yaro Opublikowano 3 Czerwca 2008 #11 Opublikowano 3 Czerwca 2008 W 100% się zgadzam, z moich wymarzonych haremów nie pozostało kropli złdzenia, pierwsze za dużo samców, po drugie ryby same sobie ustaliły hiearchię i po trzecie to mi zostało szukanie nowego domu dla męczonych samców. Ale to i nie tak koniec bo mając Ps. elongatusa x 2 samce do tej pory był spokój, teraz beta stawia się alfie i nie wiem co i z tego wyjdzie. Cytuj
Mastif Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor #12 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Całkowicie Was rozumiem, oczywiście że nie zamierzam wpuszczać dużych sztuk, chodziło mi bardziej ile tych dużych sztuk powinno być jak dorosną. Chodziło mi o to ile samców z jednego gatunku mogę trzymać, kilka postów wyżej jeden z kolegów napisał że samców powinno być albo 1 albo 3 z danego gatunku a nie 2. A co do samych trewków pytanie mam teoretyczne ile dorosłych sztuk w ogóle powinienem trzymać, ryba ta urośnie większa niż pozostałe. Wtedy będę wiedział czy kupić pow 10 sztuk czy 15 żeby się dobrały, bo jeśli zostanie tylko 4-5 sztuk to kupowanie 15 niema chyba sensu, chyba że się mylę ? Cytuj
yaro Opublikowano 3 Czerwca 2008 #13 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Kupowanie 15 przy docelowej obsadzie 1+3 może nie być potrzebna, chociaż ja na 10 M. maingano kupiłem 10 samców i w takim wypadku i 20 było by dobrze, co do późniejszej redukcji sprawa zacznie sama się wyjaśniać, gdy ryby ci o tym "powiedzą". Przecież nie będziesz pozbywał się drugiego czy trzeciego samca jeżeli wszystko będzie w porządku, selekcję przeprowadź gdy ryba bedzie męczona lub będziesz widział niepokojące obiawy, chociż czasami odbywa się to bezobjawowo i strzał jest jeden, ale tego nigdy nie wykluczymy. Cytuj
kisor Opublikowano 4 Czerwca 2008 #14 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Całkowicie Was rozumiem, oczywiście że nie zamierzam wpuszczać dużych sztuk, chodziło mi bardziej ile tych dużych sztuk powinno być jak dorosną. To zależy co chcesz mieć w akwarium. Oglądając akwaria jankeskie zobaczysz, że dużych sztuk w 200 litrach "może" być i 30, po 1-2 sztukach z gatunku, wszystko to z niebieskim żwirkiem i kokosami I żyją, a nawet się rozmnażają, co dla wielu jest już wyznacznikiem wielkiego sukcesu hodowlanego My promujemy tez przerybione akwaria, ale z taką nadzieją, że proponowane tu gatunki znajdą sobie na tyle miejsca w akwarium by: po pierwsze nie był żaden zgnojony, po drugie żaden nie powybijał reszty, po trzecie by można było poobserwować zachowania, które występują w środowisku naturalnym, czyli obieranie terytoriów, bronienie ich, przeganianie innych ryb w czasie tarła, walki itd... Chodziło mi o to ile samców z jednego gatunku mogę trzymać, kilka postów wyżej jeden z kolegów napisał że samców powinno być albo 1 albo 3 z danego gatunku a nie 2. Tu też ma każdy swoje zdanie. I to jest domniemywanie. Zależy bowiem, jak ryby podzielą sobie akwarium na terytoria. Może być tak, że 1 samiec trew zdominuje całe akwa i nie da się drugiemu wybarwić, może być tak, że podzielą akwarium na 2 części (moje msobo podzieliły tak 120cm i 3. samiec, delikatnie mówiąc, lekko nie ma), a może być tak, chociaż wątpię, że podzielą na 3 terytoria. Z resztą z tego co wiem, to trewy jak sa już duże, to lubią sobie pływać po akwarium i taki samiec chce mieć dla siebie całość, jest tak? (pytanie dla kogoś kto ma już duże kulfony). To, ile będzie najlepiej u Ciebie, okaże się jak urosną. A co do samych trewków pytanie mam teoretyczne ile dorosłych sztuk w ogóle powinienem trzymać, ryba ta urośnie większa niż pozostałe. Wtedy będę wiedział czy kupić pow 10 sztuk czy 15 żeby się dobrały, bo jeśli zostanie tylko 4-5 sztuk to kupowanie 15 niema chyba sensu, chyba że się mylę ? Ja zakładam, kupując ryby, że będzie 50/50, więc jeśli chcę np. 2+4, to kupuję 8 ryb. Oczywiście zdarza się, że trafi się komuś nieszczęśliwie 7+1, ale też może być 2+6. Kupowanie 10 sztuk może być pomocne, przy odsprzedaży nadmiarowych samców, bo jeśli np trafisz 4+6, to łatwiej sprzedać te 2+2 do docelowego 2+4, niż sprzedać same samce. Ale to gdybanie, bo kupując więcej ryb, możesz trafić 8+2 i wtedy masz problem, by pchnąć komuś 6 samców.. 8) Także to jest loteria. Nie kupowałbym aż z takim zapasem ryb. Chyba łatwiej mimo wszystko dokupić 1-2 samiczki, niż znaleźć akwarium 4 samcom. Uff... Cytuj
Mastif Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor #15 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Ja tak myślałem o litrażu 15/20 L przypadających na jedną dorosłą sztukę. Co do gatunków na pewno się odezwę jak zasiedlę akwa. Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Tak na koniec to chciałem się zapytać o znaczenie zwrotów samiec alfa i samiec beta, czy chodzi tu o to że samiec alfa jest samcem najstarszym i dominującym a beta samcem młodszym który zaczyna się stawiać ? Cytuj
Mastif Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor #16 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Dobra już mniej więcej wiem pytanie nieważne, mam zato kolejne, w jakiej ilości zarybić akwarium tzn czy wpuścić wszystkie rybki od razu czy stopniowo, gromada małych rybek chyba nie zaburzy równowagi akwa aż tak bardzo, oczywiście w dojrzewającym akwa będą przez kilka tygodni pływały 3 sztuki innych pielęgnic które mam jeszcze na stanie, wykorzystam je jako startowe, powinno być dobrze co? Cytuj
yaro Opublikowano 5 Czerwca 2008 #17 Opublikowano 5 Czerwca 2008 ryby wpuścić jak dojrzeje akwarium, staortowe mogą być, ale jak wpuścisz za dużo ryb to możesz się zdziwić jak szybko zmieniaja się parametry w nieustabilizowanym akwarium. Cytuj
Mastif Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor #18 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Oczywiście że chce wpuścić do dojrzałego akwa rybki, będą tam pływały 3 duże ryby przez jakiś czas i po zmianie na stadko młodzieńców parametry chyba aż tak mocno nie powinny podskoczyć, tak mi się wydaje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi