Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  pastel napisał(a):

Szybciutko telefon do sprzedajacego by Ci tegoi nie wysylal , bo nie ten zakres wartosci pH .

tzn. mozesz taki miec w kranie ale w akwa musisz tak preparowac wode bys mial pH w okolicach 8.0 i dlatego taki test musisz kupic bo inaczej nie zmierzysz go :(

Jak nie bedzie chcial anulowac aukcji popros o cos innego w zblizonej cenie co Ci sie przyda ew. zapytaj czy moze jakims cudem nie ma testu z zakresu 7,4-9,0 lub calkiem szerokiedo od 4 do 9 (takie tez chyba sa ) .

Reszta testow ok .

Opublikowano

testy jbl kropelkowe

no3 - 1.

no2 - wlalem 5 korpli preparatu 1 i piec kroli preparatu 2, bo nie bylo napisane jasno ile kropel preparatu 2. tak czy inaczej wyszlo 0.

kh - po 10 kroplach woda zrobila sie zolta, jak to odczytac... nie wiem

ph (7,4-9,0) - tak pomiedzy 7,8 a 8..

SZOK!! AKWA BEZ KUBŁA!! W ZOOLOGU MIAŁ RACJĘ!!

aha odkad wpuscilem nitrivec sery w akwa sie poprawilo... moze stad te parametry...

Kubeł odpada, moze kupie filtr wewnetrzny z ceramika jakis... dzieki za porady... czekam na opinie...

wstrzymuje podmiany wody na tydzien (bo odmulam co dwa dni, i dolewam 15L), potem zmierze znowu i napisze co sie zmienilo. zrobie tak kilka razy, jezeli woda bedzie w normie wtedy kupie ten odmulacz eheima, co nie trzeba odlewac wody. pozdrawiam forumowiczow :P :-)!!

Opublikowano

A po co Ci opinie skoro sam już zdecydowałeś, że nie potrzebujesz kubła?

Widać tacy jak Ty muszą stracić obsadę, żeby się przekonać, że jednak warto kogoś czasem posłuchać, zwłaszcza nie znając się w temacie.

Jeszcze jedna sprawa. Nie pisz herezji, bo ktoś początkujący może uwierzyć w takie bzdury i się na tym nabić, a to forum ma być drogą ku wiedzy i pomocą w zapewnieniu jak najlepszych warunków dla naszych pupili, a nie jednodniowych teorii nie popartym ani logiką, ani czasem.

Opublikowano

dlatego mowie ze sprawdze to w przeciagu przypuscmy miesiaca... jezeli parametry beda sie utrzymywac.. to po co kubel kolego? a co do herezji to kazdy sam wybiera co zrobi! niekogo nie namawiam! pozdrawiam!

Opublikowano
  czester_ napisał(a):
No ale dochodzi do tego, że Pan sprzedawca powie ze te ryby można ze sobą trzymać bo kot nie merda ogonem i ktoś w to uwierzy:/

Apeluje o włączenie logiki w takich wypadkach. Jakiejś takiej wew. ciekawości co by sprawdzić czy wróżka prawde mówi.

Nie mówie tu o tym przypadku konkretnym ale ogólnie bo czasem słysze rzeczy ze hoho.

Taki apel to powinien wisieć przed każdym sklepem akwarystycznym. Bo często jest tak, że ludzie kupuja akwa i ryby a potem, z ciekawości co kupili lub jak mają problemy, przeczesują internet.

Opublikowano

oczywiście, że sam wybiera, tak jak Ty, bo w końcu to Twoje akwarium. Tylko, że nie jesteś pierwszą osobą, która ma ochotę mieć pyszczaki bez biologa. Myślisz, że jeśli hodowla w ten sposób byłaby możliwa to wszyscy mielibyśmy kubełki? Zauważ, że napisałem hodowla, a nie trzymanie ryb w wodzie. Uwierz mi, że nie jeżdżę roycem i przy zakładaniu akwa kubełek był dla mnie sporym wydatkiem.

Co do teorii pana z zoologa. Były kiedyś dyskusje nad wielką gąbką o odpowiedniej gęstości, która uciągnie akwarium, jako filtr biologiczny i mechaniczny. Ja w takie kwiatki nie wierzę i tyle. Weź pod uwagę, że mając tylko mechanika, musisz go czyścić, a im częściej tym lepiej, powiedzmy, że średnia norma to płukanie gąbek co tydzień czasu. Po co jest gąbka i mechanik? Żeby zbierać syfki, nie tylko po to, żeby estetycznie wyglądało, ale także po to, żeby tych syfków się pozbyć przy podmiance i czyszczeniu sprzętu, a no3 wyrzucić poza akwa. Teraz opcje masz dwie. Albo nie czyścisz wewnętrznego i kupy gniją Ci w wodzie podnosząc no3. Albo czyścisz i pozbywasz się bakterii, a no2 skacze sobie w górę wykańczając kolejne pyśki.

Fakt faktem, bakterie osiedlają się także na podłożu skałkach itd, ale nie natworzy się ich w wystarczającej ilości. Ok dorzucisz jeszcze filtr wewnętrzny z wkładem bio. Będzie upaćkany kupami to raz, a dwa, to maleńkie złoże gówno, za przeproszeniem, da. Z początku kiedy ryby będą małe, może jakimś cudem obejdziesz wachnięcia parametrów. Pyśki będą rosły, będą jadły więcej, będą kupczyć więcej. Aż pewnego pięknego dnia zrobisz podmianę, wypłuczesz bakterie i cześć - po rybkach. Po tych, do których się przyzwyczaiłeś, patrzyłeś, jak rosną, zaczynają się wybarwiać, ustalać hierarchię.

Poza tym miesiąc w akwarystyce to czas niewielki i jak dla mnie nie jest żadną wykładnią, ani potwierdzeniem niczego. Zrobisz jak chcesz, jaśniej już nie umiałem Ci wytłumaczyć, dlaczego kubeł jest potrzebny. Dziwi mnie tylko, że wyciągałeś już trupy z akwarium i dalej masz ochotę obejść to co w akwa najważniejsze, czyli dobre parametry wody. Szkoda mi Twoich ryb. :?

I tyle

Opublikowano

Jak bedziesz tak podchodzil do tematu filtracji jak do wykonania testow - to zycze powodzenia.

W instrukcji masz jasno napisane ,ze jesli po 10 kropli woda zmienia barwe to masz 10*KH .

To samo w przypadku NO2 - nawet nie musisz czytac instrukcji - obróc wzornika - tam jest wersja dla leniwych :P Odczekales wynik od razu czy po upływie jakiegos(jakiego) czasu ? Bo barwa zmienia sie z upływem czasu i wynik moze byc inny .

Co do miesiecznego testowania akwa bez kubełka - teraz gdy ryby masz małem , moze i Ci się uda , co zrobisz jak rybki za 6-9 miesiecy ( jak juz podrosna ) zaczna Ci padac bo jednak mechanik temu nie podoła ? No chyba ,ze to będą to dwa haremy po 4-5szt. to może, może ... akwa dośc duze wiec na kamieniach , podłożu , szybach , przyssawkach od grzałki - gdzies tam Ci się te bakterie namnoża . Ale jak bedzie - zobaczymy !