Skocz do zawartości

NO2 i NO3 czy to normalne ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam robiłem dzisiaj pomiary wody w baniaczku i wyszły nastepująco NO2 nie wykrywalne, NO3 10(zoolek), Ph 8, TwO 10*, TwW 8* Co powiedzie o takich wynikach pytam tych co znają temat i za każdym razem przyczyniają sie do rzetelnej odpowiedzi pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja bym powiedział, że to dobre wiadomości, ale nie przesadzajmy z entuzjazmem. Znaczy to IMHO, że bakterie nitryfikacyjne zaczęły pracować (masz tam jeszcze ryby w tym akwa czy nie?) i przerabiać NO2 na NO3. Ale nie szalał bym od razu i nie leciał po ryby, by dopełnić baniak. Poczekaj jeszcze kilka dni/tydzień/może 2 by zobaczyć, czy te parametry utrzymają się na stałym poziomie. Mogłoby się bowiem okazać, że ta sytuacja to bardzo krucha równowaga, i znowu huśtawka. Dlatego lepiej poczekać i badać wodę na razie aby mieć pewność.

Aha - i zaprzestań na Posejdona ;) tych codziennych podmian wody! mam nadzieję, że już tego nie robisz, bo sam tylko utrudniasz sobie zadanie i rybciom fundujesz nie za fajne warunki. Tak uważam, pomimo że toczyliśmy tutaj z SAbotage i Labeo dyskusję na ten temat.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam i dziekuje za uczciwą odpowiedź parametry na poziomie w akwa są dwie rybki już !!!! podmian juz nie robie 2 tydzień. Ale pojawia sie kolejny problem z rybką ale zerkne na choroby ryb na demasoni pojawiło sie coś z boku przy płetwie takie okrągłe i białe jakaś choroba. Poizdrawiam hej

Opublikowano

Hm.... z tego co wyczytałem z chorób to wszystko wskazuje na grzybice :? i wyczytałem także zeby zastosowac sera mycopur zapobiegawczo i sera ectopur który wspomaga sera mycopur i zapobiega wtórnym infekcjom. Co wy na to....? Fotki nie załączę ponieważ demasoni nie ma ochoty na sesje zdjęciową

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie a więc akwa ustabilizowane parametry ok PH 8, NO2 nie wykrywalne, NO3 10(zoolek) w akwa obsada zalecana przez fachowców czyli wszystkich tych którzy udzielali sie w tym temacie. Aktualnie 6x Ps.Saulosi fotkifotografie 982.jpg[/attachment:t7i3o3nn]fotografie 983.jpg[/attachment:t7i3o3nn]. Teraz czekam na odpowiednie glony może doradzicie jak je wychodować !?!?!

pozdrawiam mariope :)

post-8240-14695711618803_thumb.jpg

post-8240-14695711619094_thumb.jpg

Opublikowano

jak wyhodowac glony ? a nie lepiej wyhodowac cierpliwosc?

a jesli chcesz to prosze : swiec po 14 h dziennie, ustaw akwa przednia szyba do okna,lej symfonie zlota z duza domieszka fosforu.

a tak powaznie : cierpliwosci kolego.glony same sie pojawia...<oby nie sinice>...

nikt z nas nie zalozyl akwa i na nastepny dzien mial sliczny zielony trawnik..

u mnie dopiero teraz sie dywanik pojawia...po pol roku....