Skocz do zawartości

NO2 i NO3 czy to normalne ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

masakryczne te parametry :? spróbuj znaleźć jakiś zoologiczny gdzie za opłatą przetrzymają Ci ryby, szkoda by było, żeby padły. Masz takie stężenie trucizny, że za kilka dni woda powinna się klarować. Czy to możliwe, żeby podmiany uzdatniane nitraveciem niczego nie zmieniały?

Opublikowano

Wiem zwiedziłem trochę zoologicznych, ale nie ma co uogólniać. Koło mnie jest sklep gdzie akwa z tangą, malawi i paletami mają biologi. A że dworce to inna sprawa, zresztą parę dni ryby by wytrzymały. Tylko trzeba by znaleźć taki sklep :?

Mariope a jak kondycja ryb?

Opublikowano

Podmiany, moim zdaniem spokojnie możesz robić jedną dużą podmianę nawet do 50% wody co 3 dni to niczego nie zaburzy jeśli chodzi o rozwój bakterii w filtrze (no bo niby dlaczego?). Ale podmiany tylko do momentu aż ustabilizujesz parametry (bardzo dziwne Ci one wychodzą szczerze mówiąc mocno bym się zastanowił nad jakością tych testów jeśli to nie jest jbl to mogą być kiepskie wyniki).

Opublikowano

Jesli chodzi o kondycje ryb to nic szczególnego nie zauważyłem mam nadzieję że bedzie dobrze chociaż dzisiaj tak przyglądałem sie wszystkiemu i zauważyłem na tle punkciki brązowe plamki mam nadzieję że to te okrzemki a nawet zuważyłem niteczke zieloną tak jakby przypominała glonik pocieszcie mnie ze to jest to na co czekam i że to faktycznie jest szczyt stabilizacji

Opublikowano

hm no jak brązowe to może rzeczywiście okrzemki, choć u mnie wyskoczyły kawałek czasu po pozbyciu się no2. Gorzej z tą nitką. Mariope może postaraj się o jakąś fotkę i daj do galerii, łatwiej będzie coś powiedzieć. Hm i nie wiem czy pomogą aż tak drastyczne podmiany jak 50%, zawsze to jakąś tam porcję bakterii stracisz. Tym bardziej, że podmianki były niedawno i wcale lepiej na testach nie było.

Opublikowano

Jeszcze raz prosze o wyniki testów kranówy i nazwy testów. Jeśli je podałeś przepraszam ale nie moge się doczytać.

Całkiem teoretycznie rzecz biorąc to źle do tego wszystkiego się zabrałeś. Teraz niestety zbierasz tego zgnite owoce. Cięzko będzie wyjść z tego wszystkiego mając juz ryby bo to największy problem.

Poczytaj wątki podobne do twojego. Były nie tak dawno temu. Zobacz co wtedy pomagało i zderz z tym co mówimy Tobie w tym temacie. No i prosze podaj choćby dla mnie te parametry i nazwy testów może jest jakieś wyjscie.

Natomiast nie wiem co myśleć o tej podmiance 50%. Intuicja podpowiada ze nie jednakże nie potrafie poprzec tego czymś logicznym i "mądrym"

Opublikowano

Witam Panowie. Czester parametry w kranówce podałem na stronie 2 a na stronie 3 podałem testy po podmianie tak jak prosiłeś. Daty na testach są aktualne a posiadam do (PH i NO2 (TETRY)) do NO3 i TwW, TwO ZOOLEK. Fotke bym zrobił tylko nie za bardzo mi to wychodzi zeby uchwycic te plamki (okrzemki)?.

Zrobie dzisiaj jeszcze testy a podmianke 15% zrobie jutro. Faktycznie szkoda tracic te bakterie które są.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.