Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Radiowski napisał(a):

podobno non-mbuna jest dużo cięższa pod względem utrzymania, zawachanie parametrów wody i już mogą być problemy

Moim  zdaniem nie, ale chyba celujesz w mbunę, choć nie do końca:

11 godzin temu, Radiowski napisał(a):

Z ryb które do tej pory przeglądałem urzekły mnie Melanochromisy Cyaneorhabdos

5 godzin temu, Radiowski napisał(a):

A non-mbuny?

W swoim pierwszym malawijskim zbiorniku miałem przez długi czas kilkusamcowe połączenie maingano z msobo (Metriaclima msobo Magunga - może już nie Metriaclima, bo teraz już nie interesuję się nazewnictwem mbuny). Uważam takie zestawienie za super. Pływały z nimi jeszcze Sciaenochromisy fryeri (kieszonkowe drapieżniki), ale nie miały lekko, bo na diecie raczej roślinnej raczej zbytnio nie prześcignęły wielkością mbuniaków, a wtedy naprawdę nie miały fajnie (choć nie było katastrofy). I przez pierwszy rok były jeszcze Cyrtocary moorii, które oddałem, bo uznałem że akwa 160cm (jakie wtedy miałem) jest za małe i jako mięsożercy nie pasują. Ale musze przyznać, że ta non-mbuna wyjątkowo dobrze pasowała do mbuniaków, bo szybko rosła mimo nie do końca dopasowanej diety i żyjąc we własnym świecie nie prześladowała mbuny. Według mnie maingano i msobo to nie są skrajni roślinożercy, a moorii to nie jest skrajny mięsożerca.

Akwa z mniejszą liczbą gatunków wielosamcowo uważam za ładniejsze i ciekawsze do zbiorników z wieloma gatunkami jednosamcowo.

Reasumując - na Twoim miejscu w akwa 200cm : docelowo kilkusamcowo maingano i msobo oraz harem Cyrtocar moorii (jeśli na starcie małe, to na początek w 200cm mbuna po 20szt, mon-mbuna np. 6szt)

Wszystko powyżej to oczywiście tylko moje zdanie 🙂  Powodzenia w hodowli !

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1