Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a ja krewetki rozmrażam i wrzucam w całości, po co melakser jak mam pyszczaki ?

rozwalaja krewetkę aż trza, zostaje tylko czasami pancerzyk który wyławiam przy podmiance.

Opublikowano

Tu yaro właśnie się różnimy w podejściu do karmienia krewetką ,gdyby zależało mi głównie na mięchu zawartym w skorupiaku podawałbym coś innego. Mnie właśnie zależy na tym aby podawać im składniki balastowe zawarte w pancerzu skorupiaka (chityna) która jest znakomitym składnikiem wspomagającym trawienie , jak i na wapniu który też tam w bardzo dużych ilościach jest. Dlatego ja mielę krewetkę żeby ją wciągneły w całości a Ty co dla mnie akurat jest najważniejsze w tym pokarmie wyrzucasz.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

podepne sie troszke. Mam mlode souluski, cale 9 sztuk, kupilem im ostatnio artemie mrozona,wrzucam polowe takiej kostki, oczywiscie, wczesniej rozmraza sie chwilke. Wyda mi sie ze ta polowa to i tak duzo, poza tym, zauwazylem ze niektore po podaniu artemi zaczynaja sie wycierac. Moze za duzo daje i dlatego. Co myslicie wogole o karmieniu takich mlodych ( maja ok 4-5cm) mrozonka. Boje sie poza tym, ze wraz zmrozonym jedzeniem mozna przemycic do akwa jakies cholerstwo.

Opublikowano

Mrożonkami (cyklop i mysis) karmie swoje sauloski od początku czyli od 2 centymetrowych rybek i negatywnych skutków nie zauważyłem, podaje je raz na tydzień/dwa tygodnie, a przed i po mrożonce troche spruliby na lepsze trawienie. :wink:

„Zaczynają się wycierać” czyli podchodzą do tarła czy ocierają się np. o kamienie?

Tarła po mrożonka nie zauważyłem, ale ciekawe czy to ma wpływ na roślinożercę. Pielęgniczki dla przykładu nie podchodziły w ogóle do tarła jeśli karmiłem je tylko pokarmami suchymi - nawet jeśli to trwało dłuższy okres – po podaniu mrożonek lub pokarmu żywego tarła były natychmiast

Opublikowano

hah, no tak, wycieraja sie, znaczy ze wycieraja sie o piasek, zauwazylem ze dzieje, sie to po artemi, tak jak napisalem moze za duzo tego daje i za czesto. Teraz mniejsze porcje i raz na tydzien, moze byc...