Skocz do zawartości

NO2 i NO3 czy to normalne ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

masakryczne te parametry :? spróbuj znaleźć jakiś zoologiczny gdzie za opłatą przetrzymają Ci ryby, szkoda by było, żeby padły. Masz takie stężenie trucizny, że za kilka dni woda powinna się klarować. Czy to możliwe, żeby podmiany uzdatniane nitraveciem niczego nie zmieniały?

Opublikowano

Wiem zwiedziłem trochę zoologicznych, ale nie ma co uogólniać. Koło mnie jest sklep gdzie akwa z tangą, malawi i paletami mają biologi. A że dworce to inna sprawa, zresztą parę dni ryby by wytrzymały. Tylko trzeba by znaleźć taki sklep :?

Mariope a jak kondycja ryb?

Opublikowano

Podmiany, moim zdaniem spokojnie możesz robić jedną dużą podmianę nawet do 50% wody co 3 dni to niczego nie zaburzy jeśli chodzi o rozwój bakterii w filtrze (no bo niby dlaczego?). Ale podmiany tylko do momentu aż ustabilizujesz parametry (bardzo dziwne Ci one wychodzą szczerze mówiąc mocno bym się zastanowił nad jakością tych testów jeśli to nie jest jbl to mogą być kiepskie wyniki).

Opublikowano

Jesli chodzi o kondycje ryb to nic szczególnego nie zauważyłem mam nadzieję że bedzie dobrze chociaż dzisiaj tak przyglądałem sie wszystkiemu i zauważyłem na tle punkciki brązowe plamki mam nadzieję że to te okrzemki a nawet zuważyłem niteczke zieloną tak jakby przypominała glonik pocieszcie mnie ze to jest to na co czekam i że to faktycznie jest szczyt stabilizacji

Opublikowano

hm no jak brązowe to może rzeczywiście okrzemki, choć u mnie wyskoczyły kawałek czasu po pozbyciu się no2. Gorzej z tą nitką. Mariope może postaraj się o jakąś fotkę i daj do galerii, łatwiej będzie coś powiedzieć. Hm i nie wiem czy pomogą aż tak drastyczne podmiany jak 50%, zawsze to jakąś tam porcję bakterii stracisz. Tym bardziej, że podmianki były niedawno i wcale lepiej na testach nie było.

Opublikowano

Jeszcze raz prosze o wyniki testów kranówy i nazwy testów. Jeśli je podałeś przepraszam ale nie moge się doczytać.

Całkiem teoretycznie rzecz biorąc to źle do tego wszystkiego się zabrałeś. Teraz niestety zbierasz tego zgnite owoce. Cięzko będzie wyjść z tego wszystkiego mając juz ryby bo to największy problem.

Poczytaj wątki podobne do twojego. Były nie tak dawno temu. Zobacz co wtedy pomagało i zderz z tym co mówimy Tobie w tym temacie. No i prosze podaj choćby dla mnie te parametry i nazwy testów może jest jakieś wyjscie.

Natomiast nie wiem co myśleć o tej podmiance 50%. Intuicja podpowiada ze nie jednakże nie potrafie poprzec tego czymś logicznym i "mądrym"

Opublikowano

Witam Panowie. Czester parametry w kranówce podałem na stronie 2 a na stronie 3 podałem testy po podmianie tak jak prosiłeś. Daty na testach są aktualne a posiadam do (PH i NO2 (TETRY)) do NO3 i TwW, TwO ZOOLEK. Fotke bym zrobił tylko nie za bardzo mi to wychodzi zeby uchwycic te plamki (okrzemki)?.

Zrobie dzisiaj jeszcze testy a podmianke 15% zrobie jutro. Faktycznie szkoda tracic te bakterie które są.