie ma problemu żeby je rozdzielać według potrzeb. Jestem właśnie świeżo po montażu dosyć rozbudowanej osmozy więc trochę się nauczyłem. Do tego typu zastosowania polecam potrójny system pianka polipropylenowa 5 mikronów, węgiel i pianka 1 mikron. Jeśli wodę masz mocniej zanieczyszczoną przedtem można dać zwykły sznurkowy do wyłapywania większych syfków. A jak chcesz rybom zrobić dobrze na końcu daj wkład z żywicą MB-400 będzie zero azotu. Oczywiście zestaw "konsumpcyjny" możesz rozbudować o węgiel prasowany i mineralizator (będziesz miał mineralną w cenie kranówki) wtedy możesz mieś w wylewce z jednej strony mineralną a z drugiej oczyszczoną do baniaczka.

Jeśli chodzi o korpusy, zdecydowanie 10 calowe, najłatwiej o wkłady i są najtańsze. To czy korpus jest biały czy transparentny nie ma żadnego znaczenia.

Posted

Im dłużej myślę nad filtrami, tym bardziej do picia w domu chcę sobie zamontować RO. Znalazłem taki oto model: http://sklep.osmoza.com.pl/product_info.php/cPath/79/products_id/331

Jak czytałem to im więcej takiej wody zużywamy, tym ona jest tańsza. Więc czemu by jej przy okazji nie wlewać do akwa. Na stronach z filtrami znalazłem taką informację:

Przybliżony skład wody po filtrze mineralizującym w RO

pH = 6,9 - 7,1

TDS = 20 ppm dla wody pobieranej do 250 ml

TDS = 14 ppm dla przepływu ciągłego tj. powyżej 1 litra

ilość kationów:

Ca2+ = 34 mg/l

Mg2+= 12 mg/l

Na+ = 22 mg/l

K+ = 8,5 mg/l

ilość anionów:

CO32- = 10 mg/l

SO42- = 0,3 mg/l

F- = 0,06 mg/l

Wydaje się, że wystarczy popracować nad PH i woda dla Malawi bedzie OK. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Posted

Do takiej wody musiał byś używać dodatkowo soli JBL. W wodzie z RO jest brak makro i mikro minerałów więc trzeba pomyśleć o tym aby je dostarczyć - właśnie przez tą sól, ale to już podwyższa znacznie koszty.