Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Jestem nowy na forum oraz w "艣wiecie Malawi" wi臋c witam wszystkich!聽馃

S艂owem wst臋pu, z akwarystyk膮 jestem zwi膮zany od dzieciaka, pierw akwaria og贸lne, potem ro艣linne, ostatnie lata to biotop Amazonii, a teraz nadszed艂 czas zmieni膰 biotop na Malawi.

Planuje wykorzysta膰 akwarium Juwel RIO 350, filtr FX6 + t艂o strukturalne z komor膮 filtracyjn膮 (wyrzuci艂em oryginalny Bioflow L) z zamiarem wykorzystania pustej komory w tle.

Pytania:

Plan zak艂ada zrobienie w tle otwor贸w zasysaj膮cych i wrzucenie do komory pompy Jabao DCT 3000 lub 4000, z wyj艣ciem na zewn膮trz po przez w膮偶...

Tutaj mam pytanie do os贸b kt贸re przerabia艂y podobny temat, gdzie i ile wykona膰 otwor贸w? aby uzyska膰 najlepszy efekt filtracyjny?

OTWORY ZASYSAJ膭CE:

1 - czy tylko dolny otw贸r zasysaj膮cy,

2 - czy dodatkowo u g贸ry tzw. grzebie艅 przelewowy?

OTW脫R WYLOTWY:

3- otw贸r wylotowy (wyj艣cie z pompy) za pomoc膮 w臋偶a wychodz膮cego przez wyci臋ty otw贸r tle u g贸ry?

4-聽otw贸r wylotowy (wyj艣cie z pompy) za pomoc膮 w臋偶a / rurki, wyprowadzonej luzem nad t艂em u g贸ry?

Pogl膮dowe zdj臋cia:

image.thumb.jpeg.20f1da30beddce746bd2b3efb24ced26.jpeg

widok na modu艂 / 聽komor臋 filtracyjn膮:

image.thumb.jpeg.506e3c0fb3e212b98f073d825b750370.jpeg

Wcze艣niej wykorzystywa艂em oryginalny wk艂ad Juwel bioflow, kt贸ry nieco inaczej dzia艂a艂, by艂 grzebie艅 przelewowy oraz pompa u g贸ry z rurk膮 kt贸ra zasysa艂a od 艣rodka i do艂u,

jeszcze nie wykona艂em otwor贸w, zastanawiam si臋 jak to optymalnie zrobi膰, aby uzyska膰 najlepszy przep艂yw w komorze,

PS. rozwa偶a艂em wykorzystanie Bioflow, zakrytego t艂em, ale czy to ma sens, komora w komorze...

z g贸ry dzi臋kuje za podpowiedzi,聽

pozdrawiam,
Darek

Posted

Mam zrobione dwa otwory fi35 blisko dna i tylko tyle. Wylot z pompy ustawiony tak, 偶e woda mocno faluje, wi臋c nie widz臋 sensu robi膰 dodatkowego grzebienia. Zreszt膮 zawsze taki grzebie艅 mo偶esz p贸藕niej dorobi膰. Pompa Jebao DCP-2500 ustawiona na 30% - ok. 10 W. Wk艂ad to mix K1 z g膮bkami 20-30 PPI. Woda kryszta艂, a d艂ugo艣膰 akwarium to 260 cm.

• Like 1
Posted

faktycznie, Grzebie艅 mo偶e b臋dzie zb臋dny,
a wylot masz zrobiony / wyci臋ty otw贸r w tle?
czy czy niezale偶nie rurk膮 z pompy poza t艂em?

Wys艂ane z iPhone za pomoc膮 Tapatalk

Posted
3 godziny temu, Darek77 napisa艂(a):

faktycznie, Grzebie艅 mo偶e b臋dzie zb臋dny,

Ja bym od razu robi艂 grzebie艅. 艁adnie usuwa wszelkie nieczysto艣ci z tafli wody.

Posted

Hej. We藕 prosz臋 pod uwag臋 parowanie wody, nie my艣la艂em, 偶e a偶 tak w tydzie艅 potrafi obni偶y膰 si臋 poziom wody,

na dzi艣 wyci膮艂 bym g艂臋biej "okienko" na skimmer od g贸ry t艂a.

(Dla okrasy taktyczna fotka z boku akwarium :) ).

IMG_1450.JPG

• Like 1
Posted
3 godziny temu, SlavekG napisa艂(a):

Ja bym od razu robi艂 grzebie艅

Ja r贸wnie偶. Tafla wody b臋dzie lepiej kr膮偶y膰, a w rogu gdzie jest filtr, zawsze ta cyrkulacja jest troch臋 gorsza. No i b臋dzie to te偶 jakie艣 uzupe艂nienie poziomu wody, gdyby pompa mia艂a mocno go obni偶a膰.

Posted
17 godzin temu, Darek77 napisa艂(a):

wylot masz zrobiony / wyci臋ty otw贸r w tle?
czy czy niezale偶nie rurk膮 z pompy poza t艂em?

Uwa偶aj tylko, by nie wycina膰 otworu na wylot z pompy zbyt nisko wzgl臋dem lustra wody. Ju偶 nawet nie rzecz w tym, 偶e nie b臋dzie dobrze porusza艂 tafl膮 (napowietrzanie), ale obni偶y si臋 przez to poziom wody w module filtracyjnym. Nie jestem fizykiem, ale to chyba w miar臋 logiczne, co艣 jak system naczy艅 po艂膮czonych - no bo dlaczego woda w filtrze ma d膮偶y膰 do wyr贸wnania poziomu do tafli w akwarium, skoro ma wylot znacznie ni偶ej?

Posted (edited)

@TomekT聽to co napisa艂e艣 brzmi w艂a艣nie nie logicznie. System naczy艅 po艂膮czonych polega na tym, 偶e niezale偶nie, w kt贸rym miejscu zrobisz otw贸r to w obu "naczyniach" b臋dzie zawsze ten sam poziom wody. I teraz wszystko zale偶y od wydajno艣ci pompy. Je偶eli otw贸r, przez kt贸ry woda dostaje si臋 do modu艂u b臋dzie na tyle du偶y, 偶e wp艂ynie tam wi臋cej wody ni偶 wydajno艣膰 pompy /h to poziom w module nigdy si臋 nie obni偶y, nawet jak otw贸r wylotowy b臋dzie przy samym dnie modu艂u. To tak w teorii, nie bior膮c pod uwag臋 opor贸w przep艂ywu stawianych przez g膮bk臋 czy inne media.

Edited by Bartek_De
  • Like 2
Posted (edited)

@Bartek_De聽Jasne, co do teorii pe艂na zgoda. Tyle, 偶e zrobienie otworu wlotowego o przepustowo艣ci wi臋kszej, ni偶 wydajno艣膰 pompy sprawi艂aby, 偶e zasys m贸g艂by du偶o gorzej spe艂nia膰 swoj膮 rol臋, albo wcale, a nikt nie konstruuje filtr贸w w ten spos贸b. Mo偶e tu jest pies pogrzebany.

Po prostu kojarzy mi si臋 takie co艣 z przeogromnego w膮tku na forum o filtrze kasetowym, 偶e kto艣 zrobi艂 wylot w po艂owie wysoko艣ci kaseciaka i dziwi艂 si臋, 偶e mu si臋 poziom wody obni偶y艂. No, ale mo偶e to by艂o podyktowane wypadkow膮 kilku innych czynnik贸w i fizyka zadzia艂a艂a inaczej, ni偶 w "normalnym" systemie naczy艅 po艂膮czonych. Nie chce mi si臋 tego szuka膰, ten w膮tek ma prawie 200 stron...聽馃槈

Edited by TomekT
  • Like 1