Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybciutko telefon do sprzedajacego by Ci tegoi nie wysylal , bo nie ten zakres wartosci pH .

tzn. mozesz taki miec w kranie ale w akwa musisz tak preparowac wode bys mial pH w okolicach 8.0 i dlatego taki test musisz kupic bo inaczej nie zmierzysz go :(

Jak nie bedzie chcial anulowac aukcji popros o cos innego w zblizonej cenie co Ci sie przyda ew. zapytaj czy moze jakims cudem nie ma testu z zakresu 7,4-9,0 lub calkiem szerokiedo od 4 do 9 (takie tez chyba sa ) .

Reszta testow ok .

Opublikowano

testy jbl kropelkowe

no3 - 1.

no2 - wlalem 5 korpli preparatu 1 i piec kroli preparatu 2, bo nie bylo napisane jasno ile kropel preparatu 2. tak czy inaczej wyszlo 0.

kh - po 10 kroplach woda zrobila sie zolta, jak to odczytac... nie wiem

ph (7,4-9,0) - tak pomiedzy 7,8 a 8..

SZOK!! AKWA BEZ KUBŁA!! W ZOOLOGU MIAŁ RACJĘ!!

aha odkad wpuscilem nitrivec sery w akwa sie poprawilo... moze stad te parametry...

Kubeł odpada, moze kupie filtr wewnetrzny z ceramika jakis... dzieki za porady... czekam na opinie...

wstrzymuje podmiany wody na tydzien (bo odmulam co dwa dni, i dolewam 15L), potem zmierze znowu i napisze co sie zmienilo. zrobie tak kilka razy, jezeli woda bedzie w normie wtedy kupie ten odmulacz eheima, co nie trzeba odlewac wody. pozdrawiam forumowiczow :P :-)!!

Opublikowano

A po co Ci opinie skoro sam już zdecydowałeś, że nie potrzebujesz kubła?

Widać tacy jak Ty muszą stracić obsadę, żeby się przekonać, że jednak warto kogoś czasem posłuchać, zwłaszcza nie znając się w temacie.

Jeszcze jedna sprawa. Nie pisz herezji, bo ktoś początkujący może uwierzyć w takie bzdury i się na tym nabić, a to forum ma być drogą ku wiedzy i pomocą w zapewnieniu jak najlepszych warunków dla naszych pupili, a nie jednodniowych teorii nie popartym ani logiką, ani czasem.

Opublikowano

dlatego mowie ze sprawdze to w przeciagu przypuscmy miesiaca... jezeli parametry beda sie utrzymywac.. to po co kubel kolego? a co do herezji to kazdy sam wybiera co zrobi! niekogo nie namawiam! pozdrawiam!

Opublikowano
No ale dochodzi do tego, że Pan sprzedawca powie ze te ryby można ze sobą trzymać bo kot nie merda ogonem i ktoś w to uwierzy:/

Apeluje o włączenie logiki w takich wypadkach. Jakiejś takiej wew. ciekawości co by sprawdzić czy wróżka prawde mówi.

Nie mówie tu o tym przypadku konkretnym ale ogólnie bo czasem słysze rzeczy ze hoho.

Taki apel to powinien wisieć przed każdym sklepem akwarystycznym. Bo często jest tak, że ludzie kupuja akwa i ryby a potem, z ciekawości co kupili lub jak mają problemy, przeczesują internet.

Opublikowano

oczywiście, że sam wybiera, tak jak Ty, bo w końcu to Twoje akwarium. Tylko, że nie jesteś pierwszą osobą, która ma ochotę mieć pyszczaki bez biologa. Myślisz, że jeśli hodowla w ten sposób byłaby możliwa to wszyscy mielibyśmy kubełki? Zauważ, że napisałem hodowla, a nie trzymanie ryb w wodzie. Uwierz mi, że nie jeżdżę roycem i przy zakładaniu akwa kubełek był dla mnie sporym wydatkiem.

Co do teorii pana z zoologa. Były kiedyś dyskusje nad wielką gąbką o odpowiedniej gęstości, która uciągnie akwarium, jako filtr biologiczny i mechaniczny. Ja w takie kwiatki nie wierzę i tyle. Weź pod uwagę, że mając tylko mechanika, musisz go czyścić, a im częściej tym lepiej, powiedzmy, że średnia norma to płukanie gąbek co tydzień czasu. Po co jest gąbka i mechanik? Żeby zbierać syfki, nie tylko po to, żeby estetycznie wyglądało, ale także po to, żeby tych syfków się pozbyć przy podmiance i czyszczeniu sprzętu, a no3 wyrzucić poza akwa. Teraz opcje masz dwie. Albo nie czyścisz wewnętrznego i kupy gniją Ci w wodzie podnosząc no3. Albo czyścisz i pozbywasz się bakterii, a no2 skacze sobie w górę wykańczając kolejne pyśki.

Fakt faktem, bakterie osiedlają się także na podłożu skałkach itd, ale nie natworzy się ich w wystarczającej ilości. Ok dorzucisz jeszcze filtr wewnętrzny z wkładem bio. Będzie upaćkany kupami to raz, a dwa, to maleńkie złoże gówno, za przeproszeniem, da. Z początku kiedy ryby będą małe, może jakimś cudem obejdziesz wachnięcia parametrów. Pyśki będą rosły, będą jadły więcej, będą kupczyć więcej. Aż pewnego pięknego dnia zrobisz podmianę, wypłuczesz bakterie i cześć - po rybkach. Po tych, do których się przyzwyczaiłeś, patrzyłeś, jak rosną, zaczynają się wybarwiać, ustalać hierarchię.

Poza tym miesiąc w akwarystyce to czas niewielki i jak dla mnie nie jest żadną wykładnią, ani potwierdzeniem niczego. Zrobisz jak chcesz, jaśniej już nie umiałem Ci wytłumaczyć, dlaczego kubeł jest potrzebny. Dziwi mnie tylko, że wyciągałeś już trupy z akwarium i dalej masz ochotę obejść to co w akwa najważniejsze, czyli dobre parametry wody. Szkoda mi Twoich ryb. :?

I tyle

Opublikowano

Jak bedziesz tak podchodzil do tematu filtracji jak do wykonania testow - to zycze powodzenia.

W instrukcji masz jasno napisane ,ze jesli po 10 kropli woda zmienia barwe to masz 10*KH .

To samo w przypadku NO2 - nawet nie musisz czytac instrukcji - obróc wzornika - tam jest wersja dla leniwych :P Odczekales wynik od razu czy po upływie jakiegos(jakiego) czasu ? Bo barwa zmienia sie z upływem czasu i wynik moze byc inny .

Co do miesiecznego testowania akwa bez kubełka - teraz gdy ryby masz małem , moze i Ci się uda , co zrobisz jak rybki za 6-9 miesiecy ( jak juz podrosna ) zaczna Ci padac bo jednak mechanik temu nie podoła ? No chyba ,ze to będą to dwa haremy po 4-5szt. to może, może ... akwa dośc duze wiec na kamieniach , podłożu , szybach , przyssawkach od grzałki - gdzies tam Ci się te bakterie namnoża . Ale jak bedzie - zobaczymy !

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
    • ok, dziękuję, zamówię u tego sprzedającego.
    • Żywice do zbijania NO3 używam już od ponad 6-u lat - początkowo miałem Purolite A520E a po ok roku przesiadłem się na PA202. Regularnie co 2 tygodnie staram się robić kontrolny pomiar NO3 więc mam trochę danych statystycznych (ok 200 pomiarów) 🙂 Testy robię paskami JBL proscan, które skalibrowałem sobie kropelkami JBL, a ostatnio używam jeszcze kropelek Zooklek. PA202 pracowało u mnie prawie 5 lat, po czym wymieniłem je na nowe. W starym (mniejszym) akwarium żywicę regenerowałem jak NO3 dochodziło do 20, w obecnym nowym (większym) dopiero jak przekracza 30, przy czym w starym akwarium miałem dużo mniej ryb niż obecnie 😉 .  W obu przypadkach pierwszą regenerację robiłem po 26-28 tygodniach czyli po ok pół roku. Przy regularnych cotygodniowych serwisach zużywam i podmieniam ok 120 l wody (30%), a gdy NO3 dochodzi do 30 to robię większą podmianę (ok 50%). Gdy kolejne 2 pomiary (co 2 tygodnie) pokazują 30 to planuję regenerację i oczywiście razem z nią znaczącą podmiankę wody (nawet 70%). Czas pomiędzy kolejnymi regeneracjami stopniowo malał i początkowo było to ok 20 tygodni, aż doszedłem do 12-14 tygodni. Od marca 2024 mam nową żywicę, którą regenerowałem po raz pierwszy we wrześniu. Zaskoczeniem dla mnie było to, że już po 4 tygodniach od regeneracji N03 podskoczyło do 30. Na szczęście kilka większych podmian i NO3 spadło, ale po kolejnych 4 tygodniach znowu wskoczyło na 30 i tak się już utrzymuje - dla jasności Zoolek pokazuje pomiędzy 20 a 50. Tak szybki czas po którym żywica mi się zapchała po pierwszej regeneracji wzbudził moje zaniepokojenie i stąd moja ostatnia dociekliwość i aktywność w tym wątku 🙂  Za tydzień planuję regenerację nowym sposobem, o którym pisałem poprzednio - 30 litrów solanki ok 3% (1kg soli), powolny, pojedynczy przepływ przez blok z żywicą. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 
    • W akwarystyce problemem jest wiązanie DOC przez żywice. Przy stacji uzdatniania nie ma problemu. Producent określa parametry regeneracji w kolumnie, gdy DOC nie jest problemem. Warunki regeneracji pewnie są tak ustawione, żeby było dobrze (zużycie solanki, czas, efekt) a nie najlepiej (efekt?). Która metoda jest najskuteczniejsza (i co to znaczy)- trzeba zrobić eksperymenty. Pytanie czy bardziej wymagająca metoda regeneracji da na tyle wyraźny efekt, by było warto ją stosować. Myślę że najlepsza (efekt) będzie regeneracja w kolumnie z bardzo wolnym przepływem, solanką z ługiem sodowym (żrący!). Najlepiej na ciepło (do 60 stopni z ługiem). Napisz proszę o wynikach swoich eksperymentów
    • Ja od lat używam takiej owaty: https://allegro.pl/oferta/wloknina-poliestrowa-filtrujaca-owata-600-g-8994288263 Nie pyli i idealnie filtruje wodę - polecam.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.