Skocz do zawartości

Jak często i ile podmieniacie wode w akwarium Malawi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie małe pytanie. Mam akwarium 300 litrów. I chciałem się spytać jak często i ile podmieniacie wode w akwarium Malawi? Ja się staram co tydzień 25%. Ale przyznaje że czasami wychodzi to nawet co dwa tygodnie tak 2/5 akwarium podmieniam. Nie wiem czy to prawidłowo. Ponad dwa tygodnie to już nie przesadzam. Mam w głowie stare książki profesora Kornobisa gdzie pisał on o "starej i świeżej" wodzie. Ta stara to taka powyżej dwóch tygodni. Szkoda że odszedł w 2008 roku, w wieku 60 lat. Młody chłop jeszcze był.

Opublikowano

Ja robię podmiany raz w tygodniu około 15% i u mnie to się sprawdza. Przy większych podmianach około 30% często ryby ocierały się o kamienie.

Opublikowano

No ja staram się pilnować tych 25% co tydzień ale człowiek nie tylko akwarium żyje. I ja osobiście nie zauważyłem aby moje ryby ocierały się o kamienie. Wręcz przeciwnie jakby nowe siły w nie wstąpiły bo są żywsze i chętniej pływają.

Opublikowano

Podmiany to zazwyczaj indywidualną sprawą każdego akwarium. Zależy od ilości wody w nim, obsady, zmieniających się parametrów.

Jeżeli robisz podmiany i jest ok, to super, jeżeli zaczyna dziać się coś niepokojącego, znaczy, że trzeba szukać przyczyn.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Podmiany robi się dla ryb, a nie dla schematu...obserwacja ryb i parametrów wody prawdę Ci powiedzą.

Mam stałą automatyczną podmianę... wg mnie rewelacja. Polecam 

Edytowane przez crav
  • Lubię to 5
Opublikowano

Jeszcze mam pytanie w kwestii podmian. Czy stosujecie antychlor lub inny środek uzdatniający wode? Bo czytam w necie i troche zgłupiałem. Jedni mówią że trzeba stosować inni że nie. Ja jestem łodzianinem i mam bardzo dobrą jakościowo wode ponieważ w 90% jest pobierana ze studni głębinowych a reszta z Pilicy. Ale no nie wiem, jak to jest? Mam dwa antychlory JBLa i Zoolka i nie wiem czy użyć.

Opublikowano

Generalnie oprócz konieczności "czyszczenia instalacji" wodociągi nie stosują już chloru.

Dla bezpieczeństwa można używać tzw "ustrojstwa" - poszukaj na forum

Ja od ponad 30 lat leje prosto z kranu

Opublikowano

Uzdatniacza używam za każdym razem. U mnie woda jest chlorowana i to czuć. Z wyników badań dla wody uzdatnionej jest że chlor wolny wynosi 0,19 mg/l .

Opublikowano

Zrobiłem właśnie podmiane wody tak z 70 litrów i zastosowałem Biotopol czyli uzdatniacz i dodałem jedną łyżeczke sody oczyszczonej.