Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do Aquaela i jego filtrów wewnetrznych to niestety sie podłączę . Miałem 1000-kę i jako nowy chodził ok do miesiąca- potem jak przepływ spadł to nawet 3 krotna wizyta w serwisie mu nie pomogła , na nowy wymienic nie chceli - sprzedałem .

Kupiłem nastepny - tym razem polecany Cirqulator 1100 . Ta sama historia z tym , ze ten od poczatku dmuchał słabo . Został i pracuje w kotniku ale dmucha gorzej niz pompa Aqua Szut 750 ! I to chyba bym Ci polecał tylko w wersji 1000l/h .

Wraz z urzywanym baniakiem dostałem też dwa inne filtry Aqua szuta i chodza naprawde wysmienicie - sa to filtreki 750 i 1000 o tej samej konstrukcji co UNIFILTER ale daja rade . Dlatego zastanawiam sie gdzie Aquael popelnil blad przy projektowaniu , bo jak widac jeden może , a drugi juz nie ( obaj producenci to made in poland ) ?

Opublikowano

macie rację....mimo tuningu słabo dmucha... Chciałbym mimo wszystko zastosować typowy filtr z dużym przepływem a nie głowicę z gąbką... Kupić fluvala???

Opublikowano
macie rację....mimo tuningu słabo dmucha... Chciałbym mimo wszystko zastosować typowy filtr z dużym przepływem a nie głowicę z gąbką... Kupić fluvala???

Ma to jedna niezaprzeczalna zalate - nie brudzi wody podczas wyciagania .

Nie wiem jakie wymiary ma Twoja 170-ka. jesli masz dlugosc ok 110 cm polecam Blumodulara 03 - z tym ,ze musial by byc to rowniez gleboki baniak bo filterek jest dosc wysoki (ok.40cm) i w dodatku musi byc schowany ok 5 cm pod tafla bo inaczej wode Ci bedzie z akwa wylewal :)

http://www.allegro.pl/item368890801_fer ... sklep.html

Swoja droga zastanawia mnie litraz jaki podaje w wersji max dla tego filtra producent . Otoz akwa musi byc min. 50 cm wysokie by pomiescic filtr i podłoże, musi byc min. 120cm długie by nie wylewał wody , no i podejżewam ,że jednak te 50 cm szerokosci tez juz takie zbiorniki maja wiec spokojnie do 300 l sie nadaje . Wiem na pewno ,ze do 450l jest za maly !

Jest dosc drogi , podobniej jak fluval .

http://www.allegro.pl/item368891133_flu ... itrow.html

Tu jest odrobine tanszy i z darmowa wysylka -

http://www.krakvet.pl/ferplast-blumodul ... -8648.html

Z tanszych polecam AquaSzut Senior 1000 .

http://www.allegro.pl/item367542326_aqu ... 0_bio.html

W calosci popieram opis . Poszukaj tylko nowego - bedziesz mial gwarancje typu door to door , co w przypadku innych firm nie jest juz tak oczywiste ( tu in plus pojawia sie serwis aquel-a , ktory tez ma taka usluge )!

Opublikowano

dziś dokonałem Tuningu mojego nowego Fluvala 4+ - średnica rury 22mm (od zimnej wody-system rur wodnych klejonych) w rurce 3 otwory 9 mm na 2/3 wysokości. Do tego wata JBL Clermec. Zobaczymy jak to będzie działać - na razie widać, że przepływ w porównaniu do Aquaela uni1000 to niebo a ziemia! dmucha 2 razy lepiej. To był dobry zakup.....Napiszę jak oczyścił wodę.

Opublikowano

Ja w 240l mam chińskiego 1500l/h dmucha tak, że jak ustawię zaraz pod powierzchnię to wiry robi. Filtr przez pierwszy tydzień był głośny, teraz pracuje trochę ciszej. Idzie spać.

Opublikowano

Nitka ale w ogóle nie zauważyłeś zmiany po tuningu? Bo ja też mam tego aquaela i też jestem niezadowolony. Po paru dniach sapie mi jak lokomotywa, b. szybko się zapycha i cyrkulację tez daje słabą. Napisz albo lepiej zamieść zdjęcia jak stuningowałeś, gdzie wierciłeś te dziury. Ciekaw jestem bardzo, czy w ogóle nic to nie dało czy jedank cosik tak? Czy sądzisz że nawiercanie dolnego pojemnika zakrywającego rury ssące z gąbkami coś by dało, dodatkowy ciąg, etc.? Na razie chciałbym może stuningować ten filtr a latem może kupie jakąś głowicę...

Opublikowano

hmmm. No wiesz... ten Aquael może trochę zyskał na mocy - ale nie wiele. Jedno co na "+" to gąbki zaczęły brudzić się na całej powierzchni. Jak zdejmiesz te szare kratki z przodu filtra to cały ten plastik podziurawiłem wiertłem nr 6 od przodu jak i od dołu. Było trochę lepiej ale nie tak jak obecny filtr Fluvala jest o niebo lepszy. Aquael odpoczywa sobie w szafie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

szkoda ze tego tematu nie bylo jakies pol roku temu tez mam ten filtr w 112 i jest do bani na poczatku byl ok ale teraz musze odmulac moje akwa co 2 dni bo patrzyc nie moge juz nawet nad glowica sie zastanawialem ale chyba wstrzymam sie jeszcze chwile bo i tak planuje zmiane akwa wiec co za tym idzie i filtrow

a tak a propo tuningu zastanawialem sie czy nie zrezygnowac z koszyka ze standardowymi gabkami, zatkac jeden z wlotow i sastosowac wieksza gabke ?? tak jak przy glowicach???

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.