Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi do polita świetnie pasował by Tropheops sp. chilumba, również jest to rybka z "charakterem", więc raczej nie da się zbytnio zdominować, do tego jest odmienny kolorystycznie od polita i oczywiście pasuje żywieniowo, jedyne co może być na niekorzyść to to, że rośnie nieco większa, ale myślę, że w układzie z jednym samcem oba gatunki dadzą radę ze sobą żyć, kolejnym ciekawym gatunkiem, który ewentualnie mógł by nieźle się prezętować jest Melanochromis interruptus, ale niestety nie wiem jak jest z jego pozyskaniem.

Opublikowano
Mi do polita świetnie pasował by Tropheops sp. chilumba, również jest to rybka z "charakterem", więc raczej nie da się zbytnio zdominować, do tego jest odmienny kolorystycznie od polita i oczywiście pasuje żywieniowo, jedyne co może być na niekorzyść to to, że rośnie nieco większa, ale myślę, że w układzie z jednym samcem oba gatunki dadzą radę ze sobą żyć, kolejnym ciekawym gatunkiem, który ewentualnie mógł by nieźle się prezętować jest Melanochromis interruptus, ale niestety nie wiem jak jest z jego pozyskaniem.

jak dla mnie to bardzo fajna propozycja - oba gatunki OK, ekstra kolorystyka samiczek: trophops - zółte, interruptus - pomarańczowe, dobre zestawienie do politów (imho)

ten ostatni mylony jest z johanii - nie jestem do końca pewien, ale nawet sprzedawany jest pod nazwą handlowa melanochromis johanii red i jak najbardziej dostępny w Polsce, tropheps chilumba też

Opublikowano

Witam, mam jeszcze jedno pytanie :wink: . Obsada jest już wybrana, ale zastanawiam się jeszcze czy do politow pasował by pseudotropheus socolofi, co Wy o tym myślicie??Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam :D

Opublikowano

Pod względem diety by pasował, ale ubarwieniem nie bardzo, oba gatunki są dość podobne kolorystycznie do siebie co może mocno stymulować polita do agresji na socolofi, nie wiem czy socolofi dał by sobie radę. Chcesz chilumby zastąpić socolofim? Chcesz dać 3 gatunek ?

Opublikowano

Myślałem o zastąpieniu chilumby bo rośnie ona dośc duża i do tego podobno jest bardzo agresywna, a mi wystarczy że już polity są :wink: . Więc tak se myślałem że może socolofi dał by rade bo nie jest on bardzo mały a słyszałem że też super łagodny to nie jest :D . Więc co o tym myślisz??

Opublikowano

Socolofi myślę, że da sobie radę. Agresywny to on bardzo nie jest, raczej średnio, gdy nieprowokowany. Ale w kasze nie da sobie dmuchać i jak mu ktoś podskoczy daje czadu. Nie znam polita, ale przypuszczam, że socolofi łagodnym chłopcem do bicia by nie był.

Natomiast alternatywa z żółtymi samiczkami, nie wymieniona tu jeszcze, to np. melanochromis johanni. Sądzę, że żywieniowo by pasował, a to gat. też silny także powinien dać radę z politem.

Opublikowano

Właśnie wolałbym nie miec w akwa tylu różnych kolorów, więc wolałbym socolofi jeśli by pasował do politów. No i jest jeszcze kwestia dostępności, socolofi jest bardzo dostępną rybą w sprzedaży :wink: . Chilumba mi się podobała, ale moim zdaniem jest za duża i agresywna do mojego akwarium.