Skocz do zawartości

Malawi 1/2 gatunkowe 200l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak na razie zbiornik zalany. Dokupiłem Aquael BIOCERAMAX 1600 do kubełka i włożyłem zamiast waty. Jeżeli chodzi o filtry gąbkowe to doradźcie mi jaką gąbkę dokupić bo te mi się wydaja za grube. Bakterii nie lałem i poczekam co będzie się działo ... nie spieszy mi się. Jak wszystko się ustabilizuje to rybki dopiero po 20 stycznia planuje.

Z innej beczki ... zakupiłem AQS stalową rurkę ze  skimmerem 16/22MM i mam problem z ustawieniem go. Chodzi mi o to że filtr ma dość dużą moc ssącą i ten skimmer "skacze" raz zasysa powietrze raz nie (góra - dół i tak w kółko). Macie jakiś patent na takiego skimmera? nie wiem czymś go na stałe na danej wysokości ulokować/przyczepić? Jeżeli macie taki patent to w jaki sposób to rozwiązaliście?

Edytowane przez MisQ1910
Opublikowano
23 hours ago, MisQ1910 said:

Jak na razie zbiornik zalany. Dokupiłem Aquael BIOCERAMAX 1600 do kubełka i włożyłem zamiast waty.

Po co? Twój Ultramax ma już w zestawie ceramikę, więcej złoża nie sprawi, że biologia będzie działać lepiej, tylko że mechanika będzie działać gorzej.

System ma w założeniu działać tak: gruba gąbka (ok 40ppi) wyłapuje najgrubszy syf, potem ta drobniejsza (ok 20ppi) wyłapuje drobniejszy, który przeleciał przez pierwszą, potem wata wyłapuje już najmniejsze drobinki i na koniec względnie czysta woda płynie przez ceramikę, gdzie bakterie robią swoje. Tzn. bakterie będą też sobie żyły na gąbkach, piasku, etc, ale ceramika to ich terytorium.

Link do skimmera nie działa, chyba podałeś coś co już kupiłeś. Bez loginu, hasła, numeru karty kredytowej, kodu CVV majfrend :mrgreen: nie zobaczymy co to. Daj link do samej aukcji. 

Opublikowano
1 godzinę temu, hilux napisał(a):

Link do skimmera nie działa, chyba podałeś coś co już kupiłeś. Bez loginu, hasła, numeru karty kredytowej, kodu CVV majfrend :mrgreen: nie zobaczymy co to. Daj link do samej aukcji. 

Fakt przez pośpiech przed świętami wkleiłem nie to co trzeba 🙃

Rurka wlotowa ze skimmerem:

https://trzmiel.com.pl/pl/p/AquaSteel-Stalowa-rurka-ssaca-ze-skimmerem-1622-mm/7394

Opublikowano
1 godzinę temu, hilux napisał(a):

System ma w założeniu działać tak: gruba gąbka (ok 40ppi) wyłapuje najgrubszy syf, potem ta drobniejsza (ok 20ppi) wyłapuje drobniejszy, który przeleciał przez pierwszą, potem wata wyłapuje już najmniejsze drobinki i na koniec względnie czysta woda płynie przez ceramikę, gdzie bakterie robią swoje. Tzn. bakterie będą też sobie żyły na gąbkach, piasku, etc, ale ceramika to ich terytorium.

Wszystko się zgadza, tylko gąbki im większe ppi tym drobniejsza. 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
On 12/24/2024 at 1:22 PM, MisQ1910 said:

Fakt przez pośpiech przed świętami wkleiłem nie to co trzeba 🙃

Rurka wlotowa ze skimmerem:

https://trzmiel.com.pl/pl/p/AquaSteel-Stalowa-rurka-ssaca-ze-skimmerem-1622-mm/7394

Tak na chłopski rozum to on zawsze będzie skakać, bo zasysa tyle samo z góry i z dołu. A wyregulować go nie masz jak. 

Odeślij jeśli jeszcze możesz, nietrafiony zakup.