Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
On 8/28/2026 at 6:02 PM, Tomek_F said:

Te 70 to panel filtracyjny, czyli w zasadzie sump, tyle że na poziomie akwarium. Woda spływa grzebieniem szerokosci 100 cm do pierwszej komory, która ma ok 45x100x65 cm. Wpada na warstwę waty 45x100, pod którą bezpośrednio jest lawa w workach. Kolejno przepływa do komory pompy skąd trafia do akwarium wylotem 40 mm.

Czyli masz tylko dwie komory, tak? Jaki poziom wody w nich trzymasz? 

Opublikowano
W dniu 28.08.2026 o 19:02, Tomek_F napisał(a):

Te 70 to panel filtracyjny, czyli w zasadzie sump, tyle że na poziomie akwarium. Woda spływa grzebieniem szerokosci 100 cm do pierwszej komory, która ma ok 45x100x65 cm. Wpada na warstwę waty 45x100, pod którą bezpośrednio jest lawa w workach. Kolejno przepływa do komory pompy skąd trafia do akwarium wylotem 40 mm.

Panel filtracyjny ma chyba tylko jeden mankament. Czyni jeden z boków wizualnie niedostępnym.

Poza tym same plusy. Objętość, bezpieczeństwo, niski pobór energii

Można zrobić też z wlot otworem na dole. Widziałem takie rozwiązanie na czeskich hodowlach.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bojar napisał(a):

Panel filtracyjny ma chyba tylko jeden mankament. Czyni jeden z boków wizualnie niedostępnym.

Poza tym same plusy. Objętość, bezpieczeństwo, niski pobór energii

Można zrobić też z wlot otworem na dole. Widziałem takie rozwiązanie na czeskich hodowlach.

Są badania naukowe, które mówią, że bakterie nitryfikacyjne najlepiej działają w ciemności :) Także najlepiej zakryć wszystkie ściany panelu, z góry również.

edit.

Źle zrozumiałem wypowiedź Piotrka, zapewne chodziło mu u brak widoku ryb z jednego boku :) Sorki

Edytowane przez darianus