Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Malawi 300L, filtr wew fluval 4 plus, (paramaetrow wody nie znam, wiem tylko ze jest twarda) kubel w tym tygodniu. Akwa dziala od miesiaca , po tygodniu wpuscilem rybki.. obsada liczebna - 40 sztuk i 3 sumiki... (saulosi, maingano, caruleus, red-red, demasoni, i takie srebrne albo w ciapki).

No wiec zaczely padac,zawsze jedna na oko na tydzien.. zeby jakos zle wygladaly to nie widze... ale siedzi na piasku.. albo chowa sie w dziurze, za kamieniem, chociaz pokarm przyjmuje.. na nastepny dzien pokarmu juz niechce, traci kolory i kolejnego juz odlawiam trupka :-(

najlepsze jest to ze reszta jest zwawa, tylko zawsze pojednyncza sztuka czuje sie zle. aha niezalezne jest to od wielkosci ryb, ale ogolnie to wszystkie sa mlode...

aaa i czasem ta chora ma atak i ja tak porzadnie zatrzasnie na boki, poociera sie po tym o piasek i zlapie pyskiem tak dosc duzo powietrza tzn wody..

Opublikowano

No cóż do tematu podszedłeś na poziomie na poziomie 5-latka.

1. Wpuściłeś ryby do nieustabilizowanego akwarium.

2. Nie masz szans na stabilizacje bez kubła, choć lepiej późno niż wcale.

3. Obsada kompletnie niedobrana pod względem diety, zachowań agresywności w stosunku do litrażu i warunków. Mam nadzieje, że to w ciapki to nie venustus.

Ryby mogą padać z wielu powodów. ja stawiałbym na skoki parametrów w akwa, które wykańczają najsłabsze sztuki.

Chcesz pomocy to na pewno ją na forum otrzymasz, ale pierwsze co zrób, żeby błąd naprawić to kup testy: No2, No2, Ph, Kh, Gh. Później je wykonaj i daj wyniki wody. No i koniecznie kubeł z wkładem biologicznym i prefiltrem. On powinien hulać dawno przed rybami :!:

Opublikowano

Nimbochromis venustus <= takiego nie mam... ale wszystkie jedza suchy, spirulina i wybarwiajacy tropical chichlid color.. zra jak szalone...

Opublikowano

Ehh..Już nie raz nie dwa było na forum,że najpierw czytać,uczyć się a później działać. Takie posty ratunkowe muszą sie w końcu skończyć. Kurcze, u ciebie po prostu nie ustabilizowała się równowaga azotowa,czyli akwa jest niedojrzałe.To,że miesiąc woda stała nic nie znaczy.A apropos parametrów : nie znam,ale wiem,że jest twarda..Proszę..Troszeczkę myślenia...Nie możesz trzymać pyśków nie znając podstawowych parametrów wody ( już o no2 nie wspomnę ,bo się za bardzo denerwuje).Proszę poczytaj troszkę :roll:

Opublikowano

no coz ryby maja to do siebie ze jedza jak szalone nawet w zlych warunkach, a przy takiej liczbie narybku filtrze wew. i niedojrzalym akwa to obawiam sie ze padna Ci wszystkie :(

najlepiej oddaj komus ryby i doprowadz filtracje biologiczna do porzadku.

Opublikowano

Rzadko się odzywam przy podobnych okazjach ale ... ręce opadają. Woda twarda ... chyba sądząc po kamieniu w czajniku. TESTY od tego są żeby je używać, taniej jest kupić testy niż stracić ryby !!!

Opublikowano

Nie wiem czy to z Tobą rozmawiałem na GG całe popołudnie ale otrzymałes wskazówki. Moze przypomne :

redukcja obsady

zakup podstawowych testow

start kubełka z zastosowaniem szczepów bakterii

ograniczenie karmienia do minimum

codzienne dolewki szczepów bakteri

podmiana wody

odmulanie dna

co kilka dni przeprowadzac testy

Szczegóły masz na GG . A glonojad zyje ?

Opublikowano

glonojad jest od tygodnia i zyje kamien z glonow i okrzemkow czysci w zadziwiajaco szybkim tepie... a jest co zbierac...

Opublikowano

Czyli jednak to Ty. Mam tylko nadzieje ,ze te 3-4 h ktore przegadalismy na GG nie poszły na marne. Masz juz testy ?