Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, bez jaj, ja wiem, jak wygląda Caeruleus White :mrgreen: to jest identyczna ryba, jak popularny u nas yellow, tylko biała. A Chisumulae, to ja chciałem do niego wpuścić jako drugi gatunek. Rozróżniam te ryby :wink: postaram się dziś zrobić dobre zdjęcie i wrzucę je do galerii.

Opublikowano

EHhehe, ludzie Caeruleus na "wolnosci" jest wlasnei bardziej bialy niz zolty - zatem Wasze zolte odmiany, sa bardziej sztuczne i hodowane, niz te w ktore celuje sision :D

Sis ja rozumiem wszytsko, ale akurat anturalny Caeruleus jest brdzydszy od formy zoltej ;p

Co do C.Afra, tak jadlospis OK, ale nei wiem czy sie dogadaja..

Opublikowano

No dzięki sabotage :lol: czy brzydszy... miałem yellow, mam teraz white,ale malutkie, może jako dorosłe ładnie się zaprezentują. Chcę zobaczyć, dlatego na nie stawiam.

Kwestia Afry nie jest pewna na 100%, to na razie luźne myslenie, bo i tak na przyszły rok by doszły. A ja szukam czegoś na teraz. I chyba stawiam na Chisumulae, ale w każdej chwili zdanie mogę zmienić :mrgreen:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Oooo, zaskoczyłeś mnie Ungrim :wink: jeśli zdecyduję się na ten gatunek, to czemu nie, możemy się dogadać :D a powiedz, skąd masz ryby :?: możesz pisać na pw :mrgreen:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam Sision, że nie odpowiadałem, ale miałem 6 egzaminów i związane z tym urwanie głowy.

Ryby mam ze Sklepu Malawi – kupiłem ich 10 i myślałem, że z 4, może 5 samic uda mi się trafić, a tymczasem panie nic z tego mam 2 samice (jedną na 200% a drugi osobnik – hmmm na 80 % samica)

Resztę musiałem wydać, bo mój Samiec Alfa w tym gatunku to KILER!!! Układając gradacyjnie stopień agresji przypuszczałem, że może i chisumulae nie dadzą sobie w kaszę dmuchać ale nie przy Msobo i Elongatusach powinny być najspokojniejsze.

A tu panie kupa!!!! Robią taką rozwałkę, że akwa czasem przypomina pralkę! I do tego największy samiec (swoją drogą po prostu piękna ryba) zabija samca za samcem. Dobrze, że inne gatunki są od nich dużo większe bo pewnie jakby mógł to tłuk by i innym.

Kolejnym mankamentem przy chisumulkach jest fakt, że zdominowane samce są bardzo ciężkie do odróżnienia od samic, a przy tak wyraźnym dymorfizmie wewnątrzgatunkowym nie powinno to być aż takie trudne!

Nie chciałbym zniechęcać ludzi do chisumulów, bo uważam, że jest to piękna i niedoceniana ryba, ale po prostu trafiła mi się taka partia narybku, że nie bardzo mogę to połapać.

Pozdrawiam!

Jakby ktoś chciał jeszcze jakieś informacje to walcie śmiało, może czasem po dłuższej chwili, ale staram się zawsze odpowiedzieć.

Opublikowano

Ja jeszcze się nie zdecydowałem, ale możliwe, że wezmę Chisumulae. Tylko, jak Ty piszesz, że u Ciebie takie jazdy, a moje Łajty mają pod 2cm dopiero... :x chyba się wstrzymam. Z resztą remont mieszkania pochłonął całe moje pieniądze i start akwa chyba się opóźni o ok. miesiąc...