Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zgadzam się że jest to rzecz warta posiadania - dlatego sam mam DIY 36 W w budowie :]. BTW Gdyby ktoś potrzebował świetlówki Uv 36 to mam nadmiarowe i moge w rozsądnej cenie odsprzedać

Opublikowano

Używam lampy od pół roku,ale włączam ją na 1-2 dni w tygodniu i to nie ze względu na szczędności bo ma tylko 9W.Wcześniej miałem problem z pierwotniakami(tzw.mleczna woda)że nawet chemia i zaciemnienie nie pomagało ryby sie dusiły.Jednak uważam że jeżeli woda ma wszystkie parametry i klarownośc dobra nie ma potrzeby jej włączać-przciez w naturze nie ma lamp UV ,a zycie toczy sie dalej :)

Opublikowano
przciez w naturze nie ma lamp UV ,a zycie toczy sie dalej :)

Na pewno nie ma ??

Spójrz w górę gdy ta lampa swieci w słoneczne dni ;)

Opublikowano

Jako , ze mineło ok. 2 tyg od ostatniego wyłączenia lampy UV - znów gloniska przestały mi rosną . Jeszcze nie obumieraja ( po prostu nie widac ich leżących na piasku czy sciągnietych do filtrów) ale widocznie nie rosna i ich ubywa ( podejżewam , ze rybki jednak troche je podskubują) . Kolejny juz zbieg okoliczności czy jednak lamapa UV pomaga glonom ?

Może za miesiąc , dwa zrobic test i spróbowac ponownie włączy ja i zobaczymy czu znów zaczną rosną ?