Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od razu zaznaczam, że tekstem tym nie powinni się sugerować początkujący i nie powinno się na jego podstawie komponować obsady – chyba, że w toku dyskusji uda się wyłonić coś konkretnego i popartego słowami doświadczonego malawisty.

Topic skierowany jest raczej do doświadczonych klubowiczów i dotyczy obsady zbiorników powiedzmy 80-100cm i 112-200l. Do takich zbiorników polecane są najczęściej saulosi – co jest zrozumiałe biorąc pod uwagę charakter tej rybki, jej kolorystykę i wielkość oraz dość dużą wiedze na temat tego gatunku.

Ale może warto na spokojnie rozważyć alternatywę dla saulosi i „odciążenie” tego gatunku.

W galerii niedawno toczyła się ciekawa rozmowa na ten temat – jednakże jak to w galerii bywa była dość nerwowa i pozostało mnóstwo niedomówień.

Kolega Jakub twierdzi, że poza saulosi w 112l(w 80cm może nie ale w 100cm?) można prowadzić chów także Metriaclima lanisticola i Melanochromis joanjohnsonae.

Hari joanjohnsonae wyklucza, za to wymienia (bez jednoznacznego polecania) Lanisticola (livingstonii) i melanochromis dialeptos.

Yaro wymienia L. L. chisumulae do 180l/90cm

Jaś73 hoduje w 100cm/200l 3 gatunki w tym M. aurora

Pewnie jeszcze parę gatunków by się znalazło do przedyskutowania i omówienia.

Może na forum uda się ten problem omówić obszerniej, a topic nawet jeśli nie zostanie rozstrzygnięty to może wniesie coś nowego. :wink:

Jeszcze raz proszę żeby nie traktować tego w sensie – „ktoś wymienił, polecił to zaraz zarybię w ten sposób moją 112l”.

Opublikowano

Ciekawy temat i dobrze meth, że go założyłeś. Uważam, że warto kwestię obsady w mniejszych zbiornikach rozwiązać, bo o Saulosi i Rdzawych to już chyba wszyscy wiedzą :wink:

Ja osobiście w ogóle nie dawałbym do 80cm pyszczaków. Jako minimum traktuję 100cm. W chwili obecnej zacząłem już zakładać zbiornik 100x40x40, do którego trafią dwa gatunki - L.Chisumulae i L.Caeruleus White. Ale od razu wyjaśniam - te ryby trafią później do większego zbiornika. Taka typowa "160" nadaje się na jeden gatunek, może dwa małe. W każdym razie będę mógł conieco powiedzieć o trzymaniu ryb w takim akwa już niebawem.

Opublikowano

Osobiście uważam, że zbiorniki poniżej 100cm nie nadają się do hodowli pyszczaków, ale jest to moje zdanie. Minimum dla jednego gat. 100x40x40 tak jak podał sision.

Opublikowano

Hehe, pytanie o gatunki jakie można dać, a jedyne odpowiedzi, to że akwaria te są w ogóle za małe :lol: Uwielbiam to.

Myślę, że z tych powszechnie znanych i dostępnych gatunków, to lista nie urośnie w ogóle. Poza tym, nic na siłę.

Opublikowano

Lanisticola- dobry gatunek do 80cm. Chyba jako jeden z niewielu ''klasycznych'' pyszczaków.

Rodzaj Pseudocrenilabrus- nie wiem czy i gdzie dostępne są w handlu ryby z tego rodzaju, ale nadaja się jak najbardziej.

Jednakże- ogólnie to ja mam w domu dwie pary pielęgniczek ramireza w akwa 300 litrów i będę sie upracie trzymała tezy- najważniejszy koszt przy zakupie zbiornika to... maksymalnie duży zbiornik.