Padające ryby - akwarium 5 tygodni
-
Ostatnio przeglądający 1 użytkownik
-
Przez yaro · Opublikowano
Przewija się i zaznacza od razu przy tym, że to akwarium dla max jednego gatunku i tylko nielicznych gatunków ryb. Szkoda, że ludzie czytają po łebkach. Rozumiem Twoje rozgoryczenie, chęć zrzucenia choć części odpowiedzialności na innych, ale to nie tędy droga. Popełniłeś tak dużo błędów, że byśmy się zdziwili, że to by wypaliło. Prędzej czy później miałbyś kolejne problemy. Jeżeli chcesz zostać przy tym akwarium, zamknij cykl azotowy i pomyśl o odpowiedniej obsadzie, np. saulosi jednogatunkowo. -
Przez tomek80 · Opublikowano
Dzięki za jak widzę słuszne uwagi. Szkoda, że w ogólnych informacjach o Malawi są jak widzę inne min. standardy dla akwarium:) gdzie często przewija się litraż min 112-140 l. Ale człowiek uczy się na błędach..... -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Przy takim litrażu zapomnij o Malawi. Szkoda ryb i Twoich nerwów. Ale z powodzeniem możesz zainteresować się biotopem Tanganika i w takim litrażu spokojnie możesz trzymać np. "muszlowce". To tylko sugestia a Ty zadecydujesz sam. -
Przez Tomasz78 · Opublikowano
Przede wszystkim zacznijmy od tego że tak małe akwarium nie nadaje się dla żadnych pyszczaków z malawi. Pytanie jest czy chcesz mieć akwarium malawi czy po prostu jakieś akwarium z rybkami, bo jeśli jakieś tam akwarium z rybkami to polecam na ten litraż rybki żyworodne typu gupiki, molinezje, mieczyki - ale należy zaznaczyć że dla molinezji a zwłaszcza mieczyków 140l to minimum. Jeżeli chcesz się bawić w akwarium malawi to trzeba minimum 240l (120x40x50) a najlepiej im większe tym lepsze, i nie wszystkie gatunki pyszczaków nadają się na ten minimalny litraż. -
Przez Bartek_De · Opublikowano
Bez przesady. Nawet do 40 nie ma powodów do obaw. Nie ma potrzeby, temat już przeniosłem. -
Przez rafalniski · Opublikowano
NO3 20 w kranie to trochę słabo 😞 Purigen klaruje wodę a nie usuwa NO3 więc nic tu zdziała. Purolite A520 lub PureResin PA202 usuwają NO3, ale przy 20ppi w kranie szybko się zapchają i konieczne będą częste regeneracje 😞 Proponuję założyć nowy wątek w dziale Woda i zapytać jak skutecznie usuwać tak duże ilości NO3 z kranówki - ja w kranie mam zerowe NO3 więc tu raczej nie pomogę, ale na pewno na forum ktoś ci coś doradzi. Bakterie są OK, możesz ewentualnie dokupić kilka ampułek Prodibio BioDigest i stosować na przemian. -
Dzięki za cenne informacje zabieram się do działania. Chemii żadnej nie dolewałem i nie zamierzam wiec w razie w... ustabilizuję i od nowa NO 3 jest na poziomie 20 nie 25, pomyłka. Taką też mam w kranie, czy w tym przypadku np: Purigen pomoże ? + podmiana wody. Reszta parametrów m.in chlor jest ok. Sprzęt do lania wody rewelacja na pewno się wyposażę. Bakterie sachem stability będą ok ? Jeszcze raz dziękuje, nadzieja umiera...... -
Specjalnie rybom już raczej nie pomożesz - pozostaje obserwacja. Nie musisz startować od zera, jak nie lałeś do akwarium żadnej chemii zabijającej biologię to możesz próbować jeszcze je ustabilizować. Test NO3 Zooleka ma na skali 20 i 50 - skąd to 25? NO3 powyżej 20 to podwyższony poziom, który wymaga działania - na początek spora podmiana - 50% lub nawet więcej. Dolewaj bakterie i co kilka dni rób pomiary - jak NO3 zacznie spadać to będzie znak, że biologia się stabilizuje. Zrób też pełne testy kranówki, poszukaj w necie albo zadzwoń do wodociągów i zapytaj o parametry wody pod kątem akwarium (powinni ci podać). Nie wiem czy jest sens stosowania uzdatniaczy do wody czy też jej odstawianie na dobę - jak nie masz w wodzie chloru to nie ma takiej potrzeby. Na pewno warto się jednak wyposażyć w tzw. "ustrojstwo": Ciężko powiedzieć ile czasu wszystko potrwa, u każdego jest inaczej - nastaw się raczej na tygodnie nie na dni 🙂 Pamiętaj tylko żeby nie przekombinować i nie lać "na pałę" do akwarium wszystkiego co ci w zoologu polecą 😛 Pyśki to brudasy i biologia musi być ustabilizowana żebyś nie miał znowu powtórki z rozrywki. Cierpliwość to podobno cnota akwarysty, ale z własnego doświadczenia wiem, że ciężko nad nią zapanować 🙂 Powodzenia, trzymam kciuki! 🙂 -
To już niestety wiem, podziękowałem już soczyście doradcy. W tym przypadku : -Jak mogę ewentualnie pomoc obecnym rybom leki, inne specyfiki? Czy czekać ? - Jeśli nic się nie uratuje czy wywalać wszystko od nowa ( czyścić filtry, podłoże , kamienie akwarium...) czy ustabilizować i wpuszczać do tego co jest, po jakim czasie ewentualnie. Obecne wyniki wody są wg. Mnie ok. Dziękuję za pomoc -
Może i ryby uda się uratować, ale nie ma pewności czy kilkutygodniowe zatrucie amoniakiem i azotynami nie przyniesie wkrótce kolejnych zgonów. Jedno jest pewne - Malawi z taką obsadą i w tak małym litrażu niestety się nie sprawdzi 😞
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi