Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
rozbrajasz mnie Lenek(światlo słoneczne)

Jak żydzisz na świetlówki i pokrywę itd.to może zmniejsz rozmiary akwa do 40l i trzymaj gupiki,albo zmień hobby :lol: .

A ja właśnie projektuję sobie baniaczek całkiem bez oświetlenia i myślę , ze da radę :D

Co prawda u mnie będzie stał w ogrodzie zimowym , ale skąd wiadomo gdzie Lenek postawi akwarium?

IHMO najpierw trzeba się było Lenka spytać , gdzie chce postawić zbiornik , potem wyśmiewać :wink:

Opublikowano

Zbiornik tak samo jak 240l stał będzie zaraz na przeciw południowego okna. Oświetlenie (np. dziś) jest takie, że wstaje rano godzina gdzieś ok. 5 a w akwarium w pełni jasno, oświetlenie "wygasa" ok. 20-21. Najlepsze jest to, że mam pełen cykl oświetlenia czyli stopniowe rozjaśnianie i ściemnianie. Jak już będzie te 500l to sprzedam wszystkie inne i zostawię sobie tylko ten.

Opublikowano

Wszystko ladnie pieknie, ale w zimie nie bedzie tyle swiatla co dzis i o tym przede wszystkim powinienes pomyslec. Myslac o urzadzeniu zbiornika nie mozesz myslec o polsrodkach, bo w sumie wyjdzie to drozej przy kalkulacji.

Wyjdzie - a w jaki sposób to niedługo pokażę swoją nową filtrację.

Ale z premierą poczekam na zakończenie prac i wkleję zdjątka i opis.

Jezeli myslisz o wyrownywaniu poziomow to oznacza, ze musisz miec sump obok albo za zbiornikiem. Moj kolega na calej dlugosci akwarium mial doklejony sump i calkiem niezle sie to sprawdzalo. Minusem jest wieksza powierzchnia potrzebna za zbiornikiem i dosyc kiepski dostep do komor przy czyszczeniu. Boczny sump jest za to zbyt widoczny.

Inne rozwiazanie bez pompy jakos do mnie nie przemawia....

Opublikowano

Ja też akurat z sumpem walczę, co prawda do solniczki ale wcale nie musi wyjść drogo:

Sump z przegrodami i szkłem na komin 80l - 60zł

Dziura w baniaku gotowym 10zł/szt

Śrubunki po ok. 7zł/szt - nie pamiętam a skoro nie pamiętam to tanie były

Tuba silikonu 17zł

Rurki duperelki - wiem ze wychodzą najdrożej :) ale 50 styknie

Fakt pompa - tej nie liczyłem a to faktycznie wydatek

Jednak możliwości serwisowo filtracyjne bezcenne - moim skromnym zdaniem

Opublikowano
Czyścik do szyby 12mm - 50zł

Jak ma to byc malawi to bez roslin, po drugie od x miesiecy walkujemy, ze czysciki magnetyczne nie sa dobre... ja osobiscie nigdy nie wyrzucilbym na niego 50zl.

Silicon - 80zł dp przyklejenie tła

5-6 tub silikonu???? No chyba troche przesadziles....

plyta do zabudowy i odrobina wlasnej roboty z pewnoscia nie wyniesie 750zl jak to napisales.[/quote:ptghuxg7]

Nie wiem jak Wam ale u mnie czyscik sprawdza sie doskonale . Odpuszczam jedynie czyszczenie przy piasku by nie porysowac akwa ( robie to raz na miesiac karta kredytowa ) a na codzien mam wlasnie czyscik - nie wiem jakie sa jego wady, na forum tez nie widzialem zadnej burzy postow na ten temat .

5-6 siliconów - chodziło mi bardziej ,ze tyle pojdzie mu na wykonanie i przyklejenie tła z łupka ale jak wiemy Lenek lubi CR .

Co do płyty - zapewne uda mu sie zrobic podstawawa szafke kupujac płyte za 200zł . U mnie jednej nie starczyło i w dodatku nie mam czasu ( pewnie umiejetnosci tez by nie starczylo) bawic sie w to sam . No i szafka nalezala do tych "wymyslniejszych".

Co do sumpa - to jeśli tylko Lenek znalazł by miejsce nie widze lepszego rozwiązania . Tanio a o wydajnosci takiej filtracji w ogóle nie ma co rozmawiac . Po prostu wielkośc złoża powala . A i mysle ,ze za 50-60% ceny uda mu sie zbudowac taki filtr . Zasypanie go to juz grosze :)

A oświetlenie - sam skróciłem dłogoś swiecenia bo akwa pieknie mi sie prezentuje w blasku wschodzacego słońca. Ale nie wyobrażam sobie akwa bez sztucznego oświetlenia w okresie październik - maj .

Opublikowano

Z naturalnym oświetleniem nie chodzi tylko o jasność w akwarium, sam Lenek pisze ze południowe słońce wpada mu do pokoju, kiedyś pisał o temperaturach jaki ma w mieszkaniu - jeżeli ja miałbym mieć cały czas w domu 30 stopni i to bez włączonego ogrzewania nawet w zimie to palnął bym sobie w łeb, ryby pewnie dlatego też sobie palną.

Po drugie z miłą chęcią czytam Lenka posty ale dziele je przez 1000 - niestety młodzieńcza fantazja go ponosi - a najpierw niech coś zrobi a potem zastanawiajmy się czy to wyjdzie. Pierwszy przykład mamy z tłem, gdzie nasz kolega każdemu udzielał rad a coś z tym CRem mu jednak nie wypala, poczekam i na oświetlenie słoneczne w jego wykonaniu bo ja to i w latach 70 już stosowałem byle jakie oświetlenie ale i tak "lepsiejsze" od nagrzewajacego zbiornik słoneczka.

Opublikowano

Szczerze mówiąc sam nie wiem jak to wyjdzie z tym oświetleniem , ale mam nadzieję , ze naturalnego wystarczy:)

A nadzieję swoją opieram na tym , że jeśli wystarczy tego światełka diffenbachiom to i wystarczy pysiom:)

Opublikowano

Co do tego głupiego tematu z temperaturami to 30* nie było, trochę mnie poniosło, ale gdzieś tak 23-25 na pewno. Po prostu aby podgrzać wodę trzeba było napalić w piecu a co za tym idzie wzrastała temperatura. Teraz już tak nie jest bo zamontowali jakieś urządzenie. Tak z gwoli wyjaśnienia. O sumpie nawet nie myślałem, bo nie lubię majsterkować. Łatwiejszy, ale nie tańszy byłby filtr zew.

Opublikowano
Co do tego głupiego tematu z temperaturami to 30* nie było, trochę mnie poniosło, ale gdzieś tak 23-25 na pewno. Po prostu aby podgrzać wodę trzeba było napalić w piecu a co za tym idzie wzrastała temperatura. Teraz już tak nie jest bo zamontowali jakieś urządzenie. Tak z gwoli wyjaśnienia. O sumpie nawet nie myślałem, bo nie lubię majsterkować. Łatwiejszy, ale nie tańszy byłby filtr zew.

Co do temp. to chyba teraz to juz wiem o co Ci chodzilo . Kiedys jak mielismy wlasnie ogrzewanie o ktorym mówisz w domu bulo albo zimno albo skwar :) Nie dalo sie tego pieca tak utrzymac by bylo caly czas ok .

A sump - majsterkowac nie musisz, przeciez wszystko mozesz zlecic dla szklarza a juz chyba ryrki pcv bedziesz potrafil polaczyc . Popme tez na pewno bedziesz umial podlaczyc do gniazdka :) o zasypaniu go wkladem nie wspomne , nic trudnego . Przeciez sam komina nie wkleisz , otworów nie wywiercisz ( wiem ,wiem - da sie i samemu ).

Z drugiej strony zabierze to Ci pol szafki :)