Skocz do zawartości

Akwarium 180x80x70 - przygoda, może jakaś kronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładna mi "mała aktualizacja"! 😂 Fajna głębia, 80 cm robi robotę. 👍

Też miałem problem z lakierem, który przy kontakcie z wodą zrobił się taki mleczny, ale nie w takim stopniu, jak u Ciebie. Uzbrój się też w większą cierpliwość (jakby jej było mało w tym hobby), powłoka z lakieru będzie się wolniej pokrywać nalotem - tak przynajmniej u siebie obserwuję.

No, jestem bardzo ciekaw tej rybki:

1 godzinę temu, Vrzechu napisał(a):

Stigmatochromis Tolae - 1+3

Na jaki układ warstw filtrujących w kaseciaku finalnie się zdecydowałeś? Zresztą, to i tak wyjdzie w praniu.

Powodzenia, trzymam kciuki!

• Lubię to 1
Opublikowano

@TomekT powiem Ci, że strasznie się wkurzyłem na siebie o ten lakier... mogłem zostawić samą farbę. Sam zobacz jak elegancko się kolory zgrywały:

1736771547162.thumb.jpg.0baef8620f0575dc1543d5d340d3ce3e.jpg

Jak to mówią "lepsze jest wrogiem dobrego". No ale teraz to już musztarda po obiedzie. Nauczka na przyszłość. Moduły już zaczęły "łapać" jakiś rdzawy nalot więc liczę, że w końcu będzie wyglądać bardziej naturalnie to wszystko. 

Jeśli chodzi o filtrację to na razie mam dwie warstwy gąbki PPI30 o wymiarach 25x50x5cm i w komorze z falowniku jeszcze lekko ponad 2 litry kształtek K1 (oczywiście statycznych). 

Cały moduł filtrujący, który jest z lewej strony pozostaje nieczynny. Zdecydowałem, że uruchomię go (o ile będzie w ogóle taka potrzeba) w przyszłości. Jeśli okaże się, że filtracja za jego pomocą nie jest potrzebna to będzie skuteczną maskownicą ewentualnego bloku absorbera albo kotnika albo co tam jeszcze się okaże. 

• Lubię to 6
Opublikowano
7 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

Ta, nawet do sterowania łazikiem Perseverance, ale to zależy jak Artur kodzik napisze🤣

Łazik to jest pryszcz...moje akwarium wyjeżdża, odkurza, mopuje i wracając przywozi mi piwo z lodówki🍻 i to wszystko bez rozlania ani jednej kropelki ,taki kodzik napisał @aurban6👍🤣🤣🤣

• Haha 1