Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W akwa mam no2 - 0, NO3 - ) i zmierzyłem dzis wieczorem testem Zooleka PO4 i wyszło ok. 2mg/l. - to dużo - wiem. Zbadałem wodę z kranu - 0mg/l. Jak można zbić - oprócz cotygodniowe podmiany, którą robię regularnie zbić fosfor? mam trochę problemów z sinicami.

Opublikowano

Są wkłady do filtrów pochłaniające fosforany, jest też chemia wiążąca PO4. Ale jeśli w kranie masz 0, to coś musi je uwalniać. Podstawowe przyczyny to:

1. Brak regularnych podmian wody

2. Nie odmulane dno (może gdzieś leży martwa ryba ??)

3. Karmienie ryb (może zbyt obfite)

4. Nawożenie roślin

Chemia to ostateczność, najważniejsze to znaleźć przyczynę, a podmiany wyeliminują problem. Stosowanie chemii bez usunięcia źródła problemu może doprowadzić cię do "uzależnienia" się od chemii. Wygoogluj "fosforany akwarium problem" znajdziesz trochę do poczytania

Opublikowano

hmmm...

-podmiany co niedziela ok. 35l odstanej co najmniej 24h + aqutan + soda

-wszystkie pysie żyją

-staram się odmulać dno - wiadomo jak to jest z piaskiem...

chemii nie chce - wiadomo jak to jest - jak się raz zastosuje to tylko się zakłóca stabilizację - nic więcej

Opublikowano

Hikari Exel, Sera granu green , ale najwięcej Tropical spirulina forte i Tropical mieszanka malawii, oraz tetra pro vegetanble... To chyba dobra karma prawda? raz na 2 tygodnie mrożony wodzień

Opublikowano
Witam. W akwa mam no2 - 0, NO3 - ) i zmierzyłem dzis wieczorem testem Zooleka PO4 i wyszło ok. 2mg/l. - to dużo - wiem. Zbadałem wodę z kranu - 0mg/l. Jak można zbić - oprócz cotygodniowe podmiany, którą robię regularnie zbić fosfor? mam trochę problemów z sinicami.

Np. wypełnienia usuwające fosforany:

JBL PhosEx 600g lub JBL Clearmec plus 1l.

Na ile są skuteczne nie wiem, ale wody nie masz za dużo więc może dadzą rade.

Opublikowano
Hikari Exel, Sera granu green , ale najwięcej Tropical spirulina forte i Tropical mieszanka malawii, oraz tetra pro vegetanble... To chyba dobra karma prawda? raz na 2 tygodnie mrożony wodzień
jak nie sypiesz zbyt dużo to nie powinno to być przyczyną
Opublikowano

sypię mało. Tak że nic nie spada na dno i szybko znika z powierzchni. Zrobiłem dziś test wody której używam do podmian z wynikiem zerowym. Po podmianie wartość spadła niewiele ok. 1,5mg/l. Jeszcze dużo. Chyba pokuszę się o wkład do kubła - JBL PhosEX. Stosował go może ktoś z Was?

Opublikowano

no i od dzisiaj robię test. Dziś jak co tydzień podmiana wody i do kubła powędrował woreczek z SERA Phosvec. Zobaczymy jakie będą tego rezultaty...