Jump to content

automatyczna podmiana wody czy to może działać?

Recommended Posts

witam jestem początkującym, mam pytanie czy zaprezentowany przeze mnie schemat automatycznej podmiany wody ma szansę na działanie (bez zalewania domu)

akwa 200x50x50 z sumpem, bezpośrednio woda z kanalizacji po przejściu przez wstępną filtrację machaniczną i przez elektrozawór a następnie przez zwykły zawór (tak na wszelki wypadek) a potem chlup do wody. Odpływ nadmiaru wody z bocznej ściany komory technicznej sumpa bezpośrednio do kanalizacji. (mam mozliwość odpowiedniedo spadku)

wiem że kilka osób na tym forum ma automatyczną podmiane wody ale mój nietechniczny łeb nie przyjmuje takich wiadomości jak sytem podobny do spłuczki, pomp itd. dlatego szukam jak najprostszego rozwiązania (wiem najprościej to co sobotę 10 wiader wody i heja, ale moja małżonka i mój kręgosłup mówią stanowcze nie)

z góry dziękuję za rady i pomoc

acf1869d0162debbmed.jpg

Schemat masz podobny do mojego działającego systemu. Jedna różnica, mało istotna to to że "brudna" woda jest pompowana do ścieku (brak możliwości splywu grawitacyjnego). Ale druga różnica to już mnie niepokoi, w jaki sposób chcesz dolewać wodę czystą - tylko przez elektrozawór !! A jak spływ Ci się przytka !!

1. Świerzą wode radziłbym jednak wprowadzić do sumpa, przynajmniej się trochę ogrzeje zanim wpadnie do baniaka

2. Musisz zamontować jakiś czujnik poziomu, jako że nie do końca ufam elektronice radzę jednak zawór spłuczkowy, musisz jakoś kontrolować poziom wody, tak jak wspomniałem, spływ może się przytkać i milion innych rzeczy, których przewidzieć się nie da.

Mój system przeżył już kilka urlopów, dłuzszych wyjazdów i ... działa. No poza jedną zwałką, kiedy powieszony na ściance wąż spadł i przyblokował zawór spłuczkowy (przed tym przestrzegam), poza tym bezpiecznie