Lucjan23 Opublikowano 13 Stycznia 2025 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2025 (edytowane) Witam, Palety pojechały spać - koniec z talerzami. Po obsadzie zostało akwa 300l (120/50/50) na sumpie, pompa 4000l obiegowa, całość do zaaranżowania. Kwestie aranżacji powiedzmy ogarniam - piach z Casto, kamienie ze składu lokalnego, itd, itd., ale mam zagwozdkę w temacie obsady. Może ktoś pomoże dobrać coś w miarę łagodnego, kolorowego i żeby cieszyło oko - akwa stoi pomiędzy salonem, a kuchnią, więc każdy zagląda. Na znanym portalu zainteresowała mnie oferta użytkownika Kolcobrzuch-PL - Prosiłbym o pomoc w doborze obsady - totalnie nie jestem w temacie, a im więcej czytam tym mniej wiem - nie ciachałbym za tydzień pisać, że jeden "BMiarz" trzęsie mi baniakiem i co chwile wyławiam "zwłoki z Wisły". Znalazłem też innego dostawcę, ale duże braki aktualnie https://rybypyszczaki.pl/123-ryby-pyszczaki-malawi Może wy macie jakichś godnych dostawców z wysyłką lub z okolic Szczecina. Jeszce raz dziękuje Edytowane 13 Stycznia 2025 przez Lucjan23
darianus Opublikowano 14 Stycznia 2025 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2025 Jeśli chodzi o zakup ryb, to wg mnie najlepiej wybrać się bezpośrednio do hodowcy i kupić całą obsadę z jednego źródła. Niedaleko Szczecina w Choszcznie jest Malawi Mbuna World ale nie wiem czy jeszcze działa. https://www.facebook.com/profile.php?id=100063585970589
Lucjan23 Opublikowano 14 Stycznia 2025 Autor #3 Opublikowano 14 Stycznia 2025 20 minut temu, darianus napisał(a): Jeśli chodzi o zakup ryb, to wg mnie najlepiej wybrać się bezpośrednio do hodowcy i kupić całą obsadę z jednego źródła. Niedaleko Szczecina w Choszcznie jest Malawi Mbuna World ale nie wiem czy jeszcze działa. https://www.facebook.com/profile.php?id=100063585970589 Niestety nie prowadzi już hodowli
lukBB Opublikowano 14 Stycznia 2025 #4 Opublikowano 14 Stycznia 2025 (edytowane) Witaj na forum. Przy takim litrażu myślę, że z mniejszej mbuny czyli np Chindongo/Pseudotropheus coś byś wybrał. C. Saulosi to taki standard na początku przygody z Malawi i w mniejszych zbiornikach, masz 2 kolory w jednym gatunku. Melanochromisy odpuść, rosną duże, Auratus jest mniejszy ale jest bardzo terytorialny i agresywny, będą trupy. Metriaclimy też rosną duże więc Red/Red nie bardzo. 120x50 dla P.Acei nie jest wystarczające. Może taka obsada? 1. C. Saulosi 2. P. C. Maingano 3. P. Prelmutt Tych dwóch sklepów tutaj nikt nie polecał. To sklepy a nie hodowle. Z wysyłką to masz: Jacek Stuś - Pielęgnice Afrykańskie Malawian - Hodowla Pielęgnic Afrykańskich Luk&Raf - Hodowla Pyszczków Edytowane 14 Stycznia 2025 przez lukBB
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Stycznia 2025 #5 Opublikowano 14 Stycznia 2025 Poniżej masz ofertę klubowego partnera polecanego przez KM: https://tan-mal.pl/oferta-ryb/
Vrzechu Opublikowano 14 Stycznia 2025 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2025 @Andrzej Głuszyca niestety Tan - Mal chwilowo jest poza obiegiem. Mają jakiś gigantyczny remont - przebudowę i do odwołania nie prowadzą sprzedaży. Informacja sprzed tygodnia. 1
ziemniak Opublikowano 14 Stycznia 2025 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2025 Z wysyłką może być problem w najbliższym czasie. Chyba, że jeszcze trochę czasu Tobie zejdzie. W mojej opinii w tej chwili tylko Luk&Raf - Hodowla Pyszczków lub ew. Jacek Stuś - Pielęgnice Afrykańskie. Obie hodowle widziałem na żywo. Sklep bym odpuścił.
Lucjan23 Opublikowano 15 Stycznia 2025 Autor #8 Opublikowano 15 Stycznia 2025 Co byście z tego połączyli? 1. Pseudotropheus Elongatus Neon Spot 2. Pseudotropheus Elongatus Mphanga 3. Pseudotropheus Saulosi 4. Tropheops sp. Chilumba Gold 5. Tropheops sp. Olive Manda 6. Pseudotropheus Socolofi Albinos 7. Pseudotropheus Acei Luwala 8. Pseudotropheus Demasoni Pombo Rocks 9. Pseudotropheus Acei Itungi 10. Protomelas Boadzulu Red Empress 11. Otopharynx Lithobates Black Orange Dorsal
Mortis Opublikowano 17 Stycznia 2025 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2025 W dniu 15.01.2025 o 11:11, Lucjan23 napisał(a): Co byście z tego połączyli? 1. Pseudotropheus Elongatus Neon Spot 2. Pseudotropheus Elongatus Mphanga 3. Pseudotropheus Saulosi 4. Tropheops sp. Chilumba Gold 5. Tropheops sp. Olive Manda 6. Pseudotropheus Socolofi Albinos 7. Pseudotropheus Acei Luwala 8. Pseudotropheus Demasoni Pombo Rocks 9. Pseudotropheus Acei Itungi 10. Protomelas Boadzulu Red Empress 11. Otopharynx Lithobates Black Orange Dorsal Stąd bym wybrał ; Pierwsza opcja, obsada wszystkożerna Saulosi - charakterystyczny samiec z pięknymi samicami, będzie to wyglądało jakby były już dwa gatunki Acei - ciemna ryba, ale z takim perłowym połyskiem, osobiście bardziej podoba mi się z białym ogonem (Acei White tail) Jeśli jest potrzebny trzeci gatunek To Socolofi, ewentualnie można poszukać Cynotilapia Hara. Przy tym składzie możesz pogodzić dietę. Przewaga roślin, ale jak mięsny wpadnie nie zaszkodzi. Polecam pokarmy w formie płatków, są bezpieczniejsze. Druga opcja, obsada roslinożerna To tropheops, wybór dla Ciebie zostawiam, które zakupisz Demasoni - przepiękna ryba, ale trudna w utrzymaniu. Warto zakupić ich więcej. Może być dosyć agresywna. Jako trzeci gatunek dałbym Socolofi Trzecią opcją jest grupa ryb No Mbuna, czyli Protomelas i Otopharynx. Możesz ze sobą połączyć, tylko nie prędko Ci się wybarwią i mają nieciekawe samice.
Lucjan23 Opublikowano 17 Stycznia 2025 Autor #10 Opublikowano 17 Stycznia 2025 @Mortis Zmiana dostawcy i jJak to w życiu bywa raczej zastanawiam się nad zmiana gatunków i tak nowy pomysł to 3-4 gatunki spośród: 1. Chindongo saulosi 2. Iodotropheus sprengerae makokola red 3. Cynotilapia afra jalo reef 4. Pseudotropheus sp. elongatus neon spot 5. Metriaclima estherae red red W zanadrzu do podmiany ewentualnie: Melanochromis maingano Pseudotropheus sp. elongatus mphanga Melanochromis auratus
Rekomendowane odpowiedzi