Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie i Panewki

Temat rzeka- niemniej jednak chciałem go trochę uporządkować w głowie. Jakie żywice jonowymienne stosujecie w swoich kałużach, jakie mają przeznaczenie i jak są zastosowane (leżące w toni wody, upchnięte w kuble/korpusie, czy jeszcze inaczej)

Z tego wo wyczytałem stosuje się:

Purolite A502PS zamiennie z A520E - azotany

Purigen - azotany, ale drożej

MB-20 - ponoć na krzemiany

MB-400 - deminarizator

Purolite C-100E - wapń i magnez, zastepując je jonami sodu

Coś jeszcze z ciekawych rozwiązań mamy dostępne na rynku? Co warto zastosować - ewentualnie co warto zamienić i na co?

Edytowane przez Lucjan23
Opublikowano
3 hours ago, Lucjan23 said:

Co warto zastosować - ewentualnie co warto zamienić i na co?

A z którym parametrem wody masz problem? 

Opublikowano

Jeszcze z żadnym, ale dopiero co we Wtorek wpuściłem narybek - zapewne w najbliższej przyszłości zaczną się problemy z NO3 i DOC

Chciałem za wczasu przyswoić trochę wiedzy w temacie żywic i przygotować co nie co.

Opublikowano

Problemy z NO3 się nie zaczną, jeśli będziesz pilnować podmian wody. DOC też jest raczej pomijalne, bo nie masz roślin, które są jego głównym źródłem. Krzemiany, wapń i magnez to chyba raczej temat dla morszczaków.

Dobrze, że przygotowujesz się wstępnie na potencjalne problemy, ale prawidłowo prowadzone akwarium z obsadą odpowiednią do litrażu i odpowiednimi podmianami nie potrzebuje żadnych żywic. Monitoruj parametry wody w baniaku i kranówki, podmieniaj regularnie wodę i będzie git. 

Opublikowano

Ja np podmieniam około 45% wody i staram się robić to regularnie. Woda jest ok. Ale problemy mogą się pojawić jak stwierdzisz że będziesz podmieniać np 10% wody albo robić tylko dolewki, albo to wszystko np co 2-3 miesiące. Wtedy może być kłopot. Każde akwarium jest inne i w niektórych będzie wszystko szło łatwo a w niektórych prawie identycznych trzeba bardziej dokładnie wszystkiego pilnować. 

Pomyśl o "ustrojstwie" do podmiany wody, najlepiej z podwójnym filtrem węglowym i będzie dobrze. Małe ryby mało smrodza i wszystko długo działa wręcz idealnie, a dopiero jak podrosną i jest ich dużo to robi się malutki rybny chlew :)

Używałem różnych żywic a teraz już mi się nie chce żadnych używać i najlepsze co można zrobić to podmiana wody. 

Oczywiście to moje zdanie:) 

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, Lucjan23 napisał(a):

Jeszcze z żadnym, ale dopiero co we Wtorek wpuściłem narybek - zapewne w najbliższej przyszłości zaczną się problemy z NO3 i DOC

W Malawi z powodu braku lub śladowej ilości roślin nie spotkałem się z problemem z DOC.
Problemy są z NO3 właśnie z powodu braku roślin.

Dlatego jest sens używania żywic.  U mnie od wielu lat Purolite A520E. Pierwszą wymieniłem po chyba 8 latach. W sumie niepotrzebnie bo dalej działała.

Opublikowano

Ja stosowalem kiedyś PA202 w filtrze liniowym 2" z pompką hydor pico 250, jest to zamiennik dla purolite a520.

Teraz tylko regularne podmiany i jest ok.