Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem ostatnio ten filterek. Wkoncu doczekalem sie kubelka jednak nie mam do niego instrukcji a troszke by sie przydala. CZy moze ktos z was ma taka albo wie gdzie w necie mozna dostac, sam nie znalazlem jeszcze?

Opublikowano

Bo instrukcji do niego jako takiej nie ma, oprocz jakis tam papierow z obrazkami ;)

Zawory -- patrzac od przodu (tu gdzie raczka) -- lewy wlot wody z akwa, prawy wylot wody do akwa...

Koszyki - napelniasz substratem...na pudelku masz przyklad ;]

Raczka - sluzy jako "pompa" ssaca przy zalewaniu filtra... podnosisz, opuszczasz, gdy woda wypelni filtr, wlaczasz power...raczka do pozycji pionowej...

I chyba tyle -- nic wiecej, z tym filtrem nie da sie zrobic ;)

Opublikowano

Problem mam z tym ze do tej pory mialem kaskade bo akwarium mam 3 miesiace niespelna... wkoncu uzbieralem na przyzwoity kubelek i nie wiem jak sie z nim obchodzi a nie chce go spalic ani nic z tych rzeczy bo podobno nie moze byc zapowietrzony czy suchy. Wiem ze musze go zalac ii w sumie tyle:)

PRoblem wiekszy bo niestety stare forum malawi zostalo zamkniete i nie wiem czy zauwarzyliscie ze nie ma opcji szukania co bardzo utrudnia sprawe a w tematach tego akurat nie bylo.

W skrocie chodzi mi o montarz, obsluge i bhp:D

Bede wdzieczny za jakis odnosnik albo krotka odpowiedz.

Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

Ja mam akurat ecco 2236 ale obsluga jest taka sama i opisana w poprzednim moim poscie... niewiele mi sie uda dodac do tego co juz napisalem ;]

Po zaladowaniu koszykow ceramika wkladasz je do plastikowego kubla, zamykasz filtr, podlaczasz weze, otwierasz zawory... nie pamietam juz jak jest w instrukcji, ale ja zawsze najpierw otwieram zawor wlotowy, a pozniej wylotowy.

Aby zassac wode -- przesuwasz raczke do dolu -- woda powinna zostac zassana i zaczac zalewac kubel z koszykami... Zauwazylem, ze kiedy rurka wylotowa jest powyzej poziomu wody, roznie z tym jest -- wiec musisz obserwowac czy woda faktycznie zalewa kubel czy nie. Kiedy zauwazysz, ze woda zaczyna wypelniac w calosci kubel, dajesz raczke do gory i wlaczasz zasilanie.

Mozesz poruszac troche filtrem aby pozbyc sie resztek powietrza, ale z mojego doswiadczenia -- raczka sluzaca jako pompka, dosc skutecznie tego powietrza sie pozbywa ;]

I w zasadzie tyle jesli chodzi o zalewanie filtra...

Kiedy filtr popracuje i bedziesz chcial go np. przeczyscic wtedy stosuje taka procedure (nie wiem na ile jest zgodna z instrukcja, bo nie widzialem jej od dawna ;P). Najpierw zamykam zawor wlotowy, 1-2 sekundy na oproznienie resztek wody, zamykam zawor wylotowy, wylaczam zasilanie. Robie to bardzo szybko, aby filtr nie pracowal na suchym. Moge juz odpinac weze od glowicy filtra, warto robic to z jakas szmatka, bo troche wody mimo wszystko pocieknie (bardzo niewiele w sumie).

I to tyle...

Co do montazu -- musisz uwazac aby nie zgubic takiej malej kuleczki, ktora jest bodajze na wlocie filtra (u mnie pod takim czerwonym plastikiem) ;] Uwazac rowniez przy wyjmowaniu wirnika, aby nie zlamac takiego ceramicznego trzpienia (jak nie ma potrzeby to lepiej nie wyjmowac)... nie wycierac uszczelki, ona musi byc taka tlustawa ;] I to chyba tyle...

O czyms zapomnialem ? Nie wylaczac filtra na noc !! Raz na jakis czas przylozyc ucho do filtra aby sprawdzic czy dziala, bo w zasadzie nie slychac ze pracuje ;) ;) Zwracac uwage na predkosc wyplywu wody z weza wylotowego... Wbrew pozorom -- kubelki tez potrafia sie zapchac szybko -- kwestia wkladow w koszykach ;]

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.